x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Suferinţă neîntreruptă

Suferinţă neîntreruptă

de Andreea Sminchise    |    14 Mai 2010   •   00:00
Suferinţă neîntreruptă

Şi-a întrerupt şcoala la 10 ani. De atunci, casa Florentinei Dima e Institutul Oncologic Fundeni, pentru că acolo a petrecut, adunate, mai multe zile decât cu familia ei, la Tulcea. Acum are aproape 20 de ani, dar cei mai buni prieteni ai ei au rămas copiii. Micuţii din saloanele spitalului, cu care împarte o suferinţă comună - cea provocată de cancer.



La începutul clasei a V-a au apărut durerile de cap. Când n-au mai cedat la nici un calmant, Florentina a ajuns de urgenţă la spital. RMN-ul pe care l-a făcut a arătat o tumoră, situată la baza chiasmei optice. Fetiţa a fost diagnosticată cu maladie Recklinghausen sau neurofibromatoză. Este o boală rară, care produce tumori ce se pot dezvolta în orice organ. La Flori a atacat întâi ochii. Operaţia efectuată la Spitalul Bagdasar Arseni a extirpat tumora, dar fetiţa nu mai vede de atunci cu ochiul stâng. Asta n-a fost însă cea mai rea veste primită de familia Dima. Întreaga lor lume s-a năruit când au aflat, în urma biopsiei, că tumora fusese malignă.

Trei ani la rând, Flori a venit lunar la Bucureşti, la IOB Fundeni, să facă citostatice. În 2004 însă, o altă tumoră, apărută pe partea dreaptă a creierului şi inoperabilă, a aruncat-o din nou în disperare. Din cauza ei, lichidul cefalorahidian a început să se acumuleze în cutia craniană, iar Flori a făcut hidrocefalie. A fost operată de urgenţă şi i s-a montat un şunt metalic, pentru a evacua lichidul prin vezica urinară.

Au urmat din nou parcă infinite cure de chimioterapie. Nu mai ştia cum e să ai părul lung, să nu-ţi fie rău continuu, să te poţi bucura de viaţă. În 2006 se împliniseră cinci ani de citostatice, dar tumora a recidivat şi Florentina risca să-şi piardă vederea şi la ochiul drept. În România nu exista nici o soluţie, aşa că familia Dima a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-şi ducă fata în străinătate. Camelia Dima, mama Florentinei, a plecat cu ea în Germania, unde a fost operată. I-a fost salvată vederea, dar n-a reuşit să ajungă decât o singură dată înapoi la control.

Costurile deplasărilor şi tarifele medicilor de acolo depăşeau cu mult bugetul familiei. Aşa că au continuat interminabilele citostatice la Fundeni.

În martie 2008, am cunoscut-o pe Florentina. Medicii îi descoperiseră cheaguri de sânge şi resturi tumorale pe creier şi avea nevoie să ajungă din nou în Germania. Camelia Dima nu avea nici o posibilitate să facă rost de banii necesari. Cu ajutorul unei colege de suferinţă, internată şi ea la Fundeni, a scris la redacţia Jurnalului Naţional. Flori a ajuns în Germania şi apoi, cam jumătate de an, i-a fost bine. Dar suferinţa nu vrea s-o ocolească.

Drenul montat pentru hidrocefalie s-a înfundat la începutul lui 2009 şi tânăra a făcut acumulare de lichid în abdomen. O nouă operaţie, de curăţare a drenului, a scăpat-o de durerile cumplite de cap. Pentru scurtă vreme, însă. Când au revenit, mai puternice şi mai rezistente la medicamente ca niciodată, doctorii au recomandat un nou RMN. Iar rezultatul a confirmat o nouă tumoră pe creier. Salvarea Florentinei a venit, de această dată, din Turcia.

La clinica Anadolu - John Hopkins, prin terapia Cyberknife - un procedeu noninvaziv de radioterapie care tratează tumori -, fetei i s-a oferit o nouă şansă. Banii pentru tratament s-au strâns tot în urma unei campanii umanitare.

A reuşit să ajungă acolo de trei ori, dar la ultima vizită medicii au avut o surpriză neplăcută - boala recidivase din nou - la creier, dar şi pe coloana vertebrală. "Ne-am întors în ţară disperate", povesteşte Camelia Dima. "Florentina avea dureri groaznice şi a reînceput citostaticele. Acum am făcut un RMN, ca să vadă medicii cum să procedeze în continuare.

Ne-au spus că tumora de pe coloană poate fi iradiată aici, în ţară, dar nodulul de pe partea dreaptă a creierului este mult prea profund pentru a se putea face ceva cu aparatura de la noi fără să afecteze ţesutul sănătos. De aceea, ne-au recomandat să mergem tot în Turcia. Terapia Cyberknife e cea mai potrivită pentru Flori acum", spune mama.

Medicii o aşteaptă pe Florentina la tratament pe 23 mai. Spitalizarea, investigaţiile şi terapia o costă însă peste 20.000 de euro. Bani pe care Camelia nu i-ar putea strânge nici în două vieţi.


Ajutor
Dacă vreţi să o ajutaţi pe Flori să ajungă în Turcia la tratament, puteţi face o donaţie, cât de mică, într-unul dintre conturile deschise la BCR Tulcea pe numele Cameliei Dima:
RON: RO 03 RNCB 02560 4325 757 0001;
EURO: RO 46 RNCB 02560 4325 757 0003;
USD: RO 62 RNCB 02560 4325 757 0006;
Cod SWIFT: RNCBROBU

Pentru mai multe informaţii, Camelia Dima poate fi contactată la telefon 0743.99.75.23.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete