x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorii, băgaţi în ceaţă de rapoarte

Procurorii, băgaţi în ceaţă de rapoarte

de Violeta Fotache    |    03 Iun 2010   •   00:00

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, care anchetează moartea pacientei Petronela şi a fiicei ei nenăscute, după ce în Maternitatea Buna Vestire din Galaţi i s-a administrat medicamentul neautorizat Cytotec, au două rapoarte medico-legale privind acest caz, dar nu sunt cu mult mai dumiriţi decât atunci când au început urmărirea penală. Aşa că or să ceară şi a treia expertiză.



Anchetatorii au avut la îndemână mai întâi raportul medico-legal nr. 485 întocmit la Galaţi pe 11 noiembrie 2009, la trei zile după moartea pacientei Petronela, în vârstă de 40 de ani. "Moartea a fost neviolentă, s-a datorat insuficienţei cardiorespiratorii acute consecutive emboliei pulmonare cu lichid amniotic instalat în cursul travaliului.

Inducerea medicamentoasă a travaliului poate fi justificată de faptul că sarcina era la termen şi nu existau contradicţii de administrare a ocitocicelor, însă administrarea misoprostolului, folosită în cazul de faţă sub formă de comprimat cu denumirea de Cytotec, a determinat în evoluţia travaliului o hipertonie uterină care a crescut riscul instalării emboliei cu lichid amniotic".

Raportul arată că atitudinea medicală ulterioară de resuscitare a gravidei şi de extragere a fătului prin cezariană a fost corectă şi lasă Comisiei de avizare şi control de la IML Iaşi decizia privind oportunitatea inducerii medicamentoase a travaliului şi a folosirii misoprostolului.

Ce spune Iaşiul? Menţine cauza decesului şi precizează: "Folosirea misoprostolului în aces caz nu a avut o indicaţie certă, dar nu a fost nici contraindicat". Apoi, legiştii ieşeni se lansează în explicaţii pe care Jurnalul Naţional deja le-a publicat. "Misoprostolul e trecut pe lista OMS pentru inducerea travaliului şi este folosit din anii 1990, în aplicaţie de 200 micrograme pentru maturarea colului, aplicaţie locală.

Există o atenţionare pentru risc de rupere uterină pe uter cicatriceal. Totodată, mai sunt atenţionări cu privire la posibilitatea de creştere a riscului de embolie amniotică după administrarea medicamentului. Datele însă nu sunt certe şi s-a calculat că este necesar un lot de cel puţin 155.000 de femei la care să se administreze misoprostol pentru a găsi o creştere a nivelului de complicaţii maternale, studiu care însă nu s-a efectuat".

În continuare, specialiştii ieşeni recunosc faptul că Cytotec nu se regăseşte pe nici o listă a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Până aici este foarte clar şi confirmă ancheta Jurnalului Naţional: s-a administrat pacientei un medicament neautorizat, care la riscuri are enumerată şi embolia amniotică.

De aici, însă, specialiştii ieşeni îi contrazic pe cei gălăţeni şi, din datele din foaia de observaţie (n.r. - care a fost modificată încă nu se ştie de cine şi exact când), concluzionează: "Administrarea cantităţii de 50 micrograme de misoprostol la ora 8:30 nu poate fi legată de decesul survenit la ora 20:00 prin embolie amniotică. Doza nu ar fi avut nici un efect asupra maturării colului sau asupra contractivităţii uterine. Studiile cu această doză nu arată diferenţe faţă de administrarea de placebo.
Pe de altă parte, nu se poate prevedea rata de resorbţie de la nivelul canalului cervical, mai ales că, în jurul orei 16:00, membranele s-au rupt spontan, ceea ce probabil a determinat spălarea restului de comprimat introdus în col".

×
Subiecte în articol: observator