x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turceni: Şi angajări, şi disponibilizări

Turceni: Şi angajări, şi disponibilizări

de Gabriela Mladin    |    22 Mar 2010   •   00:00
Turceni: Şi angajări, şi disponibilizări
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Complexul Energetic Turceni reuşeşte performanţa de a face concomitent şi angajări şi disponibilizări. În timp ce administraţia împreună cu sindicatele pregătesc listele pentru disponibilizarea a 220 de persoane, de cinci luni încoace au fost angajate alte 64. Ultimele persoane chiar acum o săptămână.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă, susţin salariaţii Complexului Energetic Turceni că s-ar petrece la entitatea energetică în privinţa siguranţei locurilor de muncă. Păstrarea serviciului este condiţionată doar de carnetul de partid. Supăraţi că vor pleca acasă, salariaţii care-şi văd ameninţate locurile de muncă au scos din unitate situaţia cu angajările făcute, după ce Ministerul Economiei anunţase deja că din cauza cererilor scăzute de cărbune vor avea loc disponibilizări în complexurile energetice şi SNLO.

Pentru această situaţie există şi o explicaţie. Directorul de Resurse Umane din cadrul Complexului Turceni, Corneliu Gârjoabă, susţine că angajările făcute o dată cu disponibilizările au la bază exproprierile pentru extinderea carierelor de cărbune.


ANGAJEZ 60 ŞI DAU AFARĂ 200!

Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, a intrat în posesia unor documente care arată faptul că, în ultimele şase luni, peste 60 de persoane au fost angajate în cadrul Complexului Energetic Turceni. Este vorba despre şoferi, bucătari, ingineri, operator IT, contractele de muncă fiind pentru perioadă nedeterminată. Ultimele angajări, fără concurs, s-au făcut chiar în această lună.

În tot acest timp, complexul lucra la liste pentru disponibilizarea a peste 200 de angajaţi. Călinoiu acuză conducerea unităţii că prin aceste angajări au fost rezolvate unele interese de partid. "Se spune că disponibilizările sunt făcute din cauza lipsei cererii de cărbune, însă se angajează personal, invocându-se extinderea carierelor. Cum să-ţi extinzi perimetrul când nu mai există cerere de cărbune? Dai afară oameni pentru că ai suficient cărbune în depozite, dar angajezi alţii pentru ce?", s-a întrebat social-democratul.

Directorul de Resurse Umane de la Complexul Energetic Turceni, Corneliu Gârjoabă, are şi o explicaţie: "Au existat angajaţi care s-au pensionat şi am fost nevoiţi să le angajăm copiii. De asemenea, sunt foarte multe angajări făcute în urma exproprierilor. Ne-am extins perimetrul carierelor şi una dintre clauze este aceea a angajării copiilor proprietarilor", a declarat Gârjoabă.

De amintit că, în perioada 29 martie-11 aprilie, toţi cei 3.000 de salariaţi ai complexului intră în şomaj tehnic din cauza lipsei solicitărilor de cărbune.


DISPONIBILIZĂRI PE CRITERII POLITICE

Şi la Complexul Energetic Rovinari vor exista disponibilizări. Fostul director al societăţii, Laurenţiu Ciurel, susţine că singurul criteriu de păstrare a locurilor de muncă la Rovinari este cel politic. "Nu se poate ca un om, de exemplu, ca directorul economic Mihai, să fie forţat să iasă la pensie, deşi mai avea câţiva ani. Nu se poate ca directorul de producţie Medinţu, al doilea om în firmă, să fie trecut pe listă, la fel ca şi şeful de secţie de la exploatare, Ion Bârlete. Sunt oameni care mai puteau pregăti, în ultimii ani înainte de a ieşi la pensie, o generaţie care să le ia locul. Sunt foarte puţini oameni pregătiţi cu adevărat care să poată ocupa funcţiile astea, să poată să ducă la funcţionarea, în condiţii de maximă securitate, a grupurilor energetice. Se disponibilizează simpatizanţi PSD şi PNL, de acolo. Deci, oameni care au participat în campania electorală, la întruniri de genul Turceni, când a venit Geoană, sunt trecuţi pe liste şi la ora aceasta li se vânează posturile, chiar dacă unii dintre ei sunt foarte, foarte buni specialişti şi sunt, practic, de neînlocuit. Sunt oameni care sunt ori concediaţi prematur, ori pur şi simplu sunt trecuţi pe listă şi sunt îndepărtaţi din sistem, deşi nu este variantă pentru a le fi preluate, la ora aceasta, funcţiile. Cunosc foarte bine situaţia din Turceni şi Rovinari, unde vă asigur că există liste cu participanţii la mitingurile PSD. PD-L a avut acolo tot felul de spioni, iar acum oamenii sunt disponibilizaţi", afirmă Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari.

×
Subiecte în articol: observator