x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Roşca Stănescu: "Ziariştii supravegheaţi de SRI sunt extrem de critici la adresa preşedintelui şi a PDL"

Sorin Roşca Stănescu: "Ziariştii supravegheaţi de SRI sunt extrem de critici la adresa preşedintelui şi a PDL"

de Anca Nicoleanu    |    21 Oct 2010   •   00:00
Sorin Roşca Stănescu: "Ziariştii supravegheaţi de SRI sunt extrem de critici la adresa preşedintelui şi a PDL"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Sorin Roşca Stănescu oferă detalii despre modul în care este supravegheat de SRI şi susţine că doar o mică parte a ziariştilor luaţi în colimator de Serviciile Secrete lucrează în trusturile mogulilor.

● Jurnalul Naţional: De când ştiţi că sunteţi supravegheat de SRI?
● Sorin Roşca Stănescu:
Am avut fel de fel de semnale pe care le-am simţit şi sesizat de circa două săptămâni dar, cu câteva zile în urmă, a venit cineva la mine şi mi-a spus. Eu nu am avut timp să fac investigaţii şi, după ce am aflat de la acea persoană care este de încredere şi care este din interiorul sistemului, am luat legătura cu alte două persoane care sunt şi ele din interiorul sistemului, e vorba de două servicii secrete, SRI şi SPP. Întrucât în trecut îmi dăduseră informaţii care s-au dovedit a fi corecte, am pus întrebarea respectivă şi am primit detalii şi confirmări.

● Cum le-aţi simţit prezenţa?
● Este o cameră de supraveghere permanentă vizavi de locuinţa mea, care filmează non stop cine intră, cine iese şi cine e în curte, în apropierea gardului. Convorbirile telefonice - eu am obişnuinţa asta, pentru că s-a mai întâmplat de câteva ori în viaţă şi pe vremea când intrasem în conflict cu dl Iliescu -, se simte când eşti ascultat intens. Atunci când supravegherea este făcută mai amplu, îţi consumă şi din baterie, pentru că probabil am montat un microfon şi în telefon. Eu nu-mi schimb aparatul, nu-mi schimb numărul de telefon, nu mă joc de-a detectivul. Internetul de acasă brusc a început să aibă probleme foarte serioase. De câte ori am anunţat la Romtelecom, m-au sunat tot felul de binevoitori, s-au produs pe moment remedieri şi apoi iar au apărut tulburări. Plus urmărirea de către maşini. Pe care nu ai cum să n-o vezi. Maşini care te lasă, altele care te preiau, o supravegehere de tipul Carlos Şacalul, deci sunt cel mai mare terorist.

● Pe cine aţi supărat atât de rău şi cu ce?
● Cu certitudine e vorba de o extrapolare a acelui plan legat de siguranţa naţională, probabil că fac parte dintre  pericolele potenţiale la adresa siguranţei naţionale. De altfel, dl Fota a ieşit de câteva ori pe televiziuni vorbind despre chestiunea asta, exemplificând cu dezvăluiri pe care le-am făcut eu într-un trecut nu prea îndepărtat. Probabil că fiecare dintre cei 27 de ziarişti a supărat cu ceva şi reprezintă pentru ei, nu pentru siguranţa naţională, un pericol potenţial. Adevărul e că la noi vin dezvăluiri, informaţii pe care atunci când ieşim pe televiziune şi le anunţăm opiniei publice le provoacă anumite neplăceri.

● Spuneţi în scrisoarea deschisă că un motiv ar fi şi proiectul media pe care urmează să-l lansaţi.
● Când a avut SO Vântu interviul acela la Realitatea, doamna Stancu a pus o întrebare legitimă din punctul de vedere al unui jurnalist: de ce veniţi toţi şi spuneţi că e o chestiune politică după ce vi se întâmplă? Eu vin şi spun acum: nu s-a întâmplat nimic, nu există nici un dosar penal în curs în ceea ce mă priveşte, au existat tot felul de vorbe care nu s-au demonstrat, dimpotrivă, în justiţie s-au făcut praf toate acuzaţiile care mi s-au adus şi am câştigat şi procese împotriva celor care m-au acuzat. Vă spun acum când - astea sunt informaţiile pe care le-am primit - mi se pregătesc să scoată... ce? Înregistrări, că vorbesc cu dumneavoastră acum, că vorbesc cu soţia, cu prietenii, cu colegii... Se pregătesc să le scoată foarte repede, pentru că tot foarte repede lansez un proiect destul mare de media, care pe toţi îi deranjează şi ar dori să-l decredibilizeze.

● E vorba de CorrectNews, în colaborare cu Dinu Patriciu?
● Da, e vorba de Correct News, care nu este în colaborare cu dl Dinu Patriciu, este o societate formată din două societăţi, care are aport de capital de la două societăţi, una dintre ele, olandeză fiind, îi aparţine lui dlui Dinu Patriciu. Este vorba de o platformă integrată de internet care ar trebui să fie lansată la începutul lunii viitoare.

● Ce alţi ziarişti se regăsesc printre cei 27 despre care aveţi informaţii că sunt supravegheaţi de SRI?
● Uitaţi de ce nu am scris, pentru că eu nu am primit decât nişte exemple, nu o listă completă cu cei 27, ăsta-i primul motiv. Al doilea motiv este acela că nu vreau să tropăi în viaţa unor oameni. Poate că unii dintre ei nu doresc să se ştie, poate că unii dintre ei mâine sau luni vor să semneze un credit la bancă, un împrumut... prefer ca fiecare să spună singur. Ei ştiu.

● Aveţi convingerea că ştiu?
● Ştiu, pentru că sunt jurnalişti, nu sunt proşti, şi jurnaliştii sunt obişnuiţi să observe ce se întâmplă în proximitatea lor, ei ştiu precis, şi sunt convins că în următoarele zile, dacă n-au şi făcut-o până în momentul ăsta, cei mai mulţi dintre ei or să facă public acest lucru. Mai ales că prima persoană care a venit să-mi relateze mi-a spus că a luat legătura şi cu câţiva dintre ei. Important este că nici unul dintre cei care mi-au fost nominalizaţi - ştiu sigur - nu au dosare penale. Dacă ar fi avut, să zicem că ar fi putut fi urmăriţi în urma unui mandat judecătoresc. Până la urmă asta mi se pare cel mai grav lucru, că ei nu pot fi urmăriţi pe nici o lege. Nici măcar pe strategia aceea de apărare nenorocită - care încă e în fază de proiect, pentru că nu a fost aprobată de Parlament, în care ziariştii pot deveni ţinte ale unor investigaţii -, nu pot fi urmăriţi legal. Totul e ilegal.

● Ziariştii implicaţi în cazul stenogramelor din dosarul Vântu-Popa se află printre cei 27?
● Unul singur. Dar foarte important e că nici unul dintre aceştia nu este nici mogul, nici mogulaş, eventual eu, după ce lansez proiectul ăsta, şi dacă proiectul ăsta va deveni puternic, să fiu inclus în categoria asta. Nu lucrează decât o mică parte în trusturile mogulilor. Unii sunt freelanceri. Adică e absolut scandalos ce se întâmplă. Unii nici măcar nu lucrează în vreo redacţie, dar apar la televiziuni îşi mai spun părerea, în orice caz, toţi sunt extrem de critici la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi la adresa PDL. În curând vom fi mult mai mulţi, pentru că din ce în ce mai mulţi jurnalişti sunt critici, şi în orice caz nu suntem numai 27...

●  Dacă Scrisoarea dumneavoastră deschisă nu va avea ecou, care va fi următorul pas?
● Instituţiile statului sunt obligate să răspundă, eu am depus-o cu număr de înregistrare şi la SRI, şi la SPP, şi la Procurorul General, şi la Preşedinte, şi la dl Fota, nu au cum să nu răspundă şi, oricum, m-am adresat şi organizaţiilor internaţionale şi grupurilor parlamentare, nu se poate să nu răspundă nimeni. Ei pot să-l ia pe nu în braţe, să spună că sunt halucinaţii. Dar dacă sunt halucinaţii, cred că următorul lucru pe care trebuie să-l facă e să ridice supravegherea în cazul tuturor pentru că, până la urmă, cineva îi va filma şi îi va devoala... Îndemn măcar una dintre sursele mele să ia exemplul căpitanului Bucur, chiar dacă el nu a avut după aia o viaţă liniştită... Societatea nu i-a fost recunoscătoare pentru că a apărat legea şi Constituţia şi a spus adevărul. Dar totuşi, omul acesta a fost demn. Poate cineva va avea demnitatea să iasă cu toate probele, să spună cinstit ce se întâmplă.





Sorin Roşca Stănescu susţine că este supravegheat de SRI
Jurnalistul a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Băsescu, Procurorului General  al Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruta Kovesi şi conducătorilor instituţiilor Uniunii Europene, în care susţine că este "unul dintre cei 27 de ziarişti din România împotriva cărora a fost declanşată o vastă operaţiune de supraveghere". Stănescu solicită autorităţilor române să explice cum de a fost posibil "să declanşeze o operaţiune ilegală de o asemenea amploare" împotriva unor jurnalişti "care îşi fac meseria independent unul de altul".

"Ma numesc Sorin Rosca Stanescu si sunt unul dintre cei 27 de ziaristi din Romania impotriva carora a fost declansata o vasta operatiune de supraveghere, la care participa lucratori din mai multe compartimente ale Serviciului Roman de Informatii, precum si specialisti ai Serviciului de Protectie si Paza. In cazul niciunuia dintre noi nu exista un dosar de cercetare penala aflata in curs, astfel incat o asemenea masura sa se justifice din motive care nu au legatura cu profesiunea de jurnalist.

Cu mai mult timp in urma, Presedintele Romaniei, care este si Presedinte al Consiliului de Aparare a Tarii, a avansat Parlamentului un document cunoscut sub numele de "Strategia de Siguranta Nationala", care ar urma sa fie votat in for legislativ dupa ce, in prealabil, a primit avizul favorabil al Comisiei de Aparare. Acest document isi urmeaza cursul, in ciuda faptului ca el consacra principiul conform caruia presa reprezinta un pericol pentru Siguranta Nationala si ca, in acest sens, au existat numeroase proteste in plan intern si extern. Totusi, pana la o eventuala aprobare a acestei strategii in plenul Parlamentului, nu exista in Romania nici un act normativ care permite serviciilor secrete supravegherea fara mandat judecatoresc a ziaristilor.

"Aceasta supraveghere presupune activitati ample si complexe cum sunt urmarirea fizica a celor 27 de jurnalisti, interceptarea tuturor convorbirilor telefonice ale acestora, interceptarea comunicatiilor prin mijloace electronice, control asupra deplasarilor in tara si in strainatate. Fac precizarea ca respectivii jurnalisti apartin, conform informatiilor pe care le detin, unor institutii de presa dintre cele mai diferite sau sunt pur si simplu freelanceri si sunt cunoscuti pentru modul critic in care s-au pronuntat impotriva unor acte si fapte ale politicienilor aflati la putere.

Exista in Romania numeroase situatii in care critici din randul presei, si nu numai, ai Presedintelui Traian Basescu au avut de suferit, intrucat informatii despre viata lor privata ori despre activitatea lor profesionala au fost facute publice pe canale media si non-media controlate de reprezentantii puterii. Eu insumi am fost, nu de putine ori, victima unor asemenea operatiuni, fara ca vreodata sa se fi dovedit ca asa-numitele dezvaluiri referitoare la persoana mea sunt si adevarate. Dar niciodata pana acum nu a fost pusa la cale o actiune coordonata de o asemenea anvergura si care sa aiba drept tinte 27 de jurnalisti dintre care niciunul nu este patron al vreunui trust de presa.

Desi m-am referit de mai multe ori la cei 27 de jurnalisti, precizez ca nu ma erijez in purtatorul lor de cuvant. De aceea, fiecare dintre ei este liber sa protesteze in parte, asa cum crede de cuviinta, impotriva actiunii de supraveghere la care este supus. Nu ma indoiesc ca cei mai multi sunt, ca si mine, informati chiar din interiorul celor doua servicii secrete cu detaliile acestui incredibil abuz. Cei care doresc sa vorbeasca o vor face cu certitudine mai devreme sau mai tarziu.

Am informatii ca interceptari si chiar imagini din viata mea privata, din contactele pe care le am cu alti colegi jurnalisti ori cu oameni politici urmeaza sa fie aruncate in curand pe piata, intr-o incercare care nu este fara antecedente, de a ma compromite. Motivul este ca foarte curand urmeaza sa lansez un proiect media de amploare. Acesta ii ingrijoreaza pe politicienii grupati in jurul Presedintelui Traian Basescu, care sunt stanjeniti de opiniile mele critice pe care, in ultima vreme, mi le-am exprimat doar in calitate de jurnalist freelancer.

Solicit reprezentantilor autoritatilor romane carora le adresez in mod direct aceasta scrisoare deschisa sa reactioneze imediat. Sa explice cum de a fost posibil sa declanseze o operatiune ilegala de o asemenea amploare impotriva a 27 de jurnalisti care isi fac meseria independent unul de altul. In eventualitatea in care vor alege obisnuita strategie a negarii, ii informez ca oricand este posibila repetarea faimosului caz "capitanul Bucur" - ofiterul Serviciului Roman de Informatii care, pentru a nu se face complice la incalcarea Constitutiei si legilor Romaniei, a devoalat cu probe in fata opiniei publice, cu mai multi ani in urma, o ampla operatiune prin care institutia din care facea parte supraveghea ziaristi de la cotidianul pe care il conduceam si pe mine personal, ziaristi de la publicatia Academia Catavencu, precum si membri de varf ai unui partid politic aflat la acea data in opozitie. In orice moment, unul dintre cei trei ofiteri de la SRI si SPP s-ar putea sa-si asume rolul Capitanului Bucur.
In fine, daca autoritatile vor nega ca este adevarat ceea ce afirm mai sus, asta inseamna implicit ca vor admite ca niciuna dintre dezvaluirile pe care le vor face nu este adevarata. Ci reprezinta o contrafacere".
Sorin Rosca Stanescu, jurnalist

×
Subiecte în articol: observator