x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vrem parcuri distruse şi blocuri-turn?

Vrem parcuri distruse şi blocuri-turn?

de Monica Andrei Capatos    |    25 Mar 2009   •   00:00
Vrem parcuri distruse şi blocuri-turn?
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Hectare întregi din parcurile Herăstrău, Tineretului, Verdi, Duca, Prisaca Dornei, Plumbuita, 4.600 de metri pătraţi din Bordei, Pădurea Băneasa, bazele sportive şi bucăţile de spaţiu verde care au mai rămas neatinse de buldozer riscă să ajungă la topor.



Ordonanţa 114/2007 care interzice schimbarea destinaţiei zonelor verzi se vrea a fi schimbată de liderii PD-L. În aceeaşi situaţie este şi Ordonanţa 27/2007, care stopează construirea de zgârie-nori.

Spaţiile verzi sunt la mare căutare, chiar dacă este criză. O construcţie pe malul unui lac sau într-un parc este din start una profitabilă. Campaniile Jurnalului Naţional au salvat de la distrugere o mare parte din Parcul Bordei, Ştrandul Tineretului şi alte zone verzi deja intrate în posesia băieţilor deştepţi. Ordonanţa 114/2007, prin articolul 71, ce interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, a fost cea care a oprit defrişările. Numai că minunea n-a ţinut mult. Actualii parlamentari, în mod special cei ai PD-L, prin vocea primarului Gheorghe Falcă, finul preşedintelui

Traian Băsescu, ajutat de Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului şi preşedinta Comisiei de Amenajare a Teritoriului din Camera Deputaţilor, având şi sprijinul lui Radu Mazăre, vor cu orice preţ să modifice actul normativ, invocând tot felul de motive la prima vedere pompoase, cum ar fi dezvoltarea oraşului.

În realitate, afacerile imobiliare în zone foarte bine cotate pe piaţă sunt cele care-i frământă pe politicieni. Şi asta nu-i tot. Îi deranjează şi Ordonanţa 27/2008, ce nu mai permite ridicarea de blocuri-turn. Până acum au fost organizate milioane de dezbateri în care organizaţiile neguvernamentale şi o parte a primarilor din Capitală au arătat importanţa celor două legi, fără prea mare succes. Jurnalul Naţional vă prezintă o parte din zonele verzi care riscă să fie distruse dacă actele normative mai sus menţionate vor fi modificate.

ÎN AŞTEPTAREA DEFRIŞĂRII
Pe cei 4.600 de metri pătraţi din Parcul Bordei, rămaşi în proprietate privată, se pot ridica fără nici o problemă vile de lux sau alte construcţii, în funcţie de preferinţele investitorului.

Trei hectare din Parcul Plumbuita au fost retrocedate, Primăria Sectorului 2 făcând recurs la Curtea de Apel. "Avem termen pe 20 aprilie şi sperăm să câştigăm. Este vorba despre o suprafaţă foarte mare de spaţiu verde care trebuie redată bucureştenilor. Ordonanţa 114/2007 nu trebuie modificată, altfel nu mai putem salva nici un petic de pământ. Parcul Verdi este retrocedat în totalitate", ne-a declarat Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2.

În Sectorul 1, situaţia este şi mai gravă, multe solicitări fiind deja făcute. Sunt deja făcute planuri urbanistice zonale în Parcul Herăstrău, Pădurea Băneasa, care în mare parte este deja parcelată, în Parcul Duca şi în zona Aviatorilor şi Străuleşti. "Avem multe dosare pe care le-am oprit tocmai invocând Ordonanţa 114. Dacă aceasta va fi schimbată, practic nu mai avem ce să facem", ne-a declarat Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1.

În Parcul Tineretului a fost făcut anul trecut un schimb de terenuri cu Primăria Capitalei, 20.000 de metri pătraţi de spaţiu verde intrând în posesia unei doamne, Marioara Micşunescu. Reţeta a fost aceeaşi ca în cazul Parcului Bordei.

Arhitecţii din toată lumea care vin în Capitală se minunează de monstruozităţile Bucureştiului. Clădiri-turn din sticlă, amplasate lângă monumente istorice. Se minunează şi se pozează lângă ele pentru că sunt de neimaginat. Ordonanţa 27/2008 a fost făcută pentru a nu mai apărea astfel de situaţii. Ei bine, şi aceasta deranjează.

×
Subiecte în articol: observator parcul ordonanţa