x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ghemul ucigaş din creier

Ghemul ucigaş din creier

de Carmen Preotesoiu    |    06 Noi 2009   •   00:00
Ghemul ucigaş din creier

A jucat rugby, baschet, iar singura operaţie pe care a avut-o a fost cea de apendicită. Ani la rând şi-a adunat toată energia pentru a munci, pentru a-şi clădi o carieră frumoasă. Acum visează la plimbări prin parc în care să poată privi liniştit lumea şi natura. Visează la o familie. La un copil. La linişte. Visează să poată trăi.



"Ca oricare tânăr de vârsta mea, până acum câteva luni nu mă gândisem niciodată la moarte. Cel puţin nu la a mea. Mă numesc Bogdan Curelea, am doar 28 de ani şi simt că mai am atât de multe de făcut pe acest pământ. Mă simt pierdut printre diagnostice fatale şi mi-e teamă de ziua fatidică, acea zi în care voi fi pe masa de operaţie, neavând certitudinea că o să mă mai trezesc vreodată." Aşa îşi începe Bogdan povestea. Trist. Cu emoţii şi cu temeri. Acum, de când a aflat că boala nu mai poate fi ţinută în frâu, Bogdan numără timpul în clipe de speranţă, în oameni care îi întind mâna, sprijinindu-l, în mii de euro pe care trebuie să-i scoată din piatră seacă pentru a putea să se salveze.

PRIMELE SEMNE
Într-o seară a simţit că mâna dreaptă îi este năpădită de furnicături. După câteva minute, mâna îi înţepenise. Nu o mai putea mişca. La fel s-a întâmplat şi cu piciorul drept. Paralizat complet. Medicii au căutat îndelung diagnosticul corect. După săptămâni întregi de plimbat prin spitale, după ce părerile au fost împărţite, ba că ar avea hernie de disc, RMN-ul şi tomograful au arătat că în creierul tânărului se cuibărise un cavernom, un fel de ghem de vase de sânge care produc pareze. "Manifestarea clinică a acestei malformaţii rare sunt crizele epileptice, hemoragia internă, cefaleele. În trecut, persoanele care sufereau de această boală nu aveau şanse mari de supravieţuire. Cavernomul se dezvoltă în apropierea centrilor nervoşi ai creierului, iar intervenţia chirurgicală este foarte dificilă", explică Bogdan care sunt demonii bolii. În 2006 a simţit pentru prima dată atacul dur al bolii. "Eram în maşină. Am simţit în picior dureri cumplite. Am aflat ulterior că în creier se produsese o sângerare. Mi-am pierdut cunoştinţa şi controlul membrelor de pe partea dreaptă. Tot atunci s-au declanşat aşa-numitele crize Jacksoniene, care sunt un fel de spasme ale muşchilor de la mâna şi piciorul drepte. Cinci, şase zile m-am chinuit îngrozitor. Medicii mi-au spus că totuşi sunt un norocos, pentru că sângerarea a fost minimă", îşi aminteşte tânărul momentul în care a avut prima confruntare cu cavernomul. Au trecut de atunci trei ani. Bogdan a cunoscut oameni care suferă de aceeaşi boală ca şi el, dar care trăiesc nestingheriţi de ani întregi. Şi-a spus atunci când a simţit că trupul i se înzdrăveneşte că şi el se află printre cei binecuvântaţi de Dumnezeu cu o boală în stare latentă.

NUMAI PESTE HOTARE
Nu a fost aşa. Bogdan are nevoie urgentă de operaţie în străinătate. Riscurile unei astfel de intervenţii pe creier în România sunt enorme. "Când un neurochirurg mi-a spus că trebuie operat cavernomul, am acceptat imediat. Numai că medicul, cu renume la nivel naţional, a omis să-mi spună care sunt şansele de reuşită ale acestei intervenţii. Printr-o conjunctură benefică pentru mine, pentru că ar suna bizar să-i spun fericită în situaţia în care mă aflu, un alt medic, de aceeaşi specializare ca şi cel care îmi recomandase intervenţia pe creier, mi-a spus că efectuarea unei astfel de operaţii în România reprezintă un risc de peste 70%. Ce înseamnă riscul? Să mor sau să rămân paralizat pe partea dreaptă! «La tine, acest cavernom este în profunzime, de aceea operaţia ar putea fi făcută cu succes numai la o clinică din străinătate care are aparatură necesară monitorizării nervilor în timpul intervenţiei», acestea au fost cuvintele medicului, care pot spune că în acel moment mi-a salvat viaţa", povesteşte Bogdan.

STRIGĂT DE AJUTOR
Şansa ca tânărul de 28 de ani să se vindece este plecarea lui la o clinică din Germania. Speranţa i-a fost întărită de vorbele încrezătoare ale celor care s-au întors de acolo vindecaţi. Îi trebuie însă peste 60.000 de euro. "Am nevoie de ajutorul vostru să trăiesc. Fac un apel la sufletele oamenilor. Orice ajutor, oricât de mic, îmi poate fi de folos. Niciodată în viaţă nu m-am gândit că voi fi pus în situaţia de a cere celor din jurul meu milă.

Milă şi bani. Pentru că asta fac. Dar iată că boala înfrânge tot în calea ei: orgolii, vieţi... Mă va înfrânge şi pe mine. Şi îmi doresc atât de mult să trăiesc!"

"Cavernom fronto-parietal multora dintre voi nu vă spune nimic, dar pentru mine reprezintă sabia de deasupra capului. Şi, precum spune o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne închide o uşă fără a ne deschide o fereastră. Fereastra mea este faptul că pot face această operaţie, dar costurile mărite îmi ridică alte piedici. Pentru asta am nevoie de ajutor, de ajutor din partea semenilor mei"
Bogdan Curelea

Apel către oameni cu suflet bun
Bogdan are doar 6.000 de euro. Pentru cei care vor să-l ajute, pe numele lui, Curelea Bogdan Alin, s-au deschis în Craiova, următoarele conturi:  

BCR - în lei: O27 RNCB 0778 0763 1382 0001;
- în euro: RO97 RNCB 0778 0763 1382 0002.

Libra Bank - în lei: RO82 BREL 0002 0003 2269 0100;
- în euro: RO98 BREL 0002 0003 2269 0200;
- în dolari: RO17 BREL 0002 0003 2269 0300.

BRD: - în lei: RO74 BRDE 170S V566 0118 1700;
- în euro: RO58 BRDE 170S V566 0150 1700.

CODURI SWIFT: RNCB ROBU (pt. BCR), BLRE ROBU (pt. Libra Bank) şi BRDE ROBU (pt. BRD).

De asemenea, abonaţii Romtelecom pot face donaţii la următoarele numere de telefon:
0900.900.000 pentru o donaţie de 10 euro/apel;
0900.900.002 pentru o donaţie de 3 euro/apel.

Pentru mai multe detalii, Bogdan poate fi contactat la numărul de telefon: 0761-63.18.97.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete