x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc rămâne stăpân peste pomenile pentru primari

Boc rămâne stăpân peste pomenile pentru primari

de Monica Iordache Apostol    |    Adriana Duţulescu    |    14 Ian 2010   •   00:00
Boc rămâne stăpân peste pomenile pentru primari
Sursa foto: Karina Knapek/JURNALUL NAŢIONAL

PSD şi PNL n-au reuşit să blocheze pixul cu care premierul Boc împarte banii pentru primării de comune. Guvernul a rămas stăpân pe distribuirea fondurilor către judeţe, în timp ce PNL şi PSD îşi acuză negociatorii că "s-au vândut pe trei bani".



După o zi şi jumătate în care PSD şi PNL s-au chinuit să impună câteva amendamente la Legea bugetului de stat, prin care să se modifice modul de acordare a sumelor care ar trebui să echilibreze bugetele comunale, articolul respectiv din lege a fost votat tot aşa cum a vrut PD-L. Concret, bugetele locale pot fi completate, pentru acoperirea cheltuielilor, cu sume provenind de la consiliile judeţene (20%) şi de la bugetul de stat (80%). PSD şi PNL au propus mărirea cotei de la consiliile judeţene la 30% şi diminuarea celei de la bugetul de stat la 70%. Astfel, intenţionau să reducă sumele pe care premierul le poate orienta către primarii PD-L şi îşi puneau speranţele în majorităţile PSD-PNL din consiliile judeţene, care ar putea îndrepta fondurile şi către edilii liberalo-pesedişti. Marţi seară, negociatorii PD-L, PSD şi PNL, adică Vasile Blaga, Viorel Hrebenciuc, Aura Vasile, Dan Radu Ruşanu şi Relu Fenechiu, au convenit acceptarea amendamentului PSD şi PNL, dar a doua zi dimineaţă, pedeliştii au încălcat înţelegerea, votând în comisiile de buget-finanţe forma iniţială a articolului. Grupurile PSD şi PNL au părăsit sala şedinţei de plen, iar în urma lor, pedeliştii au consfinţit ecuaţia 20% - 80% pentru sumele de echilibrare a bugetelor consiliilor locale. Explicaţia răzgândirii PD-L este nemulţumirea provocată în rândul preşedinţilor de Consilii Judeţene ai democrat-liberalilor, Gheorghe Flutur şi Petru Filip refuzând să împartă banii cu PSD şi PNL.

Negocieri ratate
Răsturnarea de situaţie a provocat scandal în grupul PNL, senatorii şi deputaţii învinuindu-i pe Dan Radu Ruşanu şi Relu Fenechiu că au negociat prost, n-au obţinut nici banii pentru comunităţile locale, nici adoptarea altor amendamente precum reducerea CAS sau mărirea punctului de pensie. "V-aţi vândut pe trei bani", a acuzat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în şedinţa grupului PNL, spunând şi că negociatorii liberali au obţinut contravaloarea unui apartament de trei camere pentru 30 de judeţe.  Tăriceanu a confirmat nemulţumirile din grupul parlamentar liberal. "Se simte lipsa de organizare şi de viziune. Parlamentarii îşi dau seama că nu există nici o strategie şi asta se vede în numărul de absenţi şi în lipsa de combativitate. Trebuie să ne hotărâm: ori facem opoziţie adevărată şi ne batem pe viaţă şi pe moarte, ori facem o înţelegere cu partenerii noştri, dar instituţionalizată şi publică", a declarat Tăriceanu. Şi social-democraţii au fost nemulţumiţi de rezultatul negocierilor, unii parlamentari ai PSD spunând pe holurile Parlamentului că, deşi public, liderii susţin că la discuţiile cu PD-L au încercat să obţină majorarea punctului de pensie şi reducerea CAS, de fapt s-a negociat punctual pentru fonduri care vor fi alocate în colegiile parlamentare sau pentru Consiliile Judeţene conduse de pesedişti.

Judeţele conduse de PD-L primesc cei mai mulţi bani
Anexele proiectului de buget privind alocarea banilor către comunităţile locale, Consilii Judeţene şi primării arată foarte clar că judeţele conduse de către democrat-liberali au primit cele mai mari fonduri. Un campion la alocarea de bani este Consiliul Judeţean Iaşi, condus de către Constantin Simirad, plecat de la PSD la PD-L. Suceava, judeţul condus de liderul PD-L Gheorghe Flutur, se află în topul alocărilor de bani, cu peste 400 de milioane de lei pentru cheltuielile administraţiei locale, salariile profesorilor şi reabilitarea de drumuri şi poduri. Pe locul trei se găseşte judeţul Timiş, al cărui Consiliu Judeţean este condus tot de PD-L, urmat de Cluj, Neamţ, Dâmboviţa, Braşov, Caraş Severin, Arad şi Mehedinţi. Şi judeţele conduse de UDMR au primit sume însemnate, de exemplu judeţul Harghita fiind pe primele locuri la alocarea de bani pentru drumuri judeţene - 12 milioane de lei.

Trebuie să ne hotărâm: ori facem opoziţie adevărată şi ne batem pe viaţă şi pe moarte, ori facem o înţelegere cu partenerii noştri, dar instituţionalizată şi publică"

Călin Popescu Tăriceanu - deputat PNL

×
Subiecte în articol: politic