x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu îşi face campanie pe Dosarul Revoluţiei

Băsescu îşi face campanie pe Dosarul Revoluţiei

de Gabriela Antoniu    |    09 Sep 2009   •   00:00
 Băsescu îşi face campanie pe Dosarul Revoluţiei
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Traian Băsescu încearcă să obţină puncte electorale din Dosarul Revoluţiei. Şi pentru asta nu se dă în lături de la nimic: dă ordin de mobilizare în Parchetul General, repartizează dosarul şi îl "reangajează" pe procurorul Dan Voinea pentru rezolvarea rapidă a cazului.

După ce timp de cinci ani nu a făcut nimic, preşedintele Băsescu constată în prag de alegeri prezidenţiale că nu există vinovaţi în Dosarul Revoluţiei. "Revelaţia" lui Băsescu este cu atât mai surprinzătoare cu cât aflarea adevărului despre Revoluţie a fost unul dintre dezideratele sale în campania electorală din 2004. În plus, Jurnalul Naţional a readus constant în atenţia publicului momentele Revoluţiei, oferindu-i de tot atâtea ori ocazia şefului statului de a se pronunţa în acest caz.

Numai că preşedintele Băsescu a ales pe ultima sută de metri să-şi aducă aminte că-l preocupă acest dosar, începând să dea directive în stânga şi în dreapta. Momentul oportun a apărut marţi seară, când a mediat la Cotroceni întâlnirea dintre reprezentanţi ai Asociaţiei "21 Decembrie" şi Guvernul României, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema dosarelor Revoluţiei. La întâlnire au participat premierul Emil Boc, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general, Laura Codruţa Kovesi.

Supărat că până în prezent nu există vinovaţi, ci "doar oameni care ne râd în nas", Băsescu a cerut Parchetului instanţei supreme să concentreze resurse umane pentru a creşte viteza de rezolvare a dosarelor Revoluţiei şi a propus că, dacă există această posibilitate, generalul Dan Voinea să revină în activitate, ca procuror civil, chiar dacă însuşi Voinea este cel care a îngropat dosarele Revoluţie. "Mi se pare inadmisibil: 20 de ani şi nu avem soluţii nici pentru 13-15 iunie, nici pentru crimele de la Revoluţie. Cer Parchetului General să concentreze resurse umane pentru a creşte viteza de rezolvare. Vom discuta dacă domnul general (n.r. ­ Dan Voinea) vrea să revină de la pensie să lucreze la acest dosar, să continue la acest dosar", a spus Băsescu.


NU MAI ŢINE CONT NICI DE CONSTITUŢIE
Atât de pornit este să rezolve rapid Dosarul Revoluţiei, încât Băsescu uită ce atribuţii constituţionale are încălcând principiul separării puterilor în stat. Cu alte cuvinte, şeful statului are dreptul să numească procurorul general al României, dar nu să-i dea ordine şi să repartizeze dosare. Cu atât mai mult cu cât el însuşi a semnat în martie anul acesta decretul de revocare din funcţie a lui Dan Voinea din fruntea Secţiei Parchetelor Militare, în urma unor abateri disciplinare. Iar unul dintre cei care i-au sprijinit decizia este chiar procurorul general Laura Codruţa Kovesi. Ea este cea care a cerut ministrului Justiţiei revocarea lui Dan Voinea din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare la sfârşitul lunii octombrie 2008.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşit, în 23 octombrie 2008, cu majoritate de voturi, raportul de control privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare, a Parchetului Curţii Militare de Apel şi a celorlalte unităţi din subordine. Efectuarea unui control de fond al inspectorilor CSM la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanţei supreme a fost motivată de managementul defectuos şi neimplicarea procurorilor în soluţionarea anchetelor. În urma controlului, s-a constatat existenţa a 285 de dosare nesoluţionate începând cu anul 1990, potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare a CSM, publicat pe site-ul instituţiei. Ca să evite sancţionarea, Dan Voinea a cerut pensionarea.


DAN VOINEA REVINE
Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a declarat ieri pentru Mediafax că, teoretic, un magistrat pensionat poate fi reîncadrat, însă cereri similare au fost respinse de CSM, chiar dacă era deficit de procurori sau judecători. În plus, a spus Andreieş, în cazul lui Dan Voinea e mai complicat, pentru că există o acţiune disciplinară rămasă fără obiect după admiterea cererii acestuia de pensionare. Cu toate acestea, Dan Voinea va înainta astăzi cererea de reîncadrare în Magistratură, au anunţat surse din cadrul Asociaţiei 21 Decembrie citate de Mediafax.

Tot astăzi, spune Asociaţia "21 Decembrie 1989", reprezentanţi ai săi pichetează sediul Consiliului Superior al Magistraturii, căruia i-a fost trimis un memoriu, prin care solicita ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să elibereze o copie integrală după dosarul 97/P/1990 (privind fapte din timpul Revoluţiei), "conform dispoziţiilor Curţii Europene a Drepturilor Omului". De altfel, Dan Voinea a declarat ieri la Realitatea FM că e de acord să revină în activitate. "Până aseară (marţi, n.r.) nu m-am văzut cu domnul preşedinte şi dânsul a pus problema reîncadrării şi eu am fost de acord să-mi continuu activitatea", a spus Dan Voinea.
"NU MĂ CONFUNDAŢI CU UN ZIARIST CĂRUIA ÎI FACEŢI O DECLARAŢIE"
Considerată unul dintre oamenii de încredere ai lui Traian Băsescu în instituţiile de forţă ale statului, procurorul general, Codruţa Kovesi, a avut surpriza să intre şi el în colimatorul şefului statului la întâlnirea de marţi seară.

Când avocatul Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Antonie Popescu, i-a citit şefului statului dintr-o ordonanţă, în care era inserată formularea "au murit doar 27 de oameni" şi în subsolul căreia apărea numele procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi, care instituia "Neînceperea Urmăririi Penale", la plângerea unui revoluţionar, Băsescu a răbufnit:
"E absolut ridicol dacă într-un act juridic există: «Au murit doar 27 de oameni»". "M-a marcat faptul că într-un document al Justiţiei, (...) faptul că aud «doar 27 de morţi» într-un document al Justiţiei este un lucru care te cutremură indiscutabil. Faptul că mai auzi că, da, au fost 1.600 de morţi, dar vom vedea ce spune legea, că noi nu avem treabă cu adevărul istoric, noi îl avem pe cel juridic, ca şi cum mortul nu este probă", a mai spus Băsescu.

Procurorul general s-a apărat, invocând faptul că apare o altă semnătură în dreptul numelui ei. "Este un document oficial, ştampilat, dar nu este semnătura mea. O să verific", a spus Codruţa Kovesi. Este vorba despre o soluţie dată într-un dosar de la Târgu-Mureş, în care un jandarm a fost anchetat din 1990 până în 2007 într-un caz privind uciderea a şase persoane şi rănirea a altor 21 în timpul manifestaţilor anticomuniste din decembrie 1989.

Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Băsescu i-a cerut procurorului general să-i spună ce se va întâmpla cu aceste dosare. "Daţi o speranţă că se va continua ancheta şi se va ajunge la sfârşit", i-a cerut şeful statului Codruţei Kovesi. În apărarea sa, procurorul general a afirmat că depinde de ceea ce înţelege Traian Băsescu prin speranţă. "Am spus că vom soluţiona cu celeritate, pentru că 18 ani nu am avut soluţii. Eu nu pot să vă promit o soluţie şi nici nu pot să îndrept ceea ce 18 ani nu s-a făcut. O să dăm o soluţie...", a spus Kovesi.

Ea a fost întreruptă însă de şeful statului, care i-a cerut să nu îl trateze ca pe un ziarist. "Cred că aţi înţeles foarte bine ceea ce v-am spus. Am o rugăminte: nu mă confundaţi cu un ziarist căruia îi faceţi o declaraţie. Vorbiţi cu şeful statului, care vă spune aşa: au murit 1.600 de oameni la Revoluţie, iar voi închideţi dosarul. Aveţi soluţie sau nu?! Au murit oameni la mineriada din 13-15 iunie. Ce vreţi să spuneţi, că vă impun o soluţie?! Vă impune realitatea să spuneţi dacă s-au împuşcat singuri oamenii sau au fost împuşcaţi de cineva. Nu mă confundaţi cu ziarişti cărora le faceţi declaraţii să fiţi prinsă pe telex", i-a spus Băsescu lui Kovesi.

×