x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea incredibilă a unui copil dispărut

Povestea incredibilă a unui copil dispărut

de Andreea Sminchise    |    15 Mar 2010   •   00:00
Povestea incredibilă a unui copil dispărut
0-116011-bratfalean.jpgLucian Ilie Brătfălean a dispărut de acasă (comuna Urmeniş, judeţul Bistriţa Năsăud) în iunie 1998. Avea 12 ani. De atunci, nimeni nu a mai ştiut nimic de el. Părinţii lui au anunţat poliţia pe 1 martie, un an mai târziu. În fişa dispariţiei, aflată la IPJ Bistriţa Năsăud, se precizează că "la data dispariţiei, minorul era îmbrăcat în pantaloni de trening de culoare neagră, bluză de culoare albastră cu negru şi cizme de cauciuc".

La 11 ani de la dispariţie, pe 21 noiembrie 2009, un tânăr suna la familia Brătfălean şi spunea că vrea să-şi vadă părinţii, fraţii şi surorile. Întâi a ajuns în Mureş, la o soră, apoi la mama şi tatăl lui, în Urmeniş. Era fiul lor dispărut, Lucian. Părinţii l-au recunoscut după chip, din gesturi, dar şi după toate lucrurile pe care le ştia despre vecini şi prieteni din copilărie. I-a întrebat chiar şi despre un copac din grădină, în care el obişnuia să se caţere când era copil, şi pe care ei îl tăiaseră.  

Tânărul, care avea acum 24 de ani, a rămas la părinţii lui două zile. Apoi a plecat, promiţându-le că se va întoarce de sărbători împreună cu soţia şi copilul lui. A spus familiei că are o casă în localitatea Poiana Sibiului. Până în luna decembrie 2009, Lucian a ţinut legătura cu ai săi prin telefon. Într-o zi însă apelurile au încetat şi nimeni n-a mai putut să dea de el. La numărul de telefon de pe care obişnuia să sune răspundea un robot.

Îngrijoraţi, părinţii s-au dus din nou la poliţie. Nu mică le-a fost mirarea poliţiştilor să afle că oamenii îşi găsiseră fiul. I-au întocmit o nouă fişă de dispariţie şi au reînceput căutările. Au dat peste el la o stână din localitatea Dunărea, judeţul Constanţa, angajat de un bărbat din Poiana Sibiului. L-au adus până în Urmeniş, la familie, însă aici tânărul a privit în ochi familia Brătfălean şi, spre stupoarea tuturor, a spus că nu-i cunoaşte şi nu i-a văzut în viaţa lui. Mai mult, a declarat poliţiştilor că se numeşte Banu Gabriel şi este din comuna Comarna, judeţul Iaşi.

"Din verificările efectuate la Postul de Poliţie Comarna, rezultă că persoana în cauză (n.r. - Banu Gabriel) există, fiind  cunoscută în zonă, însă este plecată de la domiciliu. Am aflat că este angajat la o stână, în judeţul Cluj. De asemenea, familia Brătfălean a demonstrat că tânărul adus în faţa lor de organele de poliţie este acelaşi cu cel care i-a vizitat în luna noiembrie 2009 şi a spus că este fiul lor. Acesta are pe braţ un tatuaj cu numele Daniela şi Ioana. Acest tatuaj se vede şi în fotografiile pe care părinţii le-au făcut cu el când i-a vizitat", a precizat agent Claudia Creţa, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistriţa Năsăud.

Din informaţiile pe care le au până acum poliţiştii se pare că tânărul care a susţinut că este Lucian Brătfălean, dar nu mai recunoaşte acest lucru a lucrat o vreme la o stână alături de Gabriel Banu din Iaşi. "Bănuim că, atunci când au fost colegi de serviciu, acest tânăr i-a sustras lui Banu Gabriel cartea de identitate", spune agentul Creţa.

Tânărul a fost dus la Cluj pentru a fi supus unui test cu aparatul Poligraf şi, susţin anchetatorii, i se vor recolta probe ADN pentru a fi comparate cu cele ale membrilor familiei Brătfălean. "Indiferent cine spune el că e, noi trebuie să-i stabilim identitatea reală", a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Bistriţa Năsăud.

×
Subiecte în articol: observator