x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest la Ministerul Sănătăţii

Protest la Ministerul Sănătăţii

09 Sep 2010   •   00:00
Protest la Ministerul Sănătăţii

Zeci de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas au pichetat astăzi Ministerul Sănătăţii, nemulţumiţi de scăderea salariilor. Oamenii susţin că îşi menţin calendarul de acţiuni şi că sunt mulţumiţi parţial de rezultatul întâlnirii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care au promis deblocarea, din octombrie, a aproape 3.000 de posturi din sistem.

Preşedintele Federaţiei "Sanitas", Marius Petcu, a declarat că a discutat cu secretarul de stat Cristian Irimie despre revendicările sindiclaiştilor din sănătate şi că este parţial mulţumit de rezultatul întâlnirii. El a precizat că au fost rezolvate, cel puţin la nivel de discuţie, aproape toate problemele, mai puţin cea privind revenirea la salariile din 2009.

Liderul sindical a adăugat că cel mai important punct al listei de revendicări, revenirea la salariile din 2009, nu este de competenţa Ministerului Sănătăţii, astfel că Federaţia "Sanitas" continuă calendarul de proteste cu un mare miting şi un marş în Capitală, pe 22 septembrie.

"Am avut şi satisfacţia unor revendicări care s-au putut rezolva pe loc, ca deblocarea negocierilor contractului colectiv de muncă şi prelungire lui, care se va întâmpla în zilele următoare, normativul de personal, care se va menţine în spiritul propunerilor federaţiei, deblocarea a aproape 3.000 de posturi din sistemul sanitar şi asigurarea finanţării pentru trimestrul patru", a precizat Petcu, citat de Mediafax.

Preşedintele Federaţiei Sanitas a adăugat că aceste soluţii sunt bune pentru sistemul sanitar, dar fără recuperarea pierderii la salariu de 25 la sută nu poate merge în faţa membrilor de sindicat cu satisfacţii depline.

"Pe mine m-a interesat ca toate punctele pe care le-am prezentat să fie asumate, nu de nivelul doi al Ministerului Sănătăţii, ci de ministrul Sănătăţii şi am avut confirmarea acestui lucru, pentru că i-au fost prezentate ministrului, iar acesta şi le-a asumat. Luni, printr-un înscris al celor două părţi - Federaţia Sanitas şi Ministerul Sănătăţii - vom reconfirma, cu termene şi cu asumare de responsabilităţi clare, toate solicitările noastre", a spus Petcu.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au spus că au primit revendicările sindicaliştilor şi au discutat problemele legate de deblocarea posturilor din sistem şi situaţia unităţilor sanitare cu paturi, în urma procesului de descentralizare.

Potrivit acestora, pot exista unele probleme organizatorice în anumite spitale descentralizate, pe care MS va încerca să le remedieze în colaborare cu administraţiile publice locale, dar această situaţie nu se înregistrează la nivel general. De asemenea, s-a admis că orice reformă radicală, aşa cum este şi procesul de descentralizare, poate aduce unor persoane şi nemulţumiri.

Sindicaliştii au fost informaţi că până la sfârşitul acestui an vor fi deblocate peste 3.000 de posturi în unităţi sanitare cu paturi la nivel naţional, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.


×
Subiecte în articol: observator