x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Vile de lux in Parcul Bordei

Scandalos - Vile de lux in Parcul Bordei

de Monica Andrei Capatos    |    04 Oct 2007   •   00:00
Scandalos - Vile de lux in Parcul Bordei

In Parcul Bordei se va construi. Decizia a fost luată ieri in unanimitate de cei 29 de consilieri generali prezenţi la şedinţa de la Primăria Capitalei. Aleşii locali au mai aprobat şi o convenţie prin care s-au angajat să-i dea la schimb lui CosticăConstanda şi terenul din spatele Guvernului.
• Chiliman: "Mai bine demisionez decăt să-i aprob autorizaţia de construire lui Constanda"



In Parcul Bordei se va construi. Decizia a fost luată ieri in unanimitate de cei 29 de consilieri generali prezenţi la şedinţa de la Primăria Capitalei. Aleşii locali au mai aprobat şi o convenţie prin care s-au angajat să-i dea la schimb lui CosticăConstanda şi terenul din spatele Guvernului.

După ce au fost băgaţi in şedinţă chiar de proprietarul Parcului Bordei, Costică Constanda, şi au primit indicaţii preţioase, consilierii generali ai Capitalei au trecut la fapte. Au venit doar 29 de consilieri (PD, PLD, PC şi PRM), atăt căt era nevoie pentru a putea trece cele două puncte de pe ordinea de zi: proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul situat pe Strada Turgheniev nr. 11-15 şi Bulevardul Aviatorilor nr. 110-112 - adică pentru cele 3,3 hectare de teren situat in Parcul Bordei, şi semnarea unei convenţii care permitea un schimb de terenuri intre cele două părţi. Mai exact, prin cele două decizii luate ieri, Constanda va putea construi pe 5.000 de metri pătraţi din zona verde, urmănd ca in baza convenţiei semnate să obţină la schimb şi un alt teren in spatele sediului Guvernului, Depoul RATB, in suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi. Cu alte cuvinte, afaceristul a reuşit să-i păcălească pe aleşii locali şi să obţină de la ei atăt dreptul de a ridica vile de lux in Parcul Bordei, căt şi de a primi un alt teren in cea mai centrală şi bine cotată zonă a Capitalei, Piaţa Victoriei. Mai mult, prin PUZ-ul aprobat ieri, practic se poate construi, conform legii, pe o treime din intreaga suprafaţă a parcului, adică pe 10.000 metri pătraţi, şi nu pe 5.000 căt a cerut afaceristul. Astfel, dacă cineva va dori să amplaseze un cartier rezidenţial pe restul de 5.000, o poate face lejer in baza deciziei luate ieri de aleşii locali.


"OBLIGAŢI". Unii consilieri au ţinut să-şi motiveze gestul, spunănd că au votat impotriva voinţei lor. "Votez obligat de o decizie a instanţei care, dacă nu aş respecta-o, m-ar transforma in infractor", şi-a argumentat votul consilierul Victor Adăr, referindu-se la decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel care obligă Consiliul General să aprobe PUZ-ul pentru zona Bordei.

Deşi nu ţine loc de autorizaţie de construcţie, fără PUZ-ul adoptat ieri, afaceristul nu putea incepe demersurile pentru realizarea proiectului Bordei.

"PUZ-ul nu ţine loc de autorizaţie de construcţie. Reţineţi! Autorizaţia de construcţie este emisă de primăria de sector", a precizat primarul general Adriean Videanu.

Aprobarea PUZ-ului nu a anulat insă o altă decizie a instanţei, şi anume despăgubirile de peste 17 milioane de euro pe care aleşii locali trebuie să i le achite lui Constanda. Ca să scape de aceste datorii, din cauza cărora, potrivit lui Videanu, conturile municipale sunt blocate, consilierii municipali au aprobat o convenţie, cea pe care am amintit-o la inceput, intre Consiliul General şi Constanda privind un schimb de terenuri.

Astfel, in baza acesteia, Constanda renunţă la despăgubirile de 17 milioane de euro, rămăne cu peste 5.000 de metri pătraţi de teren in Parcul Bordei (pe care poate ridica construcţii de cel puţin patru etaje), iar pentru diferenţa de teren pe care o are in proprietate pe malul Lacului Floreasca - adică 28.000 de metri pătraţi - primeşte o suprafaţă in echivalent in spatele Guvernului, pe actualul amplasament al Depoului RATB "Victoria".

"Este o convenţie echitabilă. Prin această inţelegere reuşim să salvăm o suprafaţă verde, importantă pentru oraş", a argumentat Videanu.

Ca şi primul proiect, incheierea acestei convenţii a fost votată in unanimitate de consilierii PD, PLD, PC şi PRM prezenţi la şedinţă.


Cerere de expropriere

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (foto), va solicita Guvernului să treacă cei 5.000 de metri pătraţi din Parcul Bordei pe care Constanda vrea să construiască vile de lux la capitolul utilitate publică, afaceristul putănd fi astfel expropriat.
"Spre liniştea domnului Videanu, le promit bucureştenilor că voi face toate demersurile politice şi legale pentru a nu se emite vreo autorizaţie de construcţie in Parcul Bordei şi in vreun alt parc din Sectorul 1. M-aş bucura să constat că există la nivelul Primăriei Capitalei un minimum de responsabilitate legată de viitorul acestui oraş prin respingerea unor acţiuni similare viitoare, şi mă refer concret la PUZ-urile din Parcul Circului, din Parcul Politehnicii sau la cel care urmează in curand in Parcul Floreasca", a declarat Chliman. In plus, Ministerul Mediului, prin secretarul de stat Lucia Ana Vraga, a declarat pentru Jurnalul Naţional că instituţia pe care o reprezentă nu va da niciodată aviz de mediu lui Constanda, act necesar construirii pe spaţiul verde. Astăzi, in şedinţa de Guvern va fi discutată modificarea Ordonanţei 195/2005, astfel incăt să se interzică transformarea spaţiilor verzi in şantiere de construcţii.

×