x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Severin atacă: : "Monica Macovei, finanţată de lumea interlopă"

Adrian Severin atacă: : "Monica Macovei, finanţată de lumea interlopă"

de Lavinia Dimancea    |    03 Iun 2009   •   00:00

Adrian Severin, cap de listă al PSD la alegerile europarlamentare, o acuză pe Monica Macovei, candidat al PD-L, de trădare şi consideră că SRI şi Parchetul ar trebui să se sesizeze în cazul acesteia. În plus, Severin îi bate obrazul lui Macovei că se dă "monopolistul luptei anticorupţiei", dar a acceptat susţinerea financiară a unor personaje din lumea interlopă.

Jurnalul Naţional: V-aţi făcut remarcat în această campanie prin războiul împotriva Monicăi Macovei. De ce acest război cu Monica Macovei şi nu, de pildă, cu Theodor Stolojan care este cap de listă la PD-L?

Adrian Severin: Nu este vorba de un război cu Monica Macovei. Nu am absolut nimic special eu personal de discutat cu Monica Macovei. Cred că Monica Macovei este un subiect important pentru SRI şi pentru Parchet. În ceea ce-l priveşte pe domnul Stolojan, este un lider de listă onorabil, este concurentul nostru politic şi desigur că pot discuta cu el oricând.

Cu el am discutat şi dialogat chiar de la distanţă în această campanie, observând un singur lucru: că domnul Stolojan ţine un discurs de stânga cu care eu aş putea fi de acord şi care este foarte asemănător cu discursul meu. Numai că ceea ce nu spune domnul Stolojan este că discursul de stânga pe care îl are probabil ca om de stânga care a rămas este în totală contradicţie cu discursul Partidului Popular European în care domnia sa şi PD-L vor trebui să funcţioneze.

Dacă cineva are discursul identic cu discursul dreptei europene, acela nu este domnul Stolojan, ci doamna Macovei. Problema este că această dreaptă europeană nu numai că promovează idei şi principii cu care eu nu sunt de acord ca reprezentant al stângii europene, dar a transformat lupta împotriva corupţiei în Europa şi în România dintr-o ţintă într-un instrument, şi anume un instrument prin care un stat ca România poate fi marginalizat, poate fi ţinut în tăcere, poate fi împins în colţ.

Iar atunci când doamna Macovei adoptă acest discurs, mie mi se pare că în calitatea ei de român comite un act de trădare. Nu mai este o problemă de ideologie, ci este o problemă de trădare. Din acest motiv, nu mai este o problemă a mea, este o problemă a SRI şi a Parchetului.

 

Ce ar trebui exact să se întâmple? Ca cele două instituţii să se autosesizeze?

Să-şi facă datoria. Dânşii îşi cunosc fişa postului.... Eu am cerut de asemenea MAE de multă vreme să întrebe Guvernul britanic de ce consilierul pe care îl plătesc are un discurs antiromânesc şi cum de îi permite să aibă acest discurs. În prezent, doamna Macovei nu mai este consilier al Guvernului britanic, dar nu pot decât să remarc cu regret că atunci când era la Guvernul României nu a clarificat această problemă.

 

Dar SRI de ce ar trebui să se sesizeze?

Ei se ocupă de problemele care ţin de.... Uitaţi-vă în legea SRI şi veţi vedea unde se încadrează...

 

Dvs. veţi face vreun demers concret în acest sens?

Haideţi să fim serioşi... ce demers concret... SRI este serviciul care se ocupă de contrainformaţii şi cred că este cazul să se ocupe.

 

Această trădare de care vorbiţi este marea bubă a Monicăi Macovei?

Doamna Macovei nu vorbeşte despre păcatele României, doamna Macovei vorbeşte despre păcate imaginare ale României, contribuind la crearea unei imagini false şi negative despre ţara noastră. Din această cauză, România riscă să piardă fonduri europene la care are dreptul şi riscă să fie marginalizată în UE, respectiv să i se reducă din influenţa la care ar putea în mod legitim aspira.

Doamna Macovei propune pe motiv că România este coruptă să nu i se mai aloce o parte din fondurile la care era îndreptăţită să se aştepte. Or eu mă întreb: a da României bani mai puţini înseamnă a o face mai prosperă, mai bogată sau mai săracă? Evident, o face mai săracă. O ţară mai săracă este mai stabilă social sau mai instabilă social? Evident este mai instabilă social. O ţară mai săracă şi mai nestabilă social este o ţară mai puţin coruptă sau este o ţară mult mai expusă corupţiei?

Răspunsul pe care ni-l vor da toţi oamenii serioşi va fi acela că o ţară mai săracă şi mai instabilă este mai vulnerabilă la corupţie. Prin politica pe care dreapta europeană al cărui instrument este doamna Macovei o promovează, corupţia în România va creşte, nu va scădea. De aceea este o demagogie şi o prostie să spui că stânga europeană vrea să protejeze corupţia în România.

 

Finanţatorii candidatului Macovei

PES a avut dreptate când a spus că Monica Macovei este o candidatură proastă?

Bineînţeles.

 

Aţi contribuit la întocmirea acelei liste în care se regăseşte şi fostul ministru al Justiţiei?

Nu. Au greşit cei care au spus că eu am scris textul. Dar PES-ul a avut perfectă dreptate... Este limpede că această acţiune de subminare a României şi a reprezentanţilor ei la UE este o constantă în atitudinea doamnei Macovei. Pe de altă parte, am fost uluit să aflu că această doamnă care se prezintă a fi monopolistul luptei împotriva corupţiei şi a curăţeniei morale are o campanie finanţată chiar de personaje ale lumii interlope a căror urmărire a început inclusiv sub ministeriatul doamnei Macovei.

 

La cine vă referiţi? Daţi-ne nume.

Este vorba de o persoană din judeţul Gorj pe care a pomenit-o public domnul Victor Ponta şi care înţeleg că nu e nimeni altul decât şeful echipei de campanie al PD-L în judeţul Gorj. O persoană care a şi întâmpinat-o pe doamna Macovei în vizita pe care a făcut-o în acest judeţ. Faptul că anchetarea acestui domn a început în timpul ministeriatului doamnei Macovei nu o absolvă, ci dimpotrivă este o agravantă în această relaţie.

 

Vă referiţi la Ionel Manţog.

Exact.

 

Aveţi informaţii exacte despre modul cum a susţint-o în campanie?

Nu am informaţii de detaliu. Ştiu doar ceea ce a apărut în presă, însă mi se pare că anumite lucruri sunt greu de negat şi sunt destul de clare. Nu a negat nimeni că acest domn a fost şi este în continuare obiectul unor cercetări penale, că este director de campanie al PD-L în Gorj şi că în acest judeţ campania intensă pentru doamna Macovei este coorodonată şi se pare finanţată de domnul respectiv.

 

Dificultăţi la Bruxelles

În afara lui Manţog, ar mai exista şi alte personaje din lumea interlopă care o susţin pe Monica Macovei?

Eu de acesta ştiu. Repet, informaţiile mele în această privinţă sunt din presă, dar le coroborez cu reacţiile doamnei Macovei şi ale PD-L... Însă, vreau să mai subliniez un lucru: una dintre consecinţele acţiunilor doamnei Macovei este şi aceea că România va avea dificultăţi în obţinerea unui portofoliul important pentru viitorul comisar european originar din România.

Mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor europene au spus că, şi dacă raţionamentul nu este absolut corect din punct de vedere juridic, din punct de vedere politic şi psihologic va fi imposibil ca România, atâta timp cât este sub incidenţa mecanismului de verificare, să fie în măsură a primi un portofoliu care implică gestionarea unor sume importante de bani. Or portofoliile care implică gestionarea unor sume importante de bani sunt exact portofoliile importante.

Sunt informat că a început o serie întreagă de consultări informale la Bruxelles în legătură cu formarea viitoarei Comisii şi unul dintre principiile pe baza cărora se poartă aceste discuţii este tocmai acela că România se descalifică de la îndeplinirea unora dintre portofoliile interesante întrucât este un stat cu reputaţie de corupt şi supus unei proceduri speciale de verificare, care îl desemnează ca un stat de rang secund.

 

Un pronostic pentru duminică...

Nu fac niciodată pronosticuri...

 

Este clar însă că Monica Macovei va intra în Parlamentul European. Veţi colabora cu dânsa dacă veţi fi pus în această situaţie?

Am colaborat în trecut şi pot colabora în viitor cu domnul Stolojan, cu domnul Marian-Jean Marinescu, cu alţii... N-am avut întotdeauna aceleaşi păreri, câteodată ne-am contrazis poate foarte acid, dar eu pot colabora cu oricine inclusiv cu cineva cu care am păreri profund diferite, cu o singură condiţie: ca acea persoană să fie de bună-credinţă.

Or eu spun: fie doamna Macovei nu este de bună- credinţă, fie dintr-o raţiune care se regăseşte în afara domeniului normal, are o atitudine care echivalează cu reaua-credinţă... Îmi vine foarte greu să văd cum se poate colabora. Nu pentru că eu nu vreau, dar colaborarea presupune îndeplinirea a două condiţii: să fie cel puţin două persoană în discuţie şi să fie amândouă de bună-credinţă.

Or atâta timp cât obiectivele doamnei Macovei nu sunt ale ei şi sunt ale altora, e foarte greu să văd cum se poate colabora.

×
Subiecte în articol: politic romania domnul macovei monica doamna