x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică APIA, rampă de lansare pentru subprefecţii PD-L

APIA, rampă de lansare pentru subprefecţii PD-L

de Florina Zainescu    |    02 Noi 2009   •   00:00
APIA, rampă de lansare pentru subprefecţii PD-L
Sursa foto: Christian Sylva/Jurnalul Naţional



Funcţiile publice de execuţie temporar vacante din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sunt folosite de PD-L pentru a-şi face oamenii subprefecţi. Avocatul Cosmin Alexandru Brezniceanu şi consilierul judeţean Vasile Crişan au ajuns subprefecţi de Dolj, respectiv de Alba, după o "experienţă" de circa o săptămână ca funcţionari publici la APIA. Alţi doi PD-L-işti, Constantin Drăgănuţă şi Eugen Curteanu, au fost "pregătiţi" pentru fotoliile de subprefecţi de Bacău, respectiv Bistriţa-Năsăud, după aceeaşi reţetă. Numai că la ei "stagiul" la APIA durează deja de vreo trei săptămâni.

Sistemul este simplu: concurs aranjat pentru o funcţie temporar vacantă, câteva zile de muncă la agenţie pentru a se bifa statutul de funcţionar public în CV şi apoi valea la Prefectură. Iar APIA, care duce lipsă de personal, rămâne cu posturi blocate până la întoarcerea titularilor - bolnavi sau în concediu prelungit din varii motive. Dar ce contează, scopul scuză mijloacele!

Potrivit unui anunţ postat pe site-ul APIA la data de 1 octombrie 2009, instituţia scotea la concurs, la 12 şi 14 octombrie, patru posturi - trei de consilier asistent şi unul de consilier principal -, funcţii publice de execuţie temporar vacante din aparatul central din Capitală. Pe site-ul APIA nu a mai apărut însă şi anunţul cu rezultatele concursului.

"Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Nicolae Giugea, a înaintat un «bileţel» cu patru nume, care trebuiau să câştige concursul: Brezniceanu Cosmin Alexandru, Drăgănuţă Constantin, Crişan Vasile şi Curteanu Eugen. Şi l-au câştigat. Decizia de angajare la APIA le-a fost emisă joi, 15 octombrie", au declarat surse apropiate "evenimentului". Persoana cu bileţelul, Nicolae Giugea, este omul lui Radu Berceanu. De altfel, el a fost făcut secretar de stat de acelaşi Berceanu. Fost prefect de Dolj în perioada 2005-2007, Giugea este şi secretarul executiv al organizaţiei judeţene a PD-L, al cărei lider este Berceanu.

Angajarea celor patru la APIA, pe nişte posturi "mărunţele", a fost aranjată pentru că toţi patru erau "meniţi" de partid să ajungă subprefecţi şi nici unul nu avea statutul de func­ţionar public în administraţia centrală necesar pentru a fi instalaţi. Brezniceanu este avocat de meserie şi fiul unui ex-deputat, actual consilier judeţean în Dolj şi membru al organizaţiei PD-L Dolj, condusă de Berceanu. Vasile Crişan era şi el consilier judeţean din partea PD-L în Alba şi directorul unei societăţi de pază şi protecţie, Curteanu, consilier local din partea PD-L în Consiliul Local Bistriţa, iar Drăgănuţă, fost viceprimar al Bacăului până în iunie anul acesta şi fruntaş al organizaţiei judeţene a PD-L.


BOC ŞI-A PUS PARAFA

La 21 octombrie, la o săptămână de la emiterea deciziilor de angajare la APIA, premierul Emil Boc a şi semnat hotărârile privind exercitarea, cu caracter temporar, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Alba de Crişan Vasile Marius, respectiv a funcţiei pu­blice de subprefect al judeţului Dolj de Brezniceanu Alexandru-Cosmin. Hotărâri pu­blicate a doua zi în Monitorul Oficial nr. 713.

"Am fost angajat la APIA aproape două săptămâni. Am fost angajat în funcţia de consilier superior la APIA Bucureşti - Direcţia Măsuri de Sprijin şi IACS. E vorba de un post care era doar temporar vacant, pentru că titularul era bolnav. Eu aş fi vrut să rămân mai mult timp în Bucureşti, dar a apărut această detaşare temporară în funcţia de subprefect de Dolj şi a trebuit să renunţ", a explicat noul subprefect de Dolj presei locale, care nu înţelegea cum Brezniceanu, cunoscut ca fiind avocat, nu funcţionar public, a putut fi numit în acest post.

Amuzant este că Brezniceanu a ajuns dintr-un post de funcţionar public, ocupat după îmbolnăvirea titularului, într-unul de înalt funcţionar public, vacantat tot temporar şi tot din motive medicale, scria presa locală. Tot presa locală aminteşte că şi colegii lui Brez­niceanu din conducerea instituţiei, prefectul Eugen Georgescu şi subprefectul Cristian Şo­văilă, au fost angajaţi pentru o scurtă perioadă, în februarie, la Ministerul Tineretului şi Spor­tului, înainte de a-şi lua în primire posturile de înalţi funcţionari publici la Prefectură. Eugen Curteanu şi Constantin Drăgănuţă, nomina­lizaţi de organizaţiile judeţene ale PD-L din Bistriţa-Năsăud şi Bacău pentru foto­liile de subprefecţi ai respectivelor judeţe, sunt încă în aşteptare. Aprofundează "stagiul" la APIA. Cel puţin Curteanu, pentru că sursele citate spun că Drăgănuţă nu s-ar fi prezentat încă la post, din motive medicale cică.

×
Subiecte în articol: politic