x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O Românie în război cu autorităţile

O Românie în război cu autorităţile

de Diana Scarlat    |    12 Mai 2010   •   00:00
O Românie în război cu autorităţile
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

"De-mi-si-a!" sau "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim!" au fost două dintre strigătele pline de furie ale celor peste 1.000 de pensionari care au încercat să intre cu forţa astăzi în palatul Cotroceni, să-i ceară socoteală preşedintelui Traian Băsescu.

Au avut puterea să se lupte cu forţele de ordine, încercând să-şi facă dreptate cu tot ce-au avut la îndemână: cârje, bastoane, sacoşe sau cu pumnii goi. Au căzut, răpuşi de bătrâneţe, de boli, de îmbrânceli. Au fost luaţi de ambulanţe, dar au promis că nu abandonează lupta până când nu li se vor da înapoi drepturile care li se cuvin. Sute de pensionari au ieşit în stradă şi în alte părţi ale ţării, la fel de revoltaţi şi de înfometaţi, gata de luptă cu cei care i-au adus la sapă de lemn.

Puţin după ora 11.00, după ce protestatarii s-au adunat în faţa Palatului Cotroceni, o delegaţie a pensionarilor a fost invitată la discuţii de către reprezentanţii Administraţiei prezidenţiale, însă pensionarii nu mai cred în vorbele oficialilor şi de data asta au arătat că vor să-şi facă dreptate cu orice preţ. Au forţat gardurile de protecţie din faţa Palatului Cotroceni şi au înaintat până când au ajuns la intrarea în curtea reşedinţei prezidenţiale. Forţele de ordine s-au luptat cu furia pensionarilor şi în cele din urmă i-au oprit, deşi lor li s-au redus salariile cu 25%, tot acum. Cordonul de ordine s-a mutat în faţa intrării în Palatul Cotroceni, apoi au venit primele trei ambulanţe, pentru primii căzuţi. Două femei şi un bărbat, toţi trei având în jur de 60 de ani, au primit îngrijiri medicale după primele lupte. Una dintre femei a fost transportată la Spitalul Universitar din Capitală.

Pensionarii nu pot accepta să li se ia abuziv 15 procente din pensiile şi aşa foarte mici în cele mai multe dintre aczuri. Această reducere ar însemna înfometarea lor, imposibilitatea de a-şi mai cumpăra medicamentele sau de a-şi mai plăti întreţinerea, după ce au contribuit la sistemul public de pensii o viaţă-ntreagă. "Răspunsul nostru este unul singur: nu putem accepta această diminuare a pensiilor, noi nu ne putem compara cu Grecia, unde pensia minimă este de 500 de euro, la noi fiind doar 85 de euro. Ei au de unde scădea, noi nu. Ceea ce putem face noi este mai puţin eficient decât ce pot face salariaţii. Nouă mai bine ne-ar da preşedintele Băsescu nişte cianură, să scape de noi, ca să nu mai fim o povară pentru această ţară", a declarat Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor.

În afară de această diminuare neconstituţională împotriva căreia au ieşit astăzi în stradă pensionarii din toată ţara, bătrânii se mai confruntă şi cu introducerea coplăţii şi a creşterii preţurilor în perioada următoare, toate acestea ducând la o scădere drastică a puterii de cumpărare a pensionarilor. Preda Nedelcu mai spune că pensionarii nu pot decât să iasă în stradă şi să protesteze, spre deosebire de salariaţi, care pot bloca sisteme sau pot opri trenurile prin acţiunile lor de protest. Dar pensionarii sunt pregătoţi să lupte cu toate froţele care le-au mai rămas, pentru puţinul care li se cuvine.

Îmbrânceli au fost şi la protestul de la Galaţi, unde aproximativ 150 de pensionari au pichetat sediul prefecturii, la Iaşi, unde peste 250 de pensionari au participat la un miting de protest în faţa Prefecturii, forţând intrarea în clădire. La Ploieşti, aproape 500 de pensionari au protestat în faţa Palatului Administrativ, iar patru dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale, la Braşov au manifestat peste 600 de pensionari, peste 100 de vârstnici au protestat în faţa prefecturii Vrancea, cerând demisia preşedintelui Băsescu şI a premierului Boc, iar la Constanţa, pensionarii au incendiat ritualic fotografiile preşedintelui Traian Băsescu şi i-au cerut socoteală prefectului, chemându-l în stradă.

La Palatul Cotroceni, protestul plin de incidente al pensionarilor s-a încheiat după ora 14.00, cu două ore mai târziu decât era programat. Delegaţia pensionarilor invitată la discuţii a ieşit din Palatul Cotroceni după aproape două ore, spunându-le protestatarilor că i-au prezentat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, toate problemele lor. Dar protestatarii au fost mai mult iritaţi de aceste discuţii fără sfârşit şi fără rezultate reale pentru problemele lor, începând o serie şi mai violentă de huiduieli.

Tot astăzi au ieşit în stradă, pentru a doua zi consecutiv, şi cadrele didactice afiliate celor patru federaţii sindicale din Educaţie. Profesorii au manifestat timp de o oră şi jumătate la Palatul Parlamentului, în Parcul Izvor, nemulţumite de scăderea salariilor, de disponibilizările masive anunţate în sistem şi de prevederile aberante ale Legii educaţiei. Liderii sindicali din Educaţie au anunţat astăzi, după o întâlnire extraordinară, că cele patru federaţii au luat decizia intrării în grevă generală, începând cu 31 mai, iar de astăzi, profesorii nu mai trec notele în catalog.

De asemenea, cadrele didactice nu vor participa la evaluările naţionale, iar pe 19 mai se vor alătura celorlalţi sindicalişti care vor manifesta în Piaţa Victoriei, la care ar trebui să participe, conform estimărilor liderilor sindicali, peste 40.000 de oameni. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat astăzi că invită sindicatele din învăţământ la discuţii, începând de astăzi, cerându-le cadrelor didactice să nu dea curs solicitării sindicatelor de declanşare a acţiunilor de protest şi să nu perturbe anul şcolar.

Tot astăzi au continuat protestele, în faţa Ministerului Educaţiei şi în alte 11 centre universitare din ţară, pentru a treia zi consecutiv, şi studenţii, nemulţumiţi de proiectul Legii Educaţiei Naţionale şi de tăierea subvenţiilor.

Şi Marius Petcu, liderul Federaţiei Sanitas, a anunţat astăzi că sindicatul va analiza dacă după mitingul din 19 mai se va declanşa greva generală, în acelaşi timp cu cea a cadrelor didactice. Sindicaliştii susţin că problemele din Sănătate sunt la fel de mari ca şi cele din Educaţie, iar diminuarea salariilor şi a pensiilor afectează la fel de tare şi acest sector. "O Românie în grevă! Ce să facem dacă aceasta este situaţia?", a concluzionat Marius Petcu.


PROTESTE ŞI ÎN ŢARĂ
Peste 60 de pensionari au declanşat ieri la prânz un protest spontan, în faţa Prefecturii Cluj, după ce au văzut la televizor că în alte oraşe din ţară au loc manifestări similare, aceştia fiind nemulţumiţi de redu­cerea pensiilor cu 15% şi strigând lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. Pensionarii au scandat "Hoţii, hoţii", "Jos Guvernul", "Jos Băsescu" şi "Jos dictatorul". Şi la Si­biu, Ploieşti, Braşov şi Timişoara pensionarii au protestat faţă de politicile Guvernului Boc, scandând lozinci antiguvernamentale şi antipre­ziden­ţiale.

La Galaţi, câteva sute de pensio­nari au încercat să pătrundă în Pala­tul Administrativ al judeţului, dar au fost împiedicaţi de jandarmii care asigurau paza instituţiei. Pensionarii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de decizia anunţată de preşedintele Băsescu de a scădea pensiile cu 15%. După câteva momente în care au scandat lozinci prin care cereau de­misia preşedintelui şi a premierului Emil Boc, cei peste 500 de pensio­na­ri au fost întâmpinaţi de prefectul Cosmin Păun, care a încercat să se adreseze bătrânilor folosind o portavoce, dar a fost acoperit de hui­duielile pensionarilor, care i-au cerut şi acestuia demisia. Neîn­ţe­legându-se cu pen­sionarii, prefectul s-a retras în Pa­latul Administrativ, mo­ment în care pensionarii au forţat in­trarea în clă­dire. Jandarmii au ripostat şi au reuşit cu greutate să opreas­că mul­ţimea furioasă. O bătrână a căzut şi s-a lovit, fiind transportată la spital. (Daniel Tomozei, Petrişor Mun­teanu, Mircea Opriş, Libiu Mateescu)





×
Subiecte în articol: pensionari proteste