x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 800.000 de bugetari astăzi în grevă generală

Peste 800.000 de bugetari astăzi în grevă generală

de Eugenia Mihalcea    |    Diana Scarlat    |    05 Oct 2009   •   00:00
Peste 800.000 de bugetari astăzi în grevă generală
Sursa foto: Christian Sylva/Jurnalul Naţional



Poliţiştii, medicii, profesorii şi funcţionarii publici îşi încetează activitatea astăzi, declanşând o grevă generală fără precedent. Revendicările Alianţei Bugetarilor: modificarea legii salarizării unitare în sistemul bugetar. Peste 800.000 de angajaţi ai instituţiilor statului încep de astăzi o serie amplă de proteste, cerând modificarea grilei de salarizare şi renunţarea la concediul fără plată.

Unii bugetari îşi vor înceta  total activitatea astăzi, alţii protestează doar prin grevă japoneză sau şi-au redus activitatea la o treime, însă cele mai multe instituţii ale statului sunt închise publicului. Nu este o zi bună pentru a merge la medic sau pentru a plăti taxe la stat, deoarece medicii şi funcţionari publici vor lucra în limita soluţionării unor urgenţe. Astăzi e închis şi la casele de pensii, la primării şi la consiliile judeţene. La Poliţie nu e închis, dar oamenii legii lucrează astăzi cu banderola albă pe braţ, fiind în grevă japoneză, ca şi o parte dintre cadrele didactice. Protestele bugetarilor vor continua printr-un amplu miting, anunţat pentru miercuri, 7 octombrie, acţiune la care sunt invitaţi şi angajaţii din mediul privat, cărora bugetarii le-au lansat un apel la solidaritate.

Confederaţiile sindicale au fost unite de Legea salarizării care-a dat naştere Alianţei Bugetarilor. Din Alianţă fac parte Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ, Federaţia Alma Mater, Federaţia Spiru Haret, Federaţia Sanitas, Fede­raţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială, Fede­raţia Naţională a Statisticienilor, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor - adică peste 800.000 de angajaţi ai statului, dintre cei 1,4 milioane de bugetari din România.

Sin­dica­liştii arată că în momentul intrării în vigoare a Legii unice de salarizare în domeniul bugetar li se vor reduce semnificativ veniturile, prin eli­minarea sporurilor. Deşi reprezentanţii Guvernului susţin, încă de la  începutul dezbaterilor pe marginea proiectului legislativ, că nici un bugetar nu va avea salariul scăzut, din calculele celor în cauză reiese că unii vor primi cu până la 30% mai puţin, dacă Legea va rămâne în forma actuală.

O altă mare nemulţumire a sindica­liş­tilor este legată de obligativitatea concediului fără plată pe o durată de 10 zile până la sfârşitul anului. "La Curtea Constituţională a fost contestat tot pachetul de legi. În clipa în care legea va fi publicată în Monitorul Oficial, dacă textele vor fi considerate constituţionale, toţi ordonatorii de cre­dite vor fi obligaţi să ia măsurile necesare pentru a fi aplicat textul legii. Dacă legea va fi considerată neconstituţională, nu se poate lua această măsură", explica Marian Sârbu, fostul ministru al Muncii. Dialogul cu sindicatele va trebui continuat acum de Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor şi ministrul interimar al Muncii, direct implicat în elaborarea legii salarizării.  


REDUCERI PENTRU FMI
Bugetarii consideră că sunt sacrificaţi de Guvern prin măsurile reducerii personalului din agenţiile guvernamentale, prin reducerile salariale şi prin obligativitatea concediului fără plată. Toate aceste măsuri ar trebui să contribuie la reducerea cheltuielilor bugetare cu un miliard de euro până la sfârşitul anului, pentru a se pu­tea lua următoarea tranşă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional. Legea salari­ză­rii, adoptată la începutul lunii septembrie prin asu­marea răspunderii guvernamentale, a fost con­testată de liberali şi se aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, la 28 octombrie. Până atunci, pe de o parte, sindicatele vor continua seria protestelor, iar pe de altă parte, Guvernul va trebui să găsească noi modalităţi de reducere a cheltuielilor cu un miliard de euro.
ZI LIBERĂ CADOU
De Ziua Internaţională a Educatorului, profesorii îşi vor face cadou o zi liberă, în care fie nu se vor prezenta la ore, fie vor ţine cursurile cu o banderolă albă pe braţ. Deşi împărţiţi, în funcţie de federaţia sindicală din care fac parte, dascălii vor protesta astăzi, nemulţumiţi de salariile reduse, de anunţata tăiere a sporurilor de la 1 ia­nuarie 2010 şi, în general, de lipsa banilor din sistem. Profesorii afiliaţi Federaţiei "Spiru Haret" şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ vor participa astăzi la greva generală de o zi, prin redeschiderea conflictului de muncă suspendat la 6 mai. Ei au anunţat că vor merge până la grevă generală pe perioadă nedeterminată, în cazul în care problemele lor nu vor fi rezolvate. De asemenea, de la începutul anului şcolar, dascălii de la cele două federaţii au precizat că nu pun note în catalog, ci doar în evidenţele proprii.


REPREZENTANŢII FEDERAŢIEI EDUCAŢIEI
Naţionale, în schimb, vor face grevă japoneză astăzi, adică vor merge la ore, vor preda şi vor asculta elevii, dar toate acestea cu o banderolă albă pe braţ.  Nemulţumirile cadrelor didactice sunt legate de faptul că legea prin care salariile lor trebuiau să se majoreze cu 50% nu a fost aplicată încă şi, mai mult decât atât, conform legii salarizării unice, vor pierde indemnizaţia pentru mediul rural, salarizarea pentru tranşele suplimentare de vechime, gradaţia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul de suprasolicitare neuropsihică, indemnizaţia de conducere şi indemnizaţia de diriginte. După greva generală sau japoneză de o zi, de astăzi, profesorii se pregătesc pentru greva generală pe perioadă nedeterminată, de la 16 noiembrie.


MEDICI NUMAI LA URGENŢE

Şi angajaţii din sistemul de sănătate vor fi în grevă generală astăzi. Medicii vor asigura numai urgenţele, după cum au anunţat reprezentanţii Federaţiei Sindicale "Sanitas". Colegiul Medicilor din România (CRM) a anunţat că susţine moral participarea membrilor săi la greva generală de astăzi, precizând că solicită creşterea coeficien­ţi­lor din legea unică pentru personalul sanitar şi îmbunătăţirea condiţiilor din sistem.

"Sistemul sanitar din România este într-o criză fără precedent. Tensiunea în care trăieşte personalul medi­cal, pus să improvizeze, aşteptând cu disperare deblocarea fondurilor care se întâmplă întot­deau­na în ultimul moment, este inadmisibilă. în acelaşi timp, plasarea pe grila de salarizare unică a personalului medical sub medie este degra­dan­tă pentru acesta şi exprimă dispreţul pentru profesiile medicale", a declarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Nici Salariaţii Primăriei Ca­pitalei nu vor rata greva generală. Ei vor protesta, timp de două ore, între 9:00-11:00, fiind alături de sindicaliştii din Alianţa Bugetarilor. Protestatarii solicită plasarea atât a salariaţilor din mu­nicipalitate, cât şi a celor din subordinea Consi­liului General pe grila III/ 1, începerea de ur­gen­ţă a negocierilor, pentru înlăturarea acelor pre­vederi care nu sunt în concordanţă cu amendamentele propuse de reprezentanţii sala­ri­aţilor.


GREVĂ ŞI LA PENITENCIARE
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) s-a aliat protestelor Alianţei Bugetarilor din România, anunţănd grevă generală pentru astăzi. Aceasta reprezintă forma lor de protest împotriva adoptării Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. FSANP consideră că forma în care a fost adoptată Legea salarizării unice este discriminatorie pentru personalul din penitenciare, raportat la riscurile profesionale imense şi la condiţiile de muncă dezastruoase specifice acestui domeniu. De asemenea, FSANP crede că, odată adoptată această lege, se va agrava criza de resurse umane în care se află sistemul penitenciar.


INSTITUŢII ÎN GREVĂ
● Direcţii Financiare;
● Primării;
● Consilii Judeţene;
Case de Pensii;
● Spitale; n Şcoli
● Penitenciare.
Aproape 150.000 de bugetari au participat la mitinguri în Capitală, anul trecut, în perioada
3-15 noiembrie, pentru a forţa creşterea salariilor în sectorul bugetar. Peste 30.000 de cadre didactice de la "Spiru Haret" au declanşat greva ge­ne­rală, iar la 11 noiembrie Federaţia "Sanitas" a organizat un miting în Capitală, la care au par­ticipat aproape 10.000 de persoane. De asemenea, la 13 noiembrie 2008, aproape 100.000 de funcţio­nari publici afiliaţi "Sed Lex" au declanşat greva generală.

×
Subiecte în articol: observator