x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tumultoasa relaţie Băsescu-Căşuneanu

Tumultoasa relaţie Băsescu-Căşuneanu

08 Apr 2010   •   00:00
Tumultoasa relaţie Băsescu-Căşuneanu

Relaţia dintre Costel Căşuneanu şi Traian Băsescu a evoluat sinusoidal de-a lungul anilor, de la bună amiciţie şi investiţii imobiliare comune, până la prezentarea omului de afaceri de către DNA drept exponent al corupţiei generalizate. Pe vremea când erau în aceeaşi barcă, cei doi au tranzacţionat case şi maşini şi au făcut obiectul unui dosar de spălare a banilor, închis după alegerile din 2004.



De ce s-a închis dosarul Băsescu?
Tranzacţiile dubioase cu terenuri în valoare de peste 360.000 de dolari, dintre Traian Băsescu şi prietenul său, Costel Căşuneanu, au făcut obiectul unui dosar de spălare a banilor, abandonat imediat după instalarea actualului preşedinte la Cotroceni. Atât Parchetul General, cât şi Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor au refuzat să comunice măcar ce soluţie au dat în acest dosar.   ●  Jurnalul Naţional - 30/01/2009 

0-117592-spalarea.jpg


Tranzacţii suspecte cu terenuri
In 2002, Jurnalul National publica sub titlul "Averea lui Basescu nu se regaseste in castigurile lui reale", o ampla radiografie a situatiei financiare de dupa 1989 a actualului sef al statului. S-a dovedit atunci ca renumita firma de inghetata nu ii adusese de fapt in buzunar decat 24 milioane de lei in sapte ani, iar puse cap la cap afacerile familiei, doar 240 de milioane pe an.
Cu toate acestea, in 2000, Traian Basescu face doua mare afaceri: cumpara de la omul de afaceri din Oituz Costel Casuneanu o limuzina Mercedes cu 13.000 de dolari si un teren de 3.700 de metri patrati in Aleea Privighetorilor, zona rezidentiala din Baneasa. Basescu plateste doar 1,4 miliarde de lei, circa 13 dolari pe metru patrat, cand pretul zonei pe site-urile agentiilor imobiliare era de cel putin 40 dolari mp. Omul de afaceri din Oituz cumpara si el la aceeasi data o parcela egala cu a lui Basescu, in continuarea terenului primarului, pe care plateste insa aproape 5 miliarde de lei.
Intr-un interviu dat Jurnalului National, Basescu afirma ca este "bun amic" cu Casuneanu si recunoaste ca acesta a beneficiat de la Ministerul Transporturilor de licente de transport. Pe 14 octombrie 2002, Traian Basescu vinde terenul sau contra 12 miliarde de lei unei anume Gabriela Blaj, coincidenta... din Oituz, ca si Casuneanu. Dupa ce declarase ca are "suficienti bani" cat sa inceapa sa construiasca o casa si "insuficienti" ca sa o termine, Basescu acopera cu aceste intrari de bani cele 9,3 miliarde de lei cu care plateste vila din Baneasa. 


×
Subiecte în articol: observator