x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii, chiulangii de top

Românii, chiulangii de top

de Irina Cristea    |    26 Mai 2010   •   00:00

Ca potenţial de influenţă în Parlamentul European, România se clasează pe locul şapte între cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. Ca prezenţă la şedinţele Legislativului european, ocupă ultimul loc, europarlamentarii români remarcându-se şi prin lipsa de eficienţă în activităţile parlamentare unde sprijinul politic este o condiţie esenţială (de exemplu, în cazul alocării rapoartelor şi avizelor).

Concluziile aparţin Institutului European pentru Democraţie Participativă - Qvorum, care a realizat studiul "Europarlamentarii la raport: cum ne reprezintă în Europa?", conţinând analize privind activitatea delegaţiei României în Legislativul european în perioada iulie 2009-aprilie 2010.

Când li s-a cerut să motiveze de ce dau atât de rar pe la Bruxelles şi Strasbourg, mulţi eurodeputaţi au invocat campania electorală pentru prezidenţialele din 2009. "În opinia noastră, explicaţia este pe jumătate validă, deoarece alte state membre care au avut alegeri în această perioadă înregistrează, de asemenea, rate de prezenţă scăzute (Grecia, Marea Britanie, Ungaria), în timp ce media de prezenţă a României a început să crească în ultimele două luni", se arată în studiul menţionat.

În linii mari, europarlamentarii României sunt fruntaşi la activităţi pentru care nu au nevoie neapărat de sprijinul politic al colegilor de grup politic european sau de Parlament, precum luări de cuvânt (locul 4) sau declaraţii scrise (locul 5). În ultimele luni s-a înregistrat o oarecare creştere a prezenţei şi activităţii legiuitorilor români din PE, mai reiese din cercetare. Fenomenul este pus pe seama mediatizării crescânde, în ţară, a comportamentului lor la Bruxelles şi Strasbourg.

"Astfel, de la apariţia primelor articole în mass-media româneşti cu privire la comportamentul eurodeputaţilor români, prezenţa acestora a crescut de la 82% la 86%. Cu toate acestea, pentru a scăpa de ultimul loc în clasamentul prezenţei, acest comportament trebuie menţinut pe termen lung."

Într-un clasament al celor mai puţin "harnici" şi eficienţi reprezentanţi ai României în PE figurează George Becali, Claudiu Tănăsescu şi Corneliu Vadim Tudor (toţi membri ai PRM), Rovana Plumb (PSD), Lazlo Tokes (UDMR).

×
Subiecte în articol: observator