x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Semnal asupra derapajelor împotriva presei în România

Semnal asupra derapajelor împotriva presei în România

07 Iul 2010   •   00:00

Administraţia Băsescu, pusă la zid în Parlamentul European



Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a atras atenţia în plenul Parlamentului European (PE) asupra derapajelor nedemocratice împotriva presei din România, Italia şi Ungaria, culminând cu trecerea presei, de Administraţia Băsescu, în rândul ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale.

În viziunea eurodeputatului, Uniunea Europeană trebuie să înveţe din lecţiile trecutului şi să se opună încălcării drepturilor fundamentale, se arată într-un comunicat citat de Mediafax.

"Între cele două războaie mondiale, România, Ungaria şi Italia au cunoscut dictaturi, regimuri fasciste, dar şi violenţa generată de acestea. Astăzi, Italia se confruntă cu monopolul asupra mass-media practicat de Silvio Berlusconi. În Ungaria, Guvernul, al cărui partid aparţine unui grup politic din Parlamentul European, îşi propune monopolul pe termen lung asupra audio-vizualului public", a declarat Boştinaru luni în PE, conform sursei citate.

"În România, preşedintele Traian Băsescu, susţinut de asemenea de un partid reprezentat într-un grup politic din Parlamentul European, declară mass-media o ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Vreau să cred că Uniunea noastră a tras toate lecţiile din trecut şi că se va opune încălcării explicite a unor acte fondatoare şi a unor valori fundamentale", a atras atenţia deputatul european.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată la sfârşitul lunii iunie în CSAT.

Potrivit documentului transmis celor două Camere ale Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de unele instituţii ale sta­tului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local, cât şi naţional.

×
Subiecte în articol: observator