x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scad dobânzile la creditele în lei, dar cresc la euro

Scad dobânzile la creditele în lei, dar cresc la euro

19 Feb 2010   •   00:00

Dobânzile la credite în euro vor creşte cu un punct procentual în următoarele şase luni, iar cele în lei vor scădea cu două-trei puncte procentuale. Diferenţa între dobânzile în lei şi cele în euro se va reduce la două-trei puncte, consideră Mişu Negriţoiu, directorul general ING România.

Măsura va afecta atât creditele noi, cât şi o parte din creditele vechi, acelea pentru care există clauza contractuală de dobândă variabilă în funcţie de condiţiile pieţei. Concret, ratele pentru creditele în euro se vor majora cu un punct procentual, iar cele pentru împrumuturile în lei vor scădea cu 2%-3%. "Diferenţa de dobândă dintre creditele în lei şi cele în euro este de 4%-5%.

Cred că acest diferenţial se va reduce în condiţiile în care dobânda în lei va scădea cu două-trei procente, iar dobânda în euro va creşte cu un procent", a declarat Mişu Negriţoiu, directorul general ING România. Acesta a adăugat că BNR va stimula în continuare lichiditatea. "Eu cred că, în continuare, dobânzile vor scădea ca efect al creşterii ofertei mai mult decât cererea solvabilă.

Probabil, BNR va mai reduce şi Rezervele Minime Obligatorii (RMO) pentru a stimula creditarea în lei, însă va fi greu, pentru că piaţa e dominată de creditele în euro şi, dacă vrei să mizezi pe leu, e greu", a mai spus Negriţoiu. Procesul de reducere a dobânzilor pentru împrumuturile în lei a început de la finalul anului trecut. Cel mai recent exemplu este al UniCredit Ţiriac Bank care a redus ieri dobânzile la creditele imobiliare noi în lei de la 12,80% la 11,80% pe an, iar la creditele noi de nevoi personale cu ipotecă în lei de la 14,8% la 13,8%.

Şi Banca Transilvania şi BRD au anunţat reduceri pentru ratele împrumuturilor în lei la creditele de consum, respectiv creditele auto.

CREDITELE NEPERFORMANTE AU MÂNCAT PROFITUL
În ciuda scăderilor de dobânzi, cererea de finanţare va fi limitată în 2010, deşi multe bănci vor dori să reia creditarea. "Oferta va rămâne mai mare decât cererea, fără îndoială", a spus Negriţoiu. El a explicat că nivelul creditelor neperformante a obligat băncile să constituie provizioane mari în 2009, şi asta le-a mâncat profiturile."

"A fost o creştere foarte mare a provizioanelor, în condiţiile în care, vedeţi, noi am redus cu 8% costurile operaţionale şi cu personalul. Vrem să credem că ce-a fost mai greu a trecut. Am luat cât am putut de mult ca provizionare, ca să fim asiguraţi", a declarat directorul general al ING. El a mai explicat că împrumuturile ipotecare au avut cea mai bună performanţă în acest an, iar cele mai proaste au fost creditele de consum în lei. Profitul ING Bank România a scăzut cu 20% anul trecut, la 84 de milioane de lei, faţă de valoarea din 2008, în condiţiile unui venit net de 695 de milioane de lei, în urcare cu 30%. Rezultatul a fost influenţat de majorarea costurilor cu provizioanele de risc pentru creditele neperformante.


"Eu cred că, în continuare, dobănzile vor scădea ca efect al creşterii ofertei mai mult decăt cererea solvabilă. Probabil, bnr va mai reduce şi rezervele minime obligatorii (rmo) pentru a stimula creditarea în lei, însă va fi greu, pentru că piaţa e dominată de creditele în euro şi, dacă vrei să mizezi pe leu, e greu"
Mişu Negriţoiu, directorul general ING România

×
Subiecte în articol: observator