x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc şi Predoiu ţin la secret informaţii de interes public

Boc şi Predoiu ţin la secret informaţii de interes public

05 Feb 2010   •   00:00

După rateurile cu ordonanţele privind deconcentratele declarate neconstituţionale, premierul Emil Boc şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu au învăţat lecţia şi ascund informaţii de interes public. Cătălin Predoiu a refuzat astăzi să prezinte presei legea privind serviciile deconcentrate, discutată de Guvern, chiar dacă actul avea semnătura sa, el spunând jurnaliştilor că premierul Emil Boc i-a dat un "mandat strict" în care să explice opiniei publice doar anumite acte normative.

La finalul şedinţei de guvern de azi, în cadrul conferinţei de presă organizate de Palatul Victoria, ministrul Justiţiei a prezentat actele pe care le-a promovat în şedinţa de vineri a Executivului. După expunere, jurnaliştii l-au întrebat pe ministru dacă în şedinţa de guvern au fost aduse modificări legii privind schimbarea şefilor de servicii deconcentrate, act normativ declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

Predoiu a evitat să răspundă, arătând că actul normativ respectiv nu este "chiar în ograda Justiţiei", iar la insistenţele jurnaliştilor, care i-au amintit că documentul are chiar semnătura sa, ministrul a explicat că are un mandat strict din partea premierului, de a se limita cu explicaţiile la anumite acte normative."Mandatul strict pe care îl am de la primul-ministru este să prezint aceste acte normative", s-a justificat Predoiu, făcând trimitere către documentele pe care deja le prezentase.

El a părăsit apoi sala de conferinţe, după ce jurnaliştii l-au întrebat dacă acest lucru presupune că premierul îi va mandata de acum încolo pe miniştri asupra lucrurilor despre care trebuie sau nu să vorbească.


DECONCENTRATELE, CONDUSE DE FUNCŢIONARI PUBLICI

Serviciile deconcentrate vor fi conduse de persoanele care, în urma avizelor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, vor îndeplini condiţiile pentru a candida la funcţiile de conducere din cadrul acestor servicii, potrivit modificărilor aduse, vineri, de Guvern statutului funcţionarilor publici.

Guvernul a reglementat prin proiect de lege activitatea serviciilor deconcentrate, după ce Curtea Constituţională (CC) a decis că actele normative anterioare sunt neconstituţionale.

Conform modificărilor, persoanele care conduc în prezent serviciile deconcentrate şi nu sunt funcţionari publici au opţiunea de a solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) avizul de a deveni funcţionari publici. În cazul în care îndeplinesc condiiţile pentru acest aviz, trebuie să solicite Agenţiei şi un aviz de conducere şi, astfel, vor putea candida ulterior la funcţii de conducere în cadrul serviciilor deconcetrate. "Posturile se transformă din funcţii cu contract de management în funcţii publice cu atribuţii de putere publică, iar persoanele care le ocupă vor continua să conducă temporar serviciul până la organizarea concursurilor definitive", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat că, prin acest act normativ, Guvernul transpune în legislaţie decizia Curţii Constituţionale, iar actul normativ pune accentul pe dimensiunea de funcţionat public a celui care exercită acte de putere publică.

"Cel care exercită acte de putere publică, prin avizul ANFP este promovat în funcţie de conducere cu caracter temporar, până la organizarea concursului. Promovarea se face dacă sunt îndeplinite condiţii de vechime şi studii, printre altele", a spus oficialul guvernamental.

Cititi şi Epurarea politică, plătită cu bani grei

×
Subiecte în articol: politic