x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Austeritatea, asumată de Guvern

Austeritatea, asumată de Guvern

de Iulia Barbu    |    31 Mai 2010   •   00:00
UPDATE: Proiectele de legi pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea au sosit, în această dimineaţă, la Parlament, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor. Roberta Anastase a precizat că Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni în şedinţă, marţi, la ora 13.30, pentru a stabili procedura pe care o vor urma aceste legi.


Executivul a aprobat aseară, în şedinţă extraordinară, planul de masuri de austeritate prin care se taie salariile si pensiile. Cele doua proiecte vor fi trimise în Parlament unde premierul Emil Boc vrea să işi asume raspunderea. "Ori Guvernul reuşeşte şi merge cu aceste legi mai departe, ori este demis şi nu se aprobă aceste legi", a explicat premierul procedura asumării răspunderii.

În urma şedintei de aseară, Boc a reluat deja cunoscuta problemă a vechii moşteniri din anii de creştere economică 2007-2008. "Suntem nevoiţi să propunem aceste legi datorită suprapunerii nefericite a două crize majore în România, una internă, legată de deficitul structural al României, şi una economică gravă externă. În ceea ce priveşte criza internă a deficitului structural, trebuie să spunem că România consumă mai mult decât produce, de mult timp în urmă. În loc să punem bani deoparte pentru vremuri mai bune, i-am consumat pe toţi. Necazul este că şi banii pe care-i producem nu sunt cheltuiţi în direcţia asigurării locurilor de muncă sau a investiţiilor", a spus premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de la Palatul Victoria.

Imediat după ce au fost anunţate măsurile de austeritate ce vor sufoca Romania, Emil Boc a reluat promisiunile privind susţinerea investiţiilor în infrastructură. Acesta a precizat că firmele private care au câştigat proiecte europene vor avea posibilitatea să primească garanţii guvernamentale pentru a contracta împrumuturi cu care să susţină financiar aceste proiecte de investiţii.

Tot in şedinţa de ieri a Executivului au fost introduse noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale ce au fost adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă. Astfel, achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr si materiale de construcţii vor avea TVA; va fi sistată şi eliberarea de autorizaţii de funcţionare pentru magazine duty-free; vor fi reintroduse şi accizele la iahturi, parfumuri, blănuri, arme de vânătoare, bijuterii şi alte produse de lux.

Operaţiunile de cesionare ori înstrăinare, sub orice formă, a acţiunilor, părţilor sociale sau activelor fixe ale antrepozitarilor autorizaţi ori ale unui antrepozitar a cărui autorizaţie a fost anulată sau revocată trebuie anunţate cu cel puţin 60 de zile înainte de realizare, în vederea efectuării controlului financiar-fiscal, şi vor fi condiţionate de plata datoriilor bugetare.

La 1 iulie va fi înfiinţat "Registrul operatorilor intracomunitari", care va include toate persoanele impozabile şi companiile care efectuează operaţiuni intracomunitare, măsura având ca scop o mai bună monitorizare a acestora, creşterea veniturilor la buget şi diminuarea evaziunii fiscale.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, prezent la brifingul şedintei de Guvern a precizat că reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicată şi în cazul angajaţilor BNR, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor.

×
Subiecte în articol: politic