x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Siropul de tuse, ultima modă în materie de droguri

Siropul de tuse, ultima modă în materie de droguri

17 Sep 2010   •   00:00
Siropul de tuse, ultima modă în materie de droguri

Adolescenţii români au găsit o nouă metodă de a se "relaxa". Şi anume...să consume sirop de tuse. Băut în cantităţi mari, siropul poate avea efect halucinogen, deoarece conţine dextrometorfan, un deviat al opiului. Cadrele medicale susţin că cei care consumă acest produs declară că îi ajută "să se relaxeze, ba chiar să… călătorească în timp".



Medicii spun că în ultima vreme foarte mulţi tineri au descoperit că siropul de tuse băut în cantităţi mari creează stări de relaxare. "Am avut cazuri de supradozaj prin ingestie voluntară la adolescenţi", spune Angela Butnaru, medic pediatru, potrivit a1.ro.

Doctorii şi farmacistii din întreaga lume sunt îngrijoraţi de numărul mare de tineri care se droghează cu sirop de tuse. În Statele Unite, anul trecut, 8000 de adolescenţi au ajuns la urgenţă din această cauză.

Steve Pasierb, preşedintele Asociaţiei America fără Droguri, recunoaşte că "există o generaţie întreagă care alege să facă abuz de medicamente".

Printre efectele supradozei se numără ameţeli, greţuri, vărsături. Consumul excesiv poate duce la insuficienţă respiratorie gravă, convulsii, chiar comă şi în final deces.

La noi, Agenţia Naţională a Medicamentului va decide în câteva săptămâni dacă şi ce siropuri de tuse vor fi eliberate numai cu reţetă.

×
Subiecte în articol: observator