x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc V, uns de grupurile parlamentare ale PDL

Boc V, uns de grupurile parlamentare ale PDL

de Monica Iordache Apostol    |    01 Sep 2010   •   00:00
Boc V, uns de grupurile parlamentare ale PDL

Premierul, mandatat să facă schimbări în Guvern, funcţia sa rămânând neatinsă.



Întâlnirea premierului cu grupurile parlamentare ale PDL, care a vut loc aseară, nu a adus o clarificare în pri­vinţa numelor miniştrilor care vor fi schimbaţi, dar a adus o certitudine: Emil Boc îşi păstrează funcţia.

Premi­e­rul şi miniştrii săi, împreună cu sena­torii şi deputaţii partidului au stat în­chişi în sala grupului PDL de la Ca­m­era Deputaţilor timp de aproape pa­tru ore şi au reuşit doar să voteze ce­ea ce se hotărâse de multă vreme: re­manierea guvernamentală. Majori­ta­tea aleşilor pedelişti au votat în fa­voa­rea ei, existând doar 12 abţineri.

Su­biectul remanierii a mai fost însă pa­sat unui alt for al partidului, Co­legiul Director, care a fost convocat în această după-amiază. Singura de­ci­zie pe care o poate lua Colegiul este să-i dea mână liberă lui Boc să facă schimbările în echipă şi să-şi conti­nue activitatea cu un Executiv nou, în­sem­nând evident că funcţia acestuia ră­mâ­ne neatinsă.

La şedinţa de ieri sea­ră, parlamentarii n-au făcut altceva decât terapie în grup, fiecare fiind li­ber să-şi exprime frustrările. Deputa­tul Sever Voinescu i-a cerut chiar pre­mierului să-şi depună el însuşi man­datul şi a cerut să fie  alcătuit un Guvern nou.

Surse din cadrul gru­pu­rilor parlamentare spun că Voinescu şi-a încheiat discursul cerând: "Guvern nou! Cu oameni noi!", ală­turându-i-se şi alţi colegi precum Sulfina Barbu sau Cezar Preda. Varianta extremă propusă de Voinescu n-a avut însă câştig de cauză, întrunind doar şase voturi "pentru".
De partea cealaltă, oamenii vechi din partid, precum deputatul Ioan Oltean, au susţinut că Emil Boc trebuie să-şi păstreze funcţia, iar PDL trebuie să se menţină la guvernare.

La finalul şedinţei, premierul Emil Boc a declarat că el însuşi a pus pe masă cele două variante: depunerea mandatului său, ceea ce înseamnă de­misia întregului Cabinet, sau continuarea activităţii sale ca prim-mi­nistru cu un Guvern remaniat.

Boc a anunţat că opţiunea parlamentarilor a fost remanierea, ceea ce înseamnă că funcţia sa nu mai poate fi pusă acum în discuţie. "Vom avea discuţii în continuare în cadrul Colegiului Director, pentru a finaliza procesul de re­maniere, potrivit Constituţiei, în ur­ma consultăriii dintre preşedintele Ro­mâniei şi primul-ministru", a mai spus Boc.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a susţinut că nu s-a suflat nici un cuvânt despre miniştrii care ar trebui schimbaţi, singurele aprecieri la adresa deţinătorilor de portofolii fiind făcute doar de premier. "A fost o discuţie foarte sinceră, iar la aşa ceva se spun şi lucrurile plă­cute şi neplăcute. Nu s-a discutat persoane. Aprecierile legate de activi­ta­tea miniştrilor le-a făcut premierul şi nu s-a făcut o apreciere individu­a­lă", a spus Adriean Videanu, pufnindu-l râsul şi pe el însuşi.

Şi Radu Berceanu s-a declarat mulţumit. "Foarte bună ideea remanierii. Am votat pentru ea. Nu am emoţii", a spus el la finalul şedinţei.

De altfel, pentru ca discuţiile să nu se concentreze pe persoane, parlamentarilor PDL le-au fost distribuite, înaintea şedinţei, chestionare legate de activitatea miniştrilor, pe care ar fi trebuit să le completeze fără a fi obligaţi să le şi semneze. Numele celor care ar urma să fie schimbaţi rămân aceleaşi, vorbindu-se, pe surse, tot de Mihai Şeitan, Gabriel Sandu, Mihail Dumitru, Radu Berceanu.

×
Subiecte în articol: politic