x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu - Orban: Istoria unei rupturi

Antonescu - Orban: Istoria unei rupturi

de Monica Iordache Apostol    |    07 Mar 2010   •   00:00
Antonescu - Orban: Istoria unei rupturi
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

L-au dat împreună jos pe Tăriceanu din fruntea PNL, au împărţit vreme de un an puterea, cu scrâşnituri de dinţi şi nemulţumiri reciproce, şi i-a îndepărtat neputinţa de a-şi separa frăţeşte "sferele" de influenţă în propriul partid. Crin Antonescu şi Ludovic Orban, protagoniştii unui tandem forţat în urmă cu un an, au devenit concurenţi şi s-au despărţit definitiv la ultimul congres liberal.

De ce s-au certat Antonescu şi Orban? O întrebare pe care şi-au pus-o mulţi dintre cei care urmăresc viaţa politică şi pentru care divergenţele dintre cei doi, până atunci combatanţi de aceeaşi parte a baricadei, păreau de neînţeles. Explicaţiile erau variate: orgoliu, principii, sfere de  influenţă în partid, stiluri diferite, "s-a băgat Patriciu între ei" etc. Puţin din toate, probabil, i-a plasat pe cei doi pe poziţii ireconciliabile.


TANDEM FORŢAT
Jucători, până atunci, pe cont propriu, pe Antonescu şi Orban i-a unit, la finalul anului 2008, dorinţa de a-l detrona pe Călin Popescu Tăriceanu, care îşi ostilizase mare parte din liderii PNL în vremea mandatului de premier şi era învinuit că a lăsat partidul în opoziţie.

Şi Antonescu, şi Orban şi-au anunţat intenţia de a candida la preşedinţia partidului, la congresul de la începutul anului 2009, concurându-l pe Tăriceanu. Cum însă fostul premier încă mai controla partidul, Orban a calculat că e mai avantajos să-l sprijine pe Antonescu, aşa că a abandonat cursa pentru şefie şi a lansat tandemul preşedinte ş prim-vicepreşedinte.

Antonescu a înghiţit invenţia lui Orban ca pe o broască râioasă, a acceptat-o de facto pentru că îi maximiza şansele să devină preşedinte PNL, întrucât Ludovic Orban avea puterea de a întoarce filialele în favoarea lui, dar s-a dezis de ea în public. "Relaţia mea cu Orban e una colegială, dar între doi indivizi. Nu suntem la tandem. Eu dacă aş avea dorinţe de tandem sau de cuplu, vă asigur că aş exprima dorinţe în legătură cu alte persoane, categoric de alt sex decât Orban", declara Antonescu în februarie 2009.


DREPTUL DE PREEMPŢIUNE ASUPRA LISTEI

Legendele partidului fixează momentul de început al conflictului imediat după congresul din 2009, când Orban şi-ar fi arogat public meritele alegerii lui Antonescu ca lider PNL. A urmat un an de conflicte înăbuşite, în care fiecare din cei doi a încercat să îşi extindă sfera de influenţă în partid. Lucru dovedit chiar de aluziile din discursurile celor doi de la congresul încheiat sâmbătă. "Veţi pierde dreptul de a suna, de a vi se răspunde la telefon şi de a fi sprijiniţi de un lider de la centru", a încercat Orban să convingă delegaţii să voteze împotriva statutului lui Antonescu, avertizându-i că noua putere din partid va fi mult prea distantă. "Să conduci partidul vorbind la telefon nu înseamnă să încerci să pui preşedinţi de filiale din umbră sau să numeri câte voturi vei avea la congresul următor, Ludovic!", a venit replica lui Antonescu chiar de la tribună.

Dorinţa lui Antonescu de a elimina toate vocile critice din Biroul Politic şi dorinţa lui Orban de a-şi păstra polul de putere au acutizat conflictul dintre cei doi. Surse liberale susţin că, după ce a cerut privilegiul de a-şi forma echipa, Antonescu l-a invitat şi pe Orban să facă parte din ea. Orban ar fi cerut însă ca el să poată alege o treime din noul BPC, dar An­to­nescu a refuzat şi, astfel, au devenit concurenţi pe faţă.

La congres, chiar şi modalitatea de vot asupra statutului a fost aleasă pentru a-l bloca pe Orban. Întrucât în echipa lui Antonescu se şuşotea că Orban şi-a fi adus în sală 200 de ne-delegaţi care să-i umfle rezultatul, s-a renunţat imediat la votul prin ridicare de mână şi fiecare şef de filială a avut datoria să numere voturile şi să-l informeze pe Radu Stroe câte sunt "pentru" şi câte "împotrivă".


PNL, FĂRĂ OPOZIŢIE
PNL s-a individualizat până acum ca partidul în care exista veşnic opoziţie. Valeriu Stoica a avut de furcă cu Tăriceanu şi Antonescu, Tăriceanu a avut de furcă cu Antonescu şi Orban, Antonescu a avut de furcă cu Orban şi Tăriceanu. În orice combinaţie, aceştia se găseau permanent în conducerea partidului. Acum însă, Antonescu a reuşit să se asigure că nu va mai avea parte nici de critici publice, nici de voturi contra. Singurul vot împotrivă în cadrul BPC, în anumite chestiuni, ar fi putut veni de la Tăriceanu, dar eliminarea prevederii din statut potrivit căreia foştii preşedinţi ai PNL sunt membri de drept ai Biroului Politic a dus şi la expulzarea lui Tăriceanu din conducere. În urma congresului, Ludovic Orban a rămas doar deputat al partidului. În noul BPC, printre veterani sunt Varujan Vosganian, Dan Radu Ruşanu, Mihai Voicu - primul eminamente neconflictual, al doilea mereu în tabăra câştigătoare, iar al treilea mereu indispensabil. Restul sunt, în majoritate, lideri în teritoriu, cu prea puţină notorietate şi puţin dispuşi să intre în conflict cu şeful.


NOII VICEPREŞEDINŢI AI PNL

Noii vicepreşedinţi ai PNL sunt: Varujan Vosga­nian, Norica Nicolai, Relu Fenechiu, Romeo Stavarache, Mircea Diaconu, Dan Radu Ruşanu, Aristotel Căncescu, Lucian Iliescu, Mihai Voicu, Daniel Chiţoiu, Paul Victor Dobre, Răducu Filipescu, Cornel Popa, Vlad Moisescu şi Rareş Mănescu. Membri al Biroului Politic Central (BPC) vor fi Andrei Marga, Andrei Chiliman, Marcel Vela, Cris­tian Anghel, Mircia Muntean, Mariana Câmpeanu, Ilie Bolojan, Marian Petrache, Adrian Semcu, Teodor Atanasiu, Cristian Bâgiu, Mircea Moloţ, Nicolae Robu, Octavian Popa, Florin Alexe, Marius Nicoară. Membri supleanţi vor fi Nini Săpunaru, Ovidiu Silaghi, Cristian Adomniţei, Cristian Buican, Ioan Ciugulea şi Cristina Pocora.  Secretar general este, deocamdată, Radu Stroe.

×
Subiecte în articol: politic pnl crin antonescu