x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful serviciului de securitate de la Vatican, decorat cu Steaua României

Şeful serviciului de securitate de la Vatican, decorat cu Steaua României

08 Iul 2009   •   00:00
Şeful serviciului de securitate de la Vatican, decorat cu Steaua României
Sursa foto: Steven Siewert /

Domenico Giani, şeful serviciilor de securitate ale Vaticanului şi inspector general al jandarmeriei pontificale, a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Steaua României în grad de comandor. Distincţia i-a fost înmânată aseară de ambasadorul român pe lângă Sfântul Scaun, Marius Lazurcă.



'Meritele domnului Giani Domenico sunt indubitabile, iar calitatea sa cea mai evidentă este cea a eficienţei discrete. Directorul Giani face una dintre acele rare meserii ale cărei rezultate sunt optime tocmai atunci când nu ies deloc în evidenţă', a spus ambasadorul Lazurcă, citat de Agerpres.

El a arătat că decoraţia a fost acordată de preşedintele Traian Băsescu, care a întreprins o vizită la Vatican în septembrie 2008, pentru a-l răsplăti pe unul dintre cei mai fideli prieteni ai României dintre cei care lucrează la Sfântul Scaun.

România nu putea uita calda cordialitate cu care oaspeţii români au fost mereu primiţi la Vatican şi faptul că înalţii demnitari români au avut la Sfântul Scaun sentimentul nu numai că sunt în deplină siguranţă, ci mai mult, că sunt trataţi ca acasă, a mai arătat ambasadorul Lazurcă.

Domenico Giani, care prin funcţia sa este aproape zilnic în apropierea Suveranului Pontif, a ţinut să evoce o vizită pe care a întreprins-o recent în România, unde a fost întâmpinat cu căldură de episcopii români, dar şi la mai multe mânăstiri pe care le-a vizitat.

'Poporul român este atât de apropiat prin cultura şi civilizaţia sa de poporul român', a spus Giani, adăugând că a fost în România şi cu ocazia vizitei întreprinse de Papa Ioan Paul al II-lea în 1999 şi întotdeauna şi-a amintit 'mesajul de iubire' transmis de fostul suveran pontif.

De asemenea, el a arătat că legătura sa cu România este asigurată şi de românceşe care lucrează pentru familia sa cu 'loialitate, seriozitate şi prietenie'.

La ceremonia de decorare au mai fost prezenţi ambasadorul României la Roma, Răzvan Rusu, monseniorul Brian Farrell, secretarul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, monseniorul Renato Boccardo, secretarul general al administraţiei Statului Vatican, Eugenio Ficorilli, şeful Departamentului Protocol de la Vatican, Lorenzo Ornaghi, rectorul Universităţii Catolice 'Sacro Cuore' din Roma, directorii spitalelor 'Bambin Gesu' şi 'Agostino Gemelli' din Roma.

Domenico Giani, în vârstă de 47 de ani, a fost numit în această funcţie în 2006 de către Papa Benedict al XVI-lea după ce încă din 1999 fusese inspector general adjunct al Jandarmeriei Pontificale. Este căpitan în rezervă al Gărzii de Finanţe a Republicii Italiene, a fost înainte de 1999 comandant al unei secţii de poliţie judiciară şi a lucrat şi în cadrul serviciilor italiene de informaţii.

În cadrul carierei a participat şi gestionat numeroase investigaţii complexe - chiar şi cu caracter internaţional - în vederea combaterii criminalităţii organizate, în special în sectoarele vamal, împotriva traficului de droguri şi a infracţiunilor de corupţie. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator