x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Autorităţile române şi-au pus UE în cap

Autorităţile române şi-au pus UE în cap

de Gabriela Antoniu    |    21 Apr 2009   •   00:00
Autorităţile române şi-au pus UE în cap
Sursa foto: Dragos Savu/Editura Intact

Decizia autorităţilor de la Bucureşti de a urgenta acordarea cetăţeniei române moldovenilor de peste Prut este aspru criticată în presa occidentală care cataloghează România drept un stat indisciplinat şi disfuncţional.



Liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie, Nigel Farage, consideră că această măsură le-ar permite moldovenilor să se stabilească oriunde în UE, inclusiv în Marea Britanie, scrie Daily Star în ediţia online. "Nu pot vota pentru preşedintele României şi nici dumneavoastră nu o puteţi face. Deci, cum putem decide cine vine în ţara noastră?", a declarat Farage.

"UE ne privează de un drept elementar, acela de a decide cine poate locui alături de noi pe insula noastră", a adăugat el. Şi presa germană a comentat decizia României care aminteşte Berlinului de acordarea paşapoartelor ruseşti locuitorilor din Abhazia şi Osetia de Sud, înaintea războiului cu Georgia, informează Deutsche Welle în pagina electronică. Potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung, această acţiune a fost criticată de Guvernul federal.

Autorităţile germane sunt îngrijorate de posibila pătrundere a moldovenilor în spaţiul Schengen, iar propunerea Bucureştiului a fost respinsă în Parlamentul European de Elmar Brok, expert pe probleme de politică externă. Potrivit acestuia, "este imposibil" să acorzi un milion de paşapoarte româneşti moldovenilor, care ar deveni astfel cetăţeni ai UE.

Instituţiile UE sunt îngrozite de decizia Bucureştiului, care ar însemna anexarea de România a un sfert din populaţia ţării vecine. Oficiali europeni au descris scenariul drept unul înspăimântător pentru stabilitatea regiunii, notează şi publicaţia electronică EU Observer.

Potrivit sursei citate, preşedinţia cehă a UE a mustrat România pentru această măsură într-o întâlnire între ministrul ceh pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, şi ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu. "I-am transmis colegului meu român îngrijorarea privind posibilele riscuri ce ar decurge din adoptarea procedurilor simplificate de acordare a cetăţeniei române", a spus Vondra.

În ciuda reacţiilor negative, regulile comunitare impun UE să accepte decizia bruscă a României, unul dintre cei mai disfuncţionali şi indisciplinaţi membri ai săi, de a grăbi acordarea cetăţeniei pentru un milion de moldoveni, chiar dacă nu e de acord cu ea şi nu a fost consultată, arată însă Financial Times, în ediţia online.

Prin această hotărâre, România a oferit de fapt cetăţenie UE unui sfert din populaţia celui mai sărac stat european, mai precizează FT.

Atitudinea impulsivă a României, deşi nu vizează conflicte de graniţă şi suveranitate, aminteşte totuşi de o eră a transferului de populaţie şi de criterii etnice pentru cetăţenie, pe care UE doreşte să o depăşească, scrie cotidianul amintit.

×
Subiecte în articol: politic