x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc a refuzat salvarea economiei ca să nu dea satisfacţie PSD

Boc a refuzat salvarea economiei ca să nu dea satisfacţie PSD

de Adriana Duţulescu    |    28 Iun 2010   •   00:00
Boc a refuzat salvarea economiei ca să nu dea satisfacţie PSD
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a propus introducerea impozitului diferenţiat pe venit şi reducerea impozitului pe profit la 10%, pentru salvarea economiei. Nu ar mai fi fost nevoie nici de reducerea salariilor cu 25%, nici de creşterea TVA. Emil Boc a refuzat pe motiv că această măsură vine din partea PSD.

Deşi declaraţiile oficiale ale premierului Boc şi ale miniştrilor PDL susţin că o soluţie mai bună decât ridicarea TVA la 24% nu exista, în şedinţele de vineri şi sâmbătă ale Coaliţiei a apărut o soluţie salvatoare, oferită de către ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
Acesta a propus să se renunţe la cota unică de 16%, în favoarea introducerii impozitului diferenţiat pe venit şi să se reducă impozitul pe profit la 10%, astfel încât să se asigure şi creşterea economiei. Vlădescu a explicat, cu cifre, ca aceste două măsuri ar fi suficiente pentru salvarea bugetului şi pentru relansarea economiei, fără să mai fie nevoie de creşterea TVA sau de tăierea salariilor bugetarilor cu 25%.

Însă, aşa cum au dezvăluit surse guvernamentale pentru Jurnalul Naţional, ministrul Adriean Videanu şi premierul Emil Boc au respins vehement această variantă, pe motiv că ea este una dintre propunerile susţinute de către PSD.
"Vrei să îl faci pe Ponta mare om politic?", ar fi replicat Videanu în cadrul discuţiilor, argumentând că o astfel de măsură ar da satisfacţie Opoziţiei şi ar fi o recunoaştere a incompetenţei guvernului.

Sebastian Vlădescu a recunoscut, sâmbătă, în cadrul emisiunii "Q&A", la Antena 3, că el a propus varianta impoztului diferenţiat, deoarece aceasta "ar fi reglat mai mult din deficienţele sistemului bugetar şi fiscal".
Totodată, ministrul Vlădescu a spus că şi reducerea impozitului pe profit la 10% ar fi fost benefică. "Personal, cred că o variantă cu impozit diferenţiat, care să se aplice tuturor formelor de venituri, inclusiv pensiilor, ar fi fost o variantă care regla ceva mai mult din deficienţele sistemului nostru bugetar şi fiscal în acest moment. Din păcate, în momentul în care reduci salariile cu 25%, e greu să vii cu cote diferenţiate de taxare pe partea superioară a veniturilor, pentru că unii oameni ar fi riscat să piardă 40-50% din venituri. (...) Putea fi o soluţie, acum nu poate fi implementată în paralel cu reducerea salariilor cu 25%", a explicat ministrul, la Antena 3.

Întrebat de Jurnalul Naţional dacă această soluţie a fost respinsă în cadrul Guvernului din cauză că este o soluţie susţinută de PSD, Vlădescu a spus că cel puţin în prezenţa lui, nu a fost respinsă o opţiune, deoarece ar fi fost "politică". "Vă mai pot da vreo cinci sau cincisprezece variante care au fost discutate ieri sau acum o lună şi jumătate. Această variantă pe care o susţineţi dvs în acest moment este una dintre variantele pe care le-am discutat. Guvernul a decis că în acest moment majorarea TVA este opţiunea pe care o vom implementa, aceasta este opţiunea cu care mergem înainte", a spus Vlădescu.

Aceeaşi atitudine revanşardă a fost manifestată de către premierul Emil Boc şi în ceea ce priveşte faptul că pensionarii au scăpat de tăierea pensiilor cu 15%, datorită votului Curţii Constituţionale.
Surse guvernamentale au declarat pentru Jurnalul Naţional că Emil Boc a insistat ca pensionarii să nu fie salvaţi de la taxare, şi să se impoziteze toate pensiile, inclusive cele mai mici de 1000 de lei. "Premierul a fost constant în solicitările sale, a spus că dacă buba e la pensii, să se meargă pe impozitarea tuturor pensiilor, de la cea mai mare până la pensia minimă", au explicat sursele citate.
Cei care s-au opus acestei variante, sub ameninţarea că vor părăsi Coaliţia, au fost liderii UDMR. Aceştia au început să dea semne serioase de nemulţumire faţă de acţiunile guvernului Boc, însuşi preşedintele Marko spunând că maniera în care miniştrii PDL refuză sau tergiversează restructurarea ministerelor pe care le conduc, adică nu vor să facă concedieri şi să desfiinţeze agenţiile din subordine, este inacceptabilă. Ministrul de Intrene, Vasile Blaga, a recunoscut, de altfel, sâmbătă, că "nu putem desfiinţa unele agenţii".

×
Subiecte în articol: politic