x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a rămas în urma Bulgariei

România a rămas în urma Bulgariei

de Irina Cristea    |    21 Iul 2010   •   00:00

Justiţia română are parte de cele mai proaste aprecieri din partea UE



Cel mai recent raport de monito­rizare al Comisiei Europene critică dur România şi laudă Bulgaria pentru ritmul reformelor din justiţie şi pentru lupta împotriva corupţie. Do­cu­mentele publicate ieri pentru fie­care dintre cele două state, în cadrul Me­canismului de Verificare şi Coo­pe­rare (MVC), nici că puteau avea un ton mai diferit, indicând discrepanţe mari în modul în care ţările care au ade­rat în tandem la 1 ianuarie 2007 respectă recomandările europene în două domenii care le-au ridicat mari probleme pe parcursul negocierilor dar şi după integrarea europeană. "Situaţiile în Bulgaria şi în România sunt foarte diferite anul acesta, însă invit ambele guverne să ur­meze recomandările noastre în be­neficiul cetăţenilor lor", a declarat, ieri, pre­şedintele CE, José Manuel Ba­rroso.

Experţii CE consideră că Ro­mâ­nia nu a demonstrat un angaja­ment po­litic suficient de a direc­ţiona şi spri­jini procesul de reformă şi că fac­to­rii de decizie din sistemul judiciar au manifestat o anumită reticen­ţă de a coopera şi de a îşi asuma res­pon­sa­bi­lităţi. Faţă de ultimul raport al Co­misiei, România a realizat "progrese limitate" în îmbunătăţirea efici­en­ţei procesului judiciar şi în consec­ven­ţa jurisprudenţei. Comisia consi­deră că acest aspect rămâne "o de­fici­enţă  fundamentală a sistemului ju­­diciar din România" şi amendează lip­­sa de reacţie a autorităţilor ro­mâne, apreciind că "pentru majoritatea recomandărilor în acest domeniu, formulate de Comisie în iulie 2009, s-au luat numai măsuri par­ţiale".

Documentul face referire în repetate rânduri la noua lege privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI), despre care se notează că ar compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate. "Noua lege întrerupe evoluţia încurajatoare a ANI şi nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării", apreciază experţii europeni, subliniind că noua lege este "un pas înapoi" pentru România. Cu privire la decizia de luni a Curţii Constituţionale din România, care a declarat drept neconstituţională legea ANI în forma sa revizuită, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat, ieri, că "acest lucru oferă posibilitatea adop­tării unei noi legi în conformitate cu obligaţiile României pentru aderare".

O altă critică adusă României vi­zează durata îndelungată a procese­lor şi faptul că nu au fost pro­nunţate încă decât puţine hotărâri în primă instanţă împotriva unor politicieni cunoscuţi. Experţii europeni sunt nemulţumiţi şi de întârzierile provocate de invocarea excepţiilor de neconstituţionalitate în cauzele de corupţie la nivel înalt. De asemenea, se arată în raportul CE, România are nevoie de îmbunătăţiri substanţiale în ceea ce priveşte protecţia împotriva conflictelor de interese şi a corupţiei în procedurile de achiziţii publice.

Spre deosebire de raportul pentru Ro­mânia, documentul care înregis­trea­ză progresele Bulgariei indică "un puternic dinamism pentru re­for­mă", constatat de la raportul din 2009. Comisia felicită Bulgaria tocmai pentru ce a remarcat că îi lipseşte Ro­mâniei - voinţa politică de a reali­za cu succes reforma sistemului judiciar, dovedită de noua strategie de re­­formă judiciară a Bulgariei, aproba­tă de Guvern la 23 iunie. În cadrul a­ces­­­tei strategii, actualele deficienţe care ar trebui soluţionate de Bulga­ria sunt considerate priorităţi na­ţionale şi sunt abordate printr-o acţiune co­mună la nivel politic, la nivelul siste­mu­lui judiciar şi la nivelul societăţii bul­gare. Raportul CE face re­ferire şi la îmbunătăţirea procedurilor penale şi la numărul mai mare de trimiteri în ju­­decată pentru cazurile legate de co­­rupţie la nivel înalt şi de criminali­tate organizată. De altfel, despre cri­ma organizată, una dintre cele mai mari probleme ale Sofiei, CE remarcă fap­­tul că, pentru prima oară, se văd de­­mersuri efici­ente în combaterea acestui fe­nomen. Deşi, remarcă tot fo­rul euro­pean, multe dintre cazurile im­portante ajunse la tribunal rămân blo­cate acolo, mişcându-se cu viteza mel­­cului.

×