x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tun de 1 milion de euro din bani publici

Tun de 1 milion de euro din bani publici

de Mircea Opris    |    20 Iun 2010   •   00:00
Tun de 1 milion de euro din bani publici

Frații Dorin şi Florin Măran, celebri drujbași ai Timișului, împreună cu Francisc Boldea, primarul Lugojului, au reușit să fenteze bugetul local cu nu mai puțin de un milion de euro. Asta dintr-o simplă semnătură, prin care edilul din Lugoj, a dat la schimb firmei celor doi frați, imobile și terenuri pe o suprafață de peste 200 de mii de metri pătrați. Gaura creată de cei trei la bugetul orașului rezultă din supraevaluarea terenului. Evident, nici o autoritate din Timiș nu a sesizat jaful, fiind notoriu faotul că frații Măran, regii pădurilor din Timiș, se bucură atât de protecția celor din PD-L cât și a celor din PSD. Așa că, lugojenii vor astupa gaura de la bugetul local din buzunarele proprii.

Semnătura fermecată

Moștenitorii familiei de industriași Muschong solicită în anul 2006 retrocedarea terenurilor și a clădirilor ce au aparținut familiei, în suprafață totală de 205 mii de metri pătrați cu o valoare de piață, stabilită prin expertiză, de 946 601 euro. Mai exact, la prețul de 4,60 euro pe metru pătrat. A urmat un proces complicat, în care pirmăria și moștenitorii au urmărit un scop comun: retrocedarea în natură. Cu toate că dispozițiile au fost contestate în instanță, nu s-a pus niciodată problema valorii imobilelor și a terenului, ci scopul urmărit de moștenitori a fost acela al restituirii în natură. Intențiile au ieșit la iveală pe 11 decembrie 2007, când moștenitorii au încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu firma Tehnocer SRL, firma fraților Măran. Aceștia cumpără nu mai puțin de 419 mii de metri pătrați de teren, la prețul de 9 lei pe metru pătrat. În suprafața totală se regăsește și cea de 205 mii de metri pătrați, obiect al schimbului ulterior cu municipiul Lugoj. Valoarea terenului, așa cum a fost dobândit de către Tenhocer SRl s-a ridicat la 526 de mii de euro. Ilegalitatea se face în luna febriarie 2008, când firma fraților Măran înaintează Consiliului Local Lugoj o propunere de schimb de imobile. Culmea tupeului, s-au îndeplinit toate procedurile de formă, dar s-a ignorat în totalitate fondul cauzei. Astfel se face că firma Tehnocer primește cadou din partea Primăriei Lugoj un contract de schimb, purtând semnătura primarului Francisc Boldea. Șmecheria a constat în realizarea, în timp, a trei evaluări distincte, astfel încât la final, totalul să nu dea cu virgulă. Mai exact, valorile finale, stipulate în contractul de schimb reprezintă clar o supraevaluare a terenului chiar și față de prețul mediu de 18 euro pe metru pătrat, preț la rândul său exagerat în raport cu valoara reală a terenurilor pe care s-a făcut schimb între firma Tehnocer și Primăria Lugoj. Paguba de pășește în realitate un milionul de euro. Doar din supraevaluare terenurilor, la momentul schimbului de imobile, rezultă un prejudiciu adus bugetului admnistrației locale de peste 1 000 000 de euro. La baza acestui joc de cifre stau mai multe expertiza și evaluări despre care avea cunoștință și primarul Lugojului, care însă a preferat să legitimeze ilegalitatea.

Marionete politice

Evident, nimeni nu ridică batista de pe țambal în acest caz. Organele de control care au sesizat situația au fost sfătuite să se abțină. Notele de constatare au dipărut, la fel ca și rapoartele unor lucrători ai Gărzii Financiare și ai Primăriei Lugoj. Cu toții se declară intimidați de celebrii frați Măran și de protectorii lor politici. Abuzurile lor au devenit celebre, după ce Jurnalul Național a dezvăluit o bătălie politică pentru 11 000 de hectare de pădure, a cărei miză este de peste 30 de milioane de dolari. Pădurile pe care fostul mare industriaş Max Auschnit le-a avut în zona oraşului Nădrag au ajuns subiect de luptă politică între PD-L și PSD. Imensa exploatare forestieră timişeană a fost vizată de diverse grupuri de interese din cauza potenţialului financiar enorm. Fracţiunile implicate provin atât din PSD, cât şi din PD-L, iar soldăţeii aruncaţi în lupta pentru cele 11.280 de hectare de pădure sunt doi localnici, fraţii Dorin şi Florin Măran, mari gaterişti din zonă. Aceştia au distrus toate pădurile timişene din comuna Criciova. Iniţial susţinători pe faţă ai PSD, aceştia au cotit-o spre partidul portocaliu după alegerile parlamentare din 2008, sperând că vor pune mâna pe averea forestieră a urmaşilor lui Auschnit. Dar, între două defrișări, frații Mpran își fac timp și de câte un tun imobiliar, mai ales dacă au primari din județ la degetul mic. Asta se întâmplă și cu priamrul PSD de Lugoj, Francisc Boldea, care de câteva luni încreacă să dezerteze la PD-L. Cu toate că ste primar al unui oraș din Timiș, Francis Boldea se află sub influența unei alte eminențe cenușii a afacerilor cu lemne dar și cu eoliene, președintele PD-L al CJ Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde. În cazul fraților Măran, Boldea a avut și girul tacit al mai conducătorilor PD-L și PSD din Timiș, firma celor doi frați cotizând substanțial la campaniile electorale ale ambelor partide.

×
Subiecte în articol: observator