x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vulcanul şi voinţa politică, în calea fericirii Elenei Băsescu

Vulcanul şi voinţa politică, în calea fericirii Elenei Băsescu

20 Apr 2010   •   00:00
Vulcanul şi voinţa politică, în calea fericirii Elenei Băsescu

Mezina preşedintelui Băsescu a luat cuvântul astăzi, în Parlamentul European, pentru o declaraţie de un minut, în care cerea sprijinul UE pentru dezvoltarea reţelelor de transport pan-europene, ca o soluţie la haosul provocat în Europa de vulcanul islandez.

Numai că discursul tinerei europarlamentare seamănă izbitor cu cel susţinut în luna februarie, în care dădea vina pe "voinţa politică", pentru "potenţialul neutilizat la capacitate maximă de UE". Vulcanul, voinţa...tot cu V începe.



Declaratia din Februarie 2010
:

"Incă de la depunerea candidaturii mele pentru parlamentul european am considerat că Dunarea reprezintă un important potenţial neutilizat la capacitate maximă a UE. Axa de transport RIN-MAIN-DUNARE, care face legătura între Marea Nordului, prin portul Rotterdam şi Marea Negră, prin portul Constanţa, poate deveni coloana vertebrală a Europei. Noua strategie pe Dunare se pare că va fi adoptată cel mai probabil sub egida presedinţiei Ungariei. Aceasta se va axa pe domenii precum : transporturi, dezvoltarea economică şi protecţia...mediului. Una dintre principalele bariere în dezvoltarea transportului pe axa fluvială RIN-MAIN-DUNĂRE este diversitatea de standarde pe care trebuie sa le aplice navigatorii. Din nefericire se pare că până acum a lipsit voinţa politică, necesară armonizării acestor reguli.[...]

Declaraţia de astăzi, 20 aprilie:

"Acum, când întreg traficul aerian din întreaga Europă este puternic perturbat din cauza erupţiei vulcanice din Islanda, este mai evidentă ca oricând necesitatea dezvoltării reţelelor de transport pan-europene. UE ar trebui să sprijine în mod deosebit dezvoltarea infrastructurii de transport şi interconectarea acesteia la principalele axe de transport europene în ţările care au aderat în ultimii ani la Uniune. România este străbătută de 3 coridoare pan-europene, 4, 7 şi 9, toate fiind în strânsă legătură cu oraşul port la Marea Neagră, Constanţa. Consider că o atenţie deosebită trebuie acordată coridorului 7. Dunărea este o parte a axei prioritare transeuropene Rin-Main-Dunăre, care face legătura între Marea Nordului şi Marea Neagră prin porturile Rotterdam şi Constanţa. Ea ar putea deveni o adevarată coloană vertebrală a Europei. Este nevoie însă de cooperare, pentru că pune în valoare aceste coridoare de transport cât mai curând".

×
Subiecte în articol: observator