x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăriile cheltuiesc milioane de lei pe fântâni arteziene

Primăriile cheltuiesc milioane de lei pe fântâni arteziene

de Iulia Barbu    |    12 Aug 2010   •   00:00

Este deja de notorietate faptul că, în ţara noastră, numărul şomerilor creşte de la o zi la alta. Autorităţile promit că nu vor depăşi însă cifra de 1 milion! Din păcate, realitatea se încăpăţânează să le contrazică, iar previziunile sunt sumbre.

În Germania, spre exemplu, numai pentru a crea noi locuri de muncă, autorităţile au decopertat autostrăzile în ideea modernizării lor, accesând bineînţeles fonduri europene. În România, nu e nevoie să decopertăm nimic, trebuie doar să construim! Nu avem decât două autostrăzi şi cam tot atâtea variante ocolitoare circulabile! Zecile de şantiere în infrastructură ar putea salva de la şomaj mii de oameni. De altfel, specialiştii spun că un singur lucrător în infrastructură mai dă de muncă altor 15! Din păcate, banii de la buget se mişcă greu, iar fondurile europene sunt un fel de călcâi al lui Achile pentru noi. În consecinţă, am rămas la stadiul investiţiilor de nişă, care nu facilitează nici pe departe mii de locuri de muncă. În lunile de vară, spre exemplu, primăriile din ţară s-au întrecut în publicarea a numeroase anunţuri de licitaţii pentru amenajări peisagistice şi amplasări de fântâni arteziene.

De exemplu, Primăria Bacău îşi propune să reamenajeze din punct de vedere peisagistic complexul olimpic al oraşului. Practic, pentru 2,122,373 RON, aproximativ 500.000 de euro, se vor realiza spaţii verzi, fântâni arteziene, dar şi instalaţii de irigat, construindu-se şi mobilier urban. Nici în judeţul Braşov, lucrurile nu arată rău. Comuna Harman vrea să investească, potrivit anunţului publicat pe site-ul achiziţiilor publice din România, în jur de 886,085 RON pentru amenajarea unei zone verzi şi lucrări de arhitectură peisagistică a parcurilor. Instituţia este determinată să investească în parcuri chiar dacă, aşa cum se prezintă pe site-ul oficial al comunei, se pare că nu prea are nevoie; "Comuna Harman dispune de o suprafaţă împădurită de circa 280 ha. Aşezat în zona de curbură a Carpaţilor şi străbătut de râul Olt, Harmanul se bucură de un peisaj deosebit. Fondul turistic este bogat, Harmanul bucurându-se de malurile râului Olt, rezervaţia naturală Dealul Lempes şi rezervaţia naturală Mlaştina Harman".

Mai departe, nici Primăria Galaţi nu se lasă mai prejos. Şi-a anunţat intenţia de a oferi câştigătorului licitaţiei 2,113,938 RON, fără TVA, pentru "amenajare parc". Proiectul prevede lucrări de arhitectură peisagistică a spaţiilor verzi, lucrări de arhitectură peisagistică a terenurilor de joacă şi lucrări de reţele apă. În Timişoara însă, Primăria vrea să amenajeze peisagistic luciul apei. Proiectul prevede servicii de reparaţii, întreţinere şi amenajare peisagistică a două lucii de apă în schimbul sumei de 130.611,44 RON. Întreaga operaţiune are şi o denumire generică: "Trăim în bazinul Carpaţi - dezvoltarea atractivităţii pentru vizitatorii Parcului Zoologic Szeget şi Grădinii Zoologice din Timişoara".

Procedura este în desfăşurare. Şi comuna Crasna din Sălaj îşi doreşte să amenajeze spaţii verzi. Pentru lucrările de arhitectură peisagistică a spaţiilor verzi din comună, autorităţile vor investi 676,442 RON. Şi comuna Independenţa din judeţul Călăraşi şi-a anunţat intenţia de a amenaja un parc. Valoarea estimată a proiectului se ridică la suma de 797,289 RON. Licitaţia este în derulare. În Gorj, oraşul Turceni anunţa la 20 iulie o lucrare de amenajare peisagistică în valoare de 375,500 RON.

×
Subiecte în articol: observator