x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tragedie fără seamăn la Maternitatea Giuleşti

Tragedie fără seamăn la Maternitatea Giuleşti

de Magda Marincovici    |    Mara Raducanu    |    17 Aug 2010   •   00:00
Tragedie fără seamăn la Maternitatea Giuleşti
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Unsprezece bebeluşi – victime ale incendiului izbucnit in secţia de terapie intensivă.

România este în stare de şoc! O tra­gedie fără precedent s-a produs în locul unde se dă viaţă - maternitatea. În condiţii încă neelucidate, ieri-sea­ră, un incendiu, urmat de explozie, a avut loc în secţia de reanimare a Ma­ternităţii Giuleşti, în care se aflau sub tratament vieţile plăpânde ale 11 be­beluşi. Ei au fost atinşi instantaneu de pala focului, trei dintre aceştia, arşi fără nici o şansă. Nebunia s-a instalat rapid în spital. Panica, frica, mânia celor internaţi pot fi greu de descris. Forţele de intervenţie au sosit rapid, dar viaţa micuţilor pa­cienţi din incubatoarele devenite capcane se ţine într-un fir de păr. Ei au fost mutaţi la Spitalul de arşi pentru copii, dar şansele lor sunt mai mult în mâinile lui Dumnezeu decât în cele ale medicilor. Sistemul sanitar dă o dovadă gravă, tragică a stării de colaps în care se află. El a devenit ucigaş.  

UPDATE: Medicii legişti au finalizat necropsia în cazul a trei dintre cei patru bebeluşi care au murit în urma exploziei de la Maternitatea Giuleşti, în cazul unuia fiind stabilit că a fost intoxicat cu funingine, în timp ce ceilalţi doi au decedat din cauza lipsei de oxigen, a spus procurorul Marius Iacob. Necropsia în cazul celui de-al patrulea bebeluş va fi efectuată miercuri dimineaţă, a spus Marius Iacob.audierile vor avea loc la Poliţia Capitalei, până marţi, nepunându-se problema reţinerii personalului medical.

UPDATE: Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă în cazul accidentului de la Maternitatea Giuleşti, a declarat Marius Iacob, procuror şef al Secţiei Urmărire Penală a Parchetului instanţei supreme. Marius Iacob a declarat că au fost audiaţi mai mulţi angajaţi ai Maternităţii Giuleşti, însă asistenta responsabilă de salonul de Terapie Intensivă la momentul producerii incediului nu a putut fi audiată fiind în stare de şoc. Procurorul a mai spus că toate audierile vor avea loc la Poliţia Capitalei, până marţi, nepunându-se problema reţinerii personalului medical. Zece persoane sunt chemate la audieri, de caz ocupându-se Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei. În privinţa cauzei evenimentului, Iacob a spus că există mai multe piste urmărite de specialişti, primele cercetări indicând că incendiul a izbucnit în interiorul salonului, aparatura medicală fiind arsă. Procurorul a mai spus că în paralel cu ancheta specialiştilor s-a dispus necropsia în cazul celor trei bebeluşi decedaţi la Maternitatea Giuleşti, rezultate urmând să fie date în aproximativ 30 de minute.

UPDATE
:
Toţi copiii au fost identificaţi, iar procurorii vor face teste ADN tuturor bebeluşilor şi părinţilor, pentru a a fi siguri că nu s-a făcut nicio greşeală, a declarat, marţi, subsecretarul de stat Raed Arafat. Testele ADN vor fi făcute tuturor copiilor, atât celor decedaţi, cât şi celor care au supravieţuit, a spus Arafat.

UPDATE: Încă un nou-născut a murit, marţi dimineaţă, la Spitalul Grigore Alexandrescu, după ce medicii au încercat toată noaptea să-l păstreze în viaţă.Acesta suferise arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, iar identitatea sa nu a fost încă stabilită. 

O explozie la Maternitatea Giuleşti din Capitală a curmat aseară viaţa a patru bebeluşi. Şapte dintre cele 11 victime ale exploziei erau în stare gravă, iar maternitatea a fost evacuată complet.

După declanşarea exploziei, pacienţii au fost trimişi la mai multe spitale din Capitală. La Spitalul Cli­nic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" au fost transportaţi, în incubatoare, opt nou-născuţi.

La scurt timp, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat: "Este o tragedie, din păcate, trei dintre nou-născuţi au decedat".

"Este pentru prima dată când se întâmplă o asemenea tragedie: trei bebeluşi decedaţi şi alţi opt într-o stare foarte gravă, cu arsuri pe o su­prafaţă între 70% şi 40%, cu căile respiratorii puternic afectate. Patru res­piră asistat, cu autorul aparatelor, iar patru sunt monitorizaţi. Patru dintre bebeluşi sunt în stare gravă, iar unul în stare extrem de gravă, având nevoie de resuscitare. Şansele de supravieţuire a celor opt bebeluşi, de doar o zi, sunt simţitor diminuate şi din cauză că sunt prematuri, cu o greutate de aproximativ două kilograme, cu un sistem imunitar deficitar", spunea aseară profesorul doctor Dan Mircea Enescu, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Pentru a face faţă s-au suplimentat liniile de gardă cu medici şi asistente. Astfel că toată noaptea medicii şi asistentele de la secţiile terapie in­tensivă, neonatologie, chirurgie plastică şi chirurgie ale Spitalului "Grigore Alexandrescu" au fost în stare de alertă.
"Fiecare copil trebuie aşezat într-un pat, într-un mediu steril, pentru ca medicii să-i facă reechilibrarea termică şi pentru a-i curăţa arsurile. Acest accident este cel mai mare care i se poate întâmpla unei fiinţe uma­ne", preciza profesorul Dan Enescu.

Singura şansă, dacă mai poate fi vorba de aşa ceva în aceste condiţii, este că medicii de la "Gri­gore Alexandrescu" şi-au dovedit experienţa în repetate rânduri, ce-i drept, acest epi­sod fiind cel mai sever. Din primele declaraţii de la "Grigore Alexandrescu", făcute cu puţin îna­inte de ora 23:00 de directorul me­dical, doctorul Radu Bălănescu, "toţi cei opt bebeluşi erau stabili, pansaţi, strict suprave­gheaţi". Dar avertiza că "nu toţi be­be­luşii au fost identificaţi". Până la închiderea ediţiei se ştia cu certitudi­ne că sunt cinci băieţi şi trei fete.

Raed Arafat a mai anunţat că, până marţi di­mi­neaţă, Maternitatea Giu­leşti va fi eva­cuată complet: 20 de gra­vide aflate în travaliu, cinci fe­mei cu cezariană şi lăuzele urmând să fie transportate la Maternitatea Filan­tropia. Douăzeci de mame şi tot atâţia copii au fost transportaţi de la Maternitatea Giu­leşti la Spitalul Caritas. Şi aici personalul medical a fost du­blat, a anun­ţat Bogdan Jansen, mana­gerul spitalului. Măsura mai mult decât necesară pentru a reduce complet orice risc a creat totuşi pa­nică printre pă­rinţii bebeluşilor şi rudele gravidelor.


Raed Arafat, subsecretar de Stat în Ministerului Sănătăţii: "Au fost evacuate în jur de 40 de persoane. Numărul total va fi făcut public măine. Toate gravidele sunt în afara oricărui pericol. Toate datele vor fi făcute publice mâine în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru toţi bebeluşii vor fi efectuate teste ADN pentru a fi siguri de identitatea lor".


Cauza exploziei: Două fire electrice neizolate
Surse judiciare au declarat că explozia produsă în Secţia Terapie Intensivă ar fi fost declanşată de un scurtcircuit, probabil de la o improvizaţie de alimentare a aerului condiţionat, respectiv de la neizolarea a două fire.
Conexiunea respectivă trecea prin spatele unui dulăpior din lemn care, din cauza căldurii s-a încins şi a început să ardă mocnit, declanşând incendiul. Aceleaşi surse au precizat că incendiul nu s-ar fi produs dacă respectiva cameră ar fi fost supravegheată.
Primele victime au fost trei copii cu probleme cardiorespiratorii.
Zona a fost izolată urmând ca specialiştii să realizeze o expertiză care să stabilească exact cauzele producerii exploziei. (Mediafax)



"Doamne, îndură-te de noi, nu ne lua copilaşul!"
Ora 18:46. Pompierii sunt anunţaţi printr-un apel 112 că la Maternita­tea Giuleşti din Capitală a avut loc o explozie. Încet-încet, atmos­fera în zona Maternităţii Giuleşti devine tensionată. Maşini de Poliţie, Sal­vări, vreo zece autospeciale ISU au ajuns deja la faţa locului.

Oa­me­nii - de la rudele care au venit imediat la aflarea veştii până la curioşii atraşi de zarvă şi de sirenele Salvă­rilor - au început să se adune. Aflăm pri­mele informaţii: 11 bebe­luşi sunt evacuaţi din secţia de te­rapie intensivă şi transportaţi la mai multe spitale pentru investigaţii.

Întrebări fără răspuns ale părinţilor care, disperaţi, vor să ştie ce se în­tâm­plă. Inima le trasare când be­be­luşii sunt scoşi din spital, încercând să-şi facă loc printre mul­ţime pentru a afla despre ce micuţ este vor­ba. "Cine era? Cum era? Co­pilul meu, copi­la­şul meu", plâng mă­­mi­ci­le care aveau copiii internaţi la sec­ţia bles­temată. Tăcerea omoa­ră. Doar co­mentariile oamenilor - unii înjură de mama focului condi­ţiile sanitare din România, alţii se în­trea­bă stupefiaţi cum de s-a pu­tut întâmpla aşa ceva - mai sparg tensiunea celor care aşteaptă. "Cât o s-o mai ţinem aşa?

Încă o tragedie prin spitalele noastre. Sunt pe ban­dă rulantă în ultima perioadă. Păi, dacă medicii buni ne pleacă...", vor­besc două doamne care au ni­me­rit întâm­plă­tor la faţa locului.

Ora 19:25. Tensiunea atinge punctul maxim. Încep să circule zvonuri de moartea a trei dintre nou-năs­cuţi. Părinţii imploră medicii, poli­ţiş­tii sau jandarmii să le spună  dacă e adevărat şi despre cine este vorba. "Doamne, ce se în­tâmplă? Vă ru­găm, nu ne lăsaţi aşa. Avem dreptul să ştim. Nu se poate. Am fata acolo, nu ştiu dacă e sau nu e bine. Nici bebeluşul pe care l-a născut acum câteva zile. Nu ne lă­saţi aşa. Suntem disperaţi", plân­ge o doamnă trecută de 50 de ani, care se sprijină sleită de puteri de gardul materni­tăţii. Din păcate, nu îi răs­punde şi nu o lămureşte nimeni cu nimic. "Ai auzit ceva? Sunt morţi trei? Ce se mai aude? Fă, Doamne, să fie bine!", se roagă o altă mamă, uitându-se disperată la maşinile de pompieri care opresc în faţa maternităţii să preiau bebe­luş­ii.  

20:45. Autorităţile au decis eva­cua­rea to­tală a spitalului. Astfel, 26 de ma­me, cu copiii lor, au fost  tran­s­por­tate la diverse spitale din Capitală. Se anunţă oficial decesul celor trei bebeluşi la Maternitatea Giu­leşti. Cei­lalţi opt nou-născuţi au fost duşi la Spitalul "Grigore Ale­xan­drescu", în stare foar­te gravă, având arsuri peste 50% din supra­faţa corpului.

Surse judiciare ci­ta­te de Mediafax susţin că incendiul s-ar fi declanşat în urma unui scurt­cir­cuit în secţia de terapie in­tensivă pentru nou-năs­­cuţi. Marius Iacob, pro­curorul-şef al Secţiei de Ur­mări­re Penală şi Criminalistică din ca­drul Parchetului Înaltei Curţi de Ca­saţie şi Justiţie, va prelua cazul, iar în această dimi­neaţă o echipă a In­spectoratului Te­ritorial de Muncă Bucureşti va mer­ge la Maternitatea Giuleşti pentru a stabili dacă este vorba despre o în­călcare a legislaţiei muncii. Însă, pentru pă­rin­ţii care trăiesc această tragedie durerea este fără margini. Indife­rent a cui este vina sau de rezulta­tele anchetei, un lucru e sigur. Copilaşii lor nu mai sunt. Cine plăteşte pentru asta?!








BBC: Sistemul sanitar românesc, în pragul colapsului
Săptămâna trecută, un documentar BBC făcea o analiză a sistemul medical românesc concluzionând că acesta se află în pragul colapsului. "România cheltuie mai puţin pe sănătate decât orice altă ţara din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai grave recesiuni din istorie, plănuieşte să cheltuiască şi mai puţin", spuneau jurnaliştii britanici.
×