x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţiganii cer demisia ministrului Theodor Baconschi, acuzat de rasism

Ţiganii cer demisia ministrului Theodor Baconschi, acuzat de rasism

24 Feb 2010   •   00:00
Ţiganii cer demisia ministrului Theodor Baconschi, acuzat de rasism

Sute de ţigani din Bucureşti şi judeţele Dolj, Constanţa, Bihor, Cluj, Sălaj şi Ialomiţa s-au adunat astăzi în faţa Muzeului Antipa din Bucureşti. Ei cer premierului Emil Boc să-l demită pe ministrul de externe Theodor Baconschi, din cauza unor declaraţii controversate pe care acesta le-a făcut de curând.



Baconschi este acuzat de rasism, după ce ar fi spus, la Paris, că "România are nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă".

Organizaţiile neguvernamentale ale ţiganilor au mai reclamat că la misiunile României din Europa nu sunt angajaţi din această etnie, care ar şti mai bine cum să administreze problemele ţiganilor, informează RRA. ONG-urile au susţin că trebuie mers la esenţa problemei, adică să fie eliminate motivele de migraţie, prin investiţii în acele localităţi de unde pleacă cei mai mulţi ţigani.

Teodor Baconschi, respinge acuzaţiile de rasism

Ieri, în cadrul unei dezbateri organizate de Camera Deputaţilor, despre "migraţia şi incluziunea romilor în spaţiul european", ministrul Baconschi a explicat că nu a făcut declaraţii rasiste şi că doar a atras atenţia că "infracţionalitatea naturală în orice comunitate nu este mai mare în cea romă din Europa". Teodor Baconschi a anunţat că a înfiinţat la Ministerul de Externe un grup de lucru, care să preia şi să analizeze propunerile înaintate de organizaţiile neguvernamentale ale ţiganilor.

"Sunt convins că s-au făcut progrese în ultimii 20 de ani de democraţie, după comunism. Prejudecăţile reciproce persistă, în mare măsură. Ele se pot risipi numai prin dialog şi numai prin proiecte pilot, de educaţie, de inserţie profesională, de dialog european", a declarat Baconschi.

×
Subiecte în articol: observator