x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Secţiei neonatologie a Maternităţii Giuleşti, urmărit penal

Şeful Secţiei neonatologie a Maternităţii Giuleşti, urmărit penal

03 Sep 2010   •   00:00

Adrian Ion Toma, şeful Secţiei neonatologie de la Maternitatea Giuleşti, este urmărit penal în cazul incendiului din 16 august. Medicul este acuzat de neglijenţă în serviciu, a anunţat, astăzi, Parchetul instanţei supreme.

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, vineri, începerea urmăririi penale faţă de Adrian Ioan Toma, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave, informează Mediafax.

Anchetatorii au stabilit, pe baza probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, că medicul, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti), a gestionat în mod defectuos resursele umane existente, neluând măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la salonul de terapie intensivă nou-născuţi, a câte doua cadre medicale, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, în condiţiile în care numărul nou-născuţilor din salon depăşea în mod constant numărul maxim admis, se arată într-un comunicat al Parchetului instanţei supreme.

Cinci bebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri de la Maternitatea Giuleşti. Cei şase bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

În cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului instanţei supreme au început urmărirea penală şi faţă de asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, precum şi faţă de şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima. Florentina Cîrstea este arestată din 24 august, iar Vasile Dima este cercetat în libertate.

Asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia.

Procurorii îl acuză pe Vasile Dima de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave, precum şi de faptul că nu a luat măsuri pentru a asigura buna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor de întreţinere şi revizie tehnică. De asemenea, Dima nu ar fi luat măsuri pentru prevenirea incendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrul spitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare.

Totodată, procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.

×
Subiecte în articol: observator