x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SALARII PREOŢI/Corelare cu profesorii

SALARII PREOŢI/Corelare cu profesorii

de Daniela Cârlea Şontică    |    26 Noi 2008   •   00:00

Ordonanţa de Urgenţă 778 din 20 noiembrie 2008 aduce modificări la salariile unor clerici. Astfel, sunt corelate salariile lor cu cele ale cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar în cuantum de 65% şi 80%.

Corelarea nu se referă la ierarhii eparhioţi, ci doar la clericii care sunt vicari administrativi, consilieri patriarhali şi episcopali, protopopi, stareţi şi stareţe, precum şi la preoţii şi personalul din unităţile de cult. Potrivit preotului Ionuţ Corduneanu, consilierul juridic al Patriarhiei Române, cel mai mult au de câştigat clericii care sunt aproape de pensie şi cei care vor să facă un credit, pentru că vor avea un salariu mare trecut în cartea de muncă. Preoţii debutanţi nu vor primi aproape nici o mărire de salariu.

CALCULE
Spre exemplu, un preot cu studii superioare şi gradul I, cu o vechime cuprinsă între 6 şi 10 ani, va primi un salariu de 65% din cel al unui profesor cu studii superioare şi gradul I cu aceeaşi vechime, a cărui retribuţie este de 1.599 lei. Restul de 35 de procente va fi completat la salariul clericilor din veniturile parohiilor unde funcţionează. Consilierul juridic al Patriarhiei a spus că este o măsură de raportare, nu de egalizare a salariilor clericilor la salariile unei categorii sociale cu care preoţimea este mai apropiată ca profesie decât cu altele. În parohiile sărace, corelarea se face în cuantum de 80% din salariile profesorilor.

×
Subiecte în articol: observator