x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parchetul: 200.000 de euro anual renta lui Popa de la SOV

Parchetul: 200.000 de euro anual renta lui Popa de la SOV

de Violeta Fotache    |    09 Sep 2010   •   00:00
Parchetul: 200.000 de euro anual renta lui Popa de la SOV

Prin decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Ovidiu Vîntu, Ovidiu Ţurcan şi Alexandru Stoian au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Ora 01:43. Tribunalul Bucureşti a decis să dea curs cererii formulate de procurori privind arestarea pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Stoian Alexandru.

Avocaţii ce reprezintă interesele celor trei au declarat ca vor formula recurs împotriva hotărârii de arestare preventivă, motivând că nu li s-au aadministrat toate mijloacele de probe şi toate interceptările depuse la dosar.

La aflarea sentinţei, Vîntu s-a adresat preşedintelui completului de judecată strigându-i "Ruşine doamnă, ruşine!", după aceea, adresându-se jurnaliştilor, a declarat că "asistăm la cea mai neagră perioadă din istoria noastră de după decembrie 1989".



Ora 20:46. Liviu Luca iese de la audieri, fără a fi reţinut: "Vântu este prietenul meu şi va fi prietenul meu în orice situaţie".

Ora 21:38. Procurorii au cerut Tribunalului arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Vântu, a şoferului acestuia, Alexandru Stoian, şi a lui Octavian Ţurcan. Anchetatorii au stabilit că "inculpatul Vântu Sorin Ovidiu a trimis sume de bani condamnatului Popa Nicolae, pentru ca acesta să se sustragă de la executarea pedepsei de 15 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 423/20.03.2007 a Tribunalului Bucureşti, dosar în care la data de 23.07.2009 a fost emis mandat european de arestare". Anchetatorii au stabilit că sumele de bani au fost transmise "în baza dispoziţiilor inculpatului Sorin Ovidiu Vântu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă cu sediul în Nicosia, Cipru, în contul unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae avea acces cu ajutorul inculpatului Ţurcan Octavian, sau în numerar cu sprijinul inculpatului Stoian Alexandru".

Ora 22:00. A început judecarea cererii de arestare preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, a şoferului acestuia, Alexandru Stoian, şi a lui Octavian Ţurcan. Cel care judecă şi decide dacă-i arestează pe cei trei este magistratul Ana Maria Garofin.

Ora 23:06. Biroul de presă al ministerului public răspunde solicitării jurnaliştilor acreditaţi pe justiţie şi dă publicităţii referatul cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit acestui document, la dosarul cauzei există stenogramele unor convorbiri telefonice care au avut loc între Sorin Ovidiu Vântu şi Nicolae Popa, zis "Viorel", după ce acesta din urmă fusese condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Potrivit anchetatorilor, cei doi s-ar fi înţeles ca Sorin Ovidiu Vântu să-i plătească lui Nicolae Popa "cazarea" în Indonezia, suma în discuţie fiind de 200.000 de euro anual (sumă ce ar fi acoperit şi necesităţile unui anume "General"), din care urgenţa urgenţeler era pentru suma de 43.000 de euro, ceruţi rapid de Popa.

Într-o altă convorbire, SOV îi promite suma de 50.000 de euro, în altele cei doi se cam ciondăneau pentru că banii nu ajungeau destul de repede, "circuitul" lor fiind de zece zile, după cum îi explica Vântu. La banca din Nicosia, Cipru SOV avea un cont deschis din anul 2002, tot acolo având cont şi Octavian Ţurcan. Conform sursei citate, Sorin Ovidiu Vântu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au continuat activitatea infracţională de favorizare a infractorului chiar şi după ce în decembrie 2009 împotriva lor fusese începută urmărirea penală şi au primit interdicţia de a părăsi ţara. Ancheta în acest caz a început la 27 noiembrie 2009, procurorul sesizându-se din oficiu. La data de 2 decembrie 2009, ziua în care Nicolae Popa a fost arestat la Jakarta, cazul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, de unde în aceeaşi zi a fost preluat la Parchetul instanţei supreme, prin ordinul procurorului general.

Ora 24:00. Avocatul lui Octavian Ţurcan spune presei că percheziţia din cursul zilei făcută la clientul său a fost abuzivă. Apărătorul lui SOV nu face declaraţii. La închiderea ediţiei, procesul, în această fază desfăşurat cu uşile închise, potrivit legii, era în plină desfăşurare.


Popa, urmărit încă pe site-ul Interpol
Deşi a fost arestat, cel puţin declarativ, încă de la data de 2 decembrie 2009, în jurul lui Nicolae Popa, fostul şef al Gelsor, continuă să plutească misterul, pe site-ul oficial al Interpol Popa continuând să figureze şi astăzi pe lista infractorilor daţi în urmărire internaţională, potrivit inpolitics.ro.
Pe site-ul oficial al Interpol, Nicolae Popa continuă să figureze pe lista infractorilor daţi în urmărire internaţională la aproape un an de la anunţata sa arestare la Jakarta. Pagina de net dedicată infractorului conţine şi menţiunea "ultima modificare a fost efectuată pe 20 decembrie 2009", deci la aproape o lună după arestare, când, în mod firesc, Interpol ar fi trebuit să fie la curent cu acţiunea respectivă.


Citiţi cererea de arestare pentru 29 de zile

×
Subiecte în articol: observator