x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful CJ Sibiu, cercetat în cazul "Aeroportul"

Şeful CJ Sibiu, cercetat în cazul "Aeroportul"

de Dan Tomozei    |    16 Sep 2010   •   00:00
Şeful CJ Sibiu, cercetat în cazul "Aeroportul"

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie Alba-Iulia, a admis plângerea penală împotriva conducerii Consiliului Judeţean Sibiu şi totodată a declanşat cercetarea "pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor publice". Dosarele de cercetare îi vizează pe preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch (foto), vicepreşedintele CJ Sibiu, Ioan Banciu, administratorul public al judeţului, Iosif Moldovan, şi secretarul CJ Sibiu, Iordan Nicola.

Dosarele de cercetare aflate în responsabilitatea procurorului-şef de serviciu, Lilian Boer, au fost deschise în urma plângerilor formulate de Corneliu Bucur, fost consilier judeţean, exclus din PDL şi din Consiliu după ce a sesizat în mai multe rânduri abuzurile economice din cadrul instituţiei.

"Eu am sesizat organul de cercetare penal cu privire la anumite aspecte, probleme şi întrebări care s-au născut în urma unei anchete pe care eu am făcut-o în calitate de consilier judeţean, în sensul că m-am deplasat şi am stat o zi întreagă pe aeroport, am cerut o expertiză calificată pe tema lucrării de modernizare a Aeroportului Sibiu", a declarat ieri Corneliu Bucur. În urma verificărilor au fost constatate numeroase probleme de construcţie şi realizare a noului aeroport din Sibiu, care pot pune în pericol activitatea acestuia. Mai mult, aşa cum am sesizat, într-un articol publicat la 3 august în Jurnalul Naţional, lucrările de proastă calitate şi pericolul iminent de prăbuşire a aeroportului au fost confirmate. Astfel că pista aeroportului sibian a început să fie afectată de alunecările de teren pe o distanţă de 80 m.

"Cum este posibil ca o lucrare făcută cu un proiectat german, cu un manager general neamţ, având în execuţie şi în subordine un inginer de şantier de naţionalitate germană, având un preşedinte de Consiliu Judeţean şi de Comisie de recepţie tot de naţionalitate germană... Noi am fost obişnuiţi să considerăm că o treabă nemţească vine la timp şi în mod ireproşabil. Dar cum se poate ca un asemenea obiectiv să prezinte asemenea grave deficienţe?", a mai declarat Corneliu Bucur.

Preşedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, se află în concediu, motiv pentru care nu a putut fi contactat pentru a comenta deschiderea dosarului de cercetare pe numele său. Un al doilea dosar de cercetare care îl vizează pe Bottesch are ca subiect contractual de atribuire a lucrărilor de execuţie pe drumul judeţean Sibiu - Agnita, unde sunt reclamate probleme legate de costul şi calitatea lucrărilor.

Noul Aeroport Internaţional Sibiu a costat 69 milioane de euro şi a fost construit sub îndrumarea directă a preşedintelui CJ Sibiu, Martin Bottesch, începând cu anul 2006. În urma licitaţiilor şi atribuirii de lucrări, Aeroportul Sibiu a fost realizat după un proiect al Obermeyer Planen+Braten GmbH din Germania, având ca manager de proiect pe Guido Retter de la Dornier Consulting GmbH, tot din Germania. Constructor al lucrării au fost desemnate societatea Dafora SA din Mediaş şi SC Max Boegl.

×
Subiecte în articol: observator