x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdictul pe legea pensiilor, înaintea marelui miting

Verdictul pe legea pensiilor, înaintea marelui miting

de Aniela Nine    |    29 Sep 2010   •   00:00
Verdictul pe legea pensiilor, înaintea marelui miting

Întruniţi miercuri în şedinţă pentru a discuta sesizările opoziţiei pe legea pensiilor, judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că plângerile PSD şi PNL sunt foarte complexe şi necesită mai mult timp de studiu decât cele câteva ore ale unei şedinţe obişnuite.



Prin urmare, plenul CCR a decis amânarea pronunţării unei decizii până săptămâna viitoare, la 6 octombrie, adică exact cu o zi înainte de marele miting anunţat de sindicalişti care se doreşte a avea loc din nou în faţa Palatului Cotroceni.

"Având în vedere cererea formulată de unii judecători pentru o mai bună studiere a problemelor ce fac obiectul celor două sesizări, Plenul Curţii Constituţionale a decis, în baza dispoziţiilor art. 58 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, întreruperea deliberării şi reluarea acesteia la data de 6 octombrie 2010", se arată în comunicatul CCR. Contestaţia depusă de PSD+PC, întinsă pe 43 de pagini, vizează aspecte multiple de suspiciuni de neconstituţionalitate în opinia iniţiatorilor, pornind de la modul de adoptare a legii, existenţa mai multor legi care reglementează acelaşi domeniu şi ajungând la retroactivitatea legii, încălcarea unui drept câştigat şi garantat de proprietate, desfiinţarea sistemelor speciale de pensii care sunt prevăzute în Constituţie, creşterea vârstei de pensionare la femei şi la prevederile legate de pensionarea anticipată.

Cealaltă sesizare, depusă de liberali, contestă în principal modul de calculare a punctului de pensie, care ar duce la reducerea cuantumului net al pensiilor care sunt drepturi dobândite în timpul vieţii, fapt interzis de Constituţie. La mitingul din 7 octombrie, când pe plan internaţional este marcată Ziua Muncii Decente, se aşteaptă să protesteze sindicalişti din Cartel Alfa, BNS, FED şi alte federaţii, numărul manifestanţilor preconizându-se că ar putea ajunge şi la 50.000 de bugetari. Sindicaliştii spun că nici măcar o decizie de neconstituţionalitate dată de CCR în privinţa legii pensiilor nu îi va opri să iasă în stradă la 7 octombrie.

×
Subiecte în articol: observator