x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut: "Când Băsescu va pierde în sfârşit o bătălie, vreau să-l văd în locul meu"

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut: "Când Băsescu va pierde în sfârşit o bătălie, vreau să-l văd în locul meu"

09 Sep 2010   •   00:00
Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut: "Când Băsescu va pierde în sfârşit o bătălie, vreau să-l văd în locul meu"
Sursa foto: Lucian Alecu/Jurnalul Naţional

Sorin Ovidiu Vântu a fost reţinut de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru 24 de ore, în legătură cu favorizarea fugii lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, din România. La ieşirea din sediul Parchetului, în momentul în care a fost urcat în duba Poliţiei, după reţinere, omul de afaceri a declarat că îşi doreşte ca atunci când Traian Băsescu va pierde, în sfârşit, o bătălie, să îl vadă în locul său.

Extrase din cererea de arestare a lui Sorin Ovidiu Vantu, trimisa de procurori la Tribunal si conversatiile intre S.O.V si Nicolae Popa

Citiţi cererea de arestare pentru 29 de zile


UPDATE:
Procurorii au emis ordonanţă de reţinere şi pentru Liviu Luca şi Octavian Ţurcan. În acest moment, Liviu Luca se află la reşedinţa sa din Prahova unde are loc o percheziţie, iar Octavian Ţurcan a fost adus la Parchet, anunţă Antena3.

"Justiţie la televizor nu se poate!", a spus Ţurcan în timp ce intra în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


UPDATE:
Şoferul lui Sorin Ovidiu Vântu, Alex Stoian, a fost reţinut, pentru 24 de ore, de către Parchetul instanţei supreme, în cazul fostului director Gelsor, Nicolae Popa. Alex Stoian a fost reţinut sub acuzaţia de complicitate la favorizarea infractorului, el refuzând să dea declaraţii la ieşirea din sediul Parchetului.

UPDATE:
Procurorii au decis să-l reţină pe Sorin Ovidiu Vântu, după ce au primit, săptămâna trecută, informările de la autorităţile judiciare din Cipru şi Indonezia privind tranzacţiile prin care îi erau viraţi bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul lui Alex Stoian şi Octavian Ţurcan, informează Mediafax.

Autorităţile judiciare române au solicitat, prin comisii rogatorii, în Cipru şi Indonezia, audierea mai multor persoane şi obţinerea unor informaţii, printre care şi tranzacţii bancare care să confirme transferarea de bani de la Sorin Ovidiu Vântu către Nicolae Popa, condamnat definitiv pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, la 15 ani de detenţie, fiind păgubite peste 300.000 de persoane cu 6,4 milioane de RON şi 28 de milioane de euro.

Procurorii români l-au audiat, la Jakarta, pe Nicolae Popa, capturat în decembrie 2009, în baza unui mandat internaţional de urmărire prin Interpol.

În urma ultimelor răspunsurilor primite, săptămâna trecută, la comisiile rogatorii solicitate, traducerea actelor şi coroborarea acestora cu informaţiile deţinute, procurorii au decis, joi, descinderi la mai multe locaţii şi convocarea la Parchet a lui Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi a lui Alex Stoian, informează surse judiciare.

Potrivit surselor citate, prin conturi ale unor firme deţinute de Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, Sorin Ovidiu Vântu îi remitea sume importante de bani lui Nicolae Popa. Alex Stoian este şoferul lui Vântu.



Poliţiştii şi procurorii au făcut percheziţii în locuinţele lui SOV, Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Alex Stoian şi Ovidiu Ţurcan, în dosarul privind fuga lui Nicolae Popa, fost director Gelsor. Aceştia caută indicii pentru a stabili circumstanţele fugii din ţară a lui Popa.

Cei patru au fost audiaţi în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, anunţă Realitatea TV. Potrivit aceleiaşi surse, din locuinţa lui Sorin Ovidiu Vîntu, procurorii au ridicat mai multe calculatoare.

Procurorii Parchetului General au percheziţionat joi 10 imobile în cazul fostului director Gelsor Nicolae Popa în vederea stabilirii circumstanţelor în care acesta a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate.

"Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate  de 15 ani", se arată într-un comunicat al PÎCCJ.

"În urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală şi s-a procedat, totodată, la audierea lui Popa Nicolae. În cursul zilei de astăzi, sunt în derulare percheziţii în 10 locaţii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se mai arată în comunicat.

În efectuarea cercetărilor, procurorii şi poliţiştii sunt sprijiniţi, conform competenţelor legale, de lucrători ai Serviciului Român de Informaţii, precizează sursa citată.

Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, a fost arestat la Jakarta în decembrie 2009. Fostul director Gelsor era urmărit internaţional din anul 2002. Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Popa a fost dat în urmărire internaţională la începutul anilor 2000, când a fugit din România. A părăsit ţara după izbucnirea scandalului FNI în care peste 400.000 de persoane au fost păgubite. Pe numele lui Nicolae Popa, în ianuarie 2002, a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, iar în iunie 2009, un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.

În ianuarie 2010, Nicolae Popa a solicitat suspendarea executării pedepsei cu închisoarea dată de autorităţile româneşti. Cererea a fost însă înaintată Poliţiei din Indonezia care a refuzat-o pe motiv că Popa nu este deţinutul lor, ci al României. Informaţia a apărut în ziarul The Jakarta Globe. Autorităţile indoneziene au declarat că Nicolae Popa a fost arestat în baza mandatului trimis de către Interpol, la cererea Poliţiei Române. Pe de altă parte, apărătorii din Jakarta ai acuzatului susţin că poliţia indoneziană nu are niciun motiv să îl ţină încarcerat pe Popa în perioada procesului de extrădare. Şi asta, deoarece Popa a trăit timp de nouă ani în Indonezia fără să comită vreo infracţiune.


×
Subiecte în articol: observator