x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România - stat poliţienesc

România - stat poliţienesc

22 Oct 2010   •   00:00
România - stat poliţienesc
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi (foto) declara deunăzi la B1 TV: "Noi, procurorii, suntem obligaţi să dăm toate înregistrările la dosar, fiindcă legea ne obligă pentru a arăta şi contextul în care se desfăşoară toate aceste înregistrări".

Declaraţia a fost făcută după apariţia în presă a transcrierii unor convorbiri telefonice private purtate de Sorin Ovidiu Vîntu cu diverse persoane, fără nici o legătură cu dosarele omului de afaceri. Ceea ce susţine însă procurorul general este contrazis de Codul de Procedură Penală (CPP). "Convorbirile sau comunicările interceptate şi înregistrate care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau nu contribuie la identificarea ori localizarea participanţilor se arhivează la sediul Parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii, şi pot fi transmise judecătorului sau completului învestit cu soluţionarea cauzei, la solicitarea acestuia.

La soluţionarea definitivă a cauzei, acestea vor fi şterse sau, după caz, distruse de procuror, încheindu-se în acest sens un proces-verbal", sunt prevederile CPP la alin. 4 al art. 91 (2). CPP prevede totodată că, "... după sesizarea instanţei, copia suportului care conţine înregistrarea convorbirii şi copii de pe procesele-verbale se păstrează la grefa instanţei, în locuri speciale, în plic sigilat, la dispoziţia exclusivă a judecătorului sau completului învestit cu soluţionarea cauzei". (alin. b3 al art. 91 indice 3). În schimb, declaraţia lui Kovesi se potriveşte cu concluziile subalternilor săi cuprinse în rechizitoriul prin care Sorin Ovidiu Vîntu a fost deferit justiţiei: "Atitudinea procesual-penală a inculpatului, coroborată cu posibilitatea de a influenţa numirea unor persoane în funcţii de conducere ale instituţiilor publice şi cu posibilitatea de a influenţa prin intermediul instituţiilor de presă pe care le controlează în mod direct opinia publică, aspecte care rezultă din actele dosarului, conturează profilul personal al inculpatului şi sunt relevante din perspectiva individualizării pedepsei, ce se efectuează potrivit dispoziţiilor articolului 72 din Codul Penal".

×
Subiecte în articol: observator