x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul de la Sabyc este împins spre antisemitism!?

Scandalul de la Sabyc este împins spre antisemitism!?

23 Iul 2009   •   00:00

Compararea medicilor israelieni cu naziştii, formulată de Colegiul Medicilor din România, riscă inutil să transforme scandalul provocat de fertilizarea artificială la o clinică israeliană din Bucureşti într-un caz de antisemitism, a declarat joi pentru Ha"aretz preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Medicilor, Yoram Blachar.



Blachar, un israelian care conduce organizaţia internaţională pentru respectarea eticii medicale, a reacţionat astfel la comunicatul oficial publicat de profesorul Vasile Astărăstoaie, preşedinte al Colegiului Medicilor, care marţi i-a asemănat pe medicii de la clinica Sabyc personalului de la Auschwitz. Astărăstoaie comenta un raid efectuat luni de poliţia română la Sabyc, care i-a arestat pe ginecologul Harry Mironescu şi pe fiul acestuia Yair Miron, ambii israelieni acuzaţi de comerţ ilegal cu ovule umane.

Astărăstoaie a insistat că ambii israelieni arestaţi au "cumpărat părţi de organe de la oameni săraci şi vulnerabili, fără a-i informa asupra riscurilor sau implicării lor într-un experiment". Cei doi medici israelieni neagă acuzaţia de încălcare a legii. Dar, chiar şi în cazul implicării lor în traficul ilegal cu ovule, fapta lor se află la o distanţă de mulţi "ani lumină" faţă de ceea ce s-a întâmplat la Auschwitz, a apreciat Yoram Blachar.

Evreii români şi israelienii care muncesc în România au apreciat la rândul lor că respectivul raid reflectă mai degrabă spiritul de competiţie - posibil din partea altor israelieni -, decât un caz de antisemitism sau xenofobie. Rabinul şef din România Naftali Deutsch a indicat că în Bucureşti mai sunt câteva clinici de fertilizare deţinute de israelieni care administrează ovule umane. Poliţia română a indicat că niciuna din aceste clinici nu a creat probleme. "În mod clar, a fost un caz de dispută între competitori, astfel toată această tevatură nu s-ar fi produs", a insistat Naftali Deutsch, citat de Agerpres.

Preşedintele comunităţii evreieşti din România Aurel Vainer a apreciat la rândul său că bogăţia etalată de cele două persoane arestate ar fi putut genera invidii, determinându-i pe unii oameni să "reacţioneze negativ". "Poate şi faptul că sunt străini a atras atenţia, însă acest lucru nu are nicio legătură cu originea lor evreiască. Românii bogaţi sunt de asemenea priviţi cu ostilitate. Aparţine naturii umane", a conchis rabinul şef din România.

×
Subiecte în articol: observator