x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Igaş: Legea pensiilor trebuie să corecteze nedreptăţile din ultimii 20 de ani

Traian Igaş: Legea pensiilor trebuie să corecteze nedreptăţile din ultimii 20 de ani

19 Sep 2010   •   00:00
Traian Igaş: Legea pensiilor trebuie să corecteze nedreptăţile din ultimii 20 de ani

Liderul senatorilor democrat-liberali, Traian Igaş, susţine că prin Legea pensiilor, PDL încearcă să corecteze toate nedreptăţile perpetuate în ultimii 20 de ani şi care au făcut ca sistemul de pensii să acumuleze un deficit care l-a dus în pragul colapsului.



Potrivit unui comunicat transmis, duminică, Agerpres, în ultimele zile, pe fondul dezbaterii Legii pensiilor au apărut discuţii care "denaturează realitatea" privind necesitatea reformării sistemului unitar de pensii.

PDL susţine că a venit, de la începutul mandatului, cu un angajament hotărât pentru modernizarea României şi aplicarea reformelor structurale.

2Mai exact contribuim la bugetul de pensii cu 31,3 procente iar statul plăteşte 39,9 procente ceea ce, pe fondul crizei economice, a diminuării populaţiei active şi a nesustenabilităţii sistemului de pensii poate avea efecte colosale şi cu siguranta le vom avea în  cazul în care nu aplicăm această reformă", subliniază Traian Igaş.

România, ca stat membru al Uniuni Europene, se situează pe locul 6 la capitolul ponderea cheltuielilor cu pensii în PIB şi pe primul loc în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor cu pensiile raportate la veniturile bugetare, mai arată PDL.

"Luând în considerare aceste aspecte alarmante trebuie să ne întoarcem privirea, aşa cum statele occidentale o fac de ani buni, înspre Piloanele II şi III de pensie, şi anume pensiile private şi facultative", mai afirmă Igaş.

Senatorul mai subliniază că cetăţenii trebuie să fie corect informaţi cu privire la majorarea vârstei de pensionare.

"Nimeni nu iese mai târziu la pensie anul acesta şi nici în următorii 3 ani. Creşterea vârstei de pensionare se face în decurs de 20 de ani", mai declară senatorul Traian Igaş.

El subliniază, în context, că această măsură vine ca o necesitate, la fel cum s-a întâmplat şi în Germania, Danemarca şi Norvegia, unde se discută de creşterea vârstei de la 65 la 67 de ani.

×
Subiecte în articol: observator