x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Universitatea Sapientia, cuibul de instruire a iredentiştilor maghiari

Universitatea Sapientia, cuibul de instruire a iredentiştilor maghiari

de Radu Munteanu    |    15 Mar 2010   •   00:00
Universitatea Sapientia, cuibul de instruire a iredentiştilor maghiari

Acţiunile iredentisto-revizioniste din Ardeal, în special cele din judeţele Harghita şi Covasna, continuă nestingherite, sub oblăduirea autorităţilor române. Declararea limbii maghiare drept limbă oficială, comemorarea pe teritoriul României a unor persoane care au avut roluri importante în acţiuni criminale împotriva românilor sunt doar câteva exemple. Toate aceste operaţiuni concertate împotriva unităţii statului român fac parte dintr-un plan foarte bine pus la punct, plan finanţat în mare măsură de Ungaria. Culmea, unele dintre aceste manifestări sunt finanţate chiar şi din bani publici româneşti.

Dar nu numai finanţarea îi preocupă pe iredentiştii unguri, ci şi instruirea membrilor organizaţiilor din România. Alături de Asociaţia Tineretului Maghiar (Erdely Magyar Ifjak) din Ardeal, mai cunoscută sub abrevierea ungurească EMI, garda maghiară sau garda secuiască, HVIM (Mişcarea pentru 64 de comitate, forma de organizare a Ungariei înainte de Trianon) este una dintre cele mai active organizaţii antiromâneşti. Jurnalul Naţional a intrat în posesia listei membrilor HVIM Târgu Secuiesc.


UNIVERSITATEA SAPIENTIA, LOCUL UNDE SE EDUCĂ IREDENTIŞTII

O listă care ne arată că modul de lucru al acestor organizaţii este unul deosebit de bine conturat. Nimic nu se face la întâmplare, totul este foarte bine gândit, de la recrutări până la instruirea educaţională a membrilor. Ca atare, majoritatea membrilor HVIM, deşi provin din familii sărace, îşi desăvârşesc studiile la Sapientia Miercurea Ciuc. Aşadar, şi cei din HVIM Târgu Secuiesc, cum ar fi Szocs Csongor, fratele liderului HVIM Târgu Secuiesc ­ Szocs Zoltan, Kanya Istvan Attila, Bene Laszlo, Bese Balasz sau Raduly Attila sunt studenţi ai Universităţii Sapientia Miercurea Ciuc. O poziţie-cheie în cadrul HVIM Târgu Secuiesc o are Rosza Balasz, cel care asigură suportul informatic necesar funcţionării organizaţiei. De profesie informatician în cadrul Liceului Teoretic "Nagy Mózes" din Târgu Secuiesc, acesta se mai ocupă şi de recrutarea tinerilor, de regulă elevi de liceu, care provin din familii de condiţie socială precară, cum este cazul elevei Mihaly Marta.


ŞOVINISM PE BANI PUBLICI ROMÂNEŞTI
De-a lungul timpului, mai multe acţiuni au fost organizate de funcţionari publici români şi finanţate din bani publici româneşti. Astfel, Nemes Elod, liderul EMI din Ardeal, filiala Covasna, cel care a organizat în trecut manifestările dedicate criminalului de război Wass Albert, este angajat al Consiliului Judeţean Covasna. Banii care i-a obţinut pentru finanţarea acelui proiect criminal se pare că au venit dinspre Consiliul Local al Primăriei Sfântu Gheorghe. Interesant este că acesta a refuzat să spună suma obţinută, dar şi salariul pe care îl primeşte în calitatea sa de funcţionar public al statului român, spunând că aceste sume sunt confidenţiale. După propria mărturisire, din iunie 2008 a finalizat un singur proiect: site-ul www.covasna.net, care este, de fapt, un forum cu opinii şovine ale maghiarilor din România, cu trimiteri către site-uri ungureşti. În urmă cu ceva ani, editura patronată de însuşi vicepremierul român (sic!), de acum şi de atunci, liderul UDMR Marko Bela, a promovat scrierile criminalului Wass Albert. Sau faptul că tabăra EMI de la Gheorgheni a fost finanţată de Consiliul Judeţean Harghita. Ori că în cadrul Direcţiei de Finanţe Harghita îşi face simţită prezenţa Csibi Barna, lider al HVIM Miercurea Ciuc, dar şi un fervent susţinător al Gărzilor Maghiare şi Secuieşti. Şi exemplele ar putea continua.

×
Subiecte în articol: observator