x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Clientela lui Boc, ţinută în braţe

Clientela lui Boc, ţinută în braţe

de Monica Iordache Apostol    |    02 Mar 2010   •   00:00



PD-L a forţat ieri în Camera Deputaţilor dezbaterea şi adoptarea unui proiect de lege de modificare a Statutului funcţionarului public, care ar trebui să salveze numirile  făcute de Guvernul Boc la conducerile instituţiilor deconcentrate, operate în baza a două ordonanţe declarate deja neconstituţionale.

Guvernul era obligat ca în 45 de zile să corecteze prevede­rile neconstituţionale din cele două ordonanţe, iar cele 45 de zile au expirat. Ca să cârpească lucrurile, preşedinta Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu (PD-L), şi-a convocat ieri, la ora 13:00, colegii pedelişti, prin SMS, la o şedinţă ad-hoc a comisiei, şedinţă aflată în afara programului de lucru.

Comisia a adoptat un proiect de lege, primit de la Senat, prin care se instituie o serie de reglementări privitoare la modul în care se ocupă funcţiile de conducere la nivelul instituţiilor descentralizate. Barbu a înaintat raportul Biroului Permament, cu propunerea de punere imediată pe ordinea de zi a plenului, dar reprezentanţii PNL şi PSD din conducerea Camerei Deputaţilor au declarat că raportul este ilegal.

"Comisia s-a întrunit în afara programului de lucru şi fără ca biroul comisiei să aprobe ordinea de zi. În plus, liberalii şi pesediştii din comisie nu au fost chemaţi", au explicat deputaţii Valeriu Zgonea (PSD) şi Ludovic Orban (PNL).

Liberalii şi pesediştii au explicat că proiectul de lege nu rezolvă situaţia directorilor demişi deja, care, potrivit hotărârilor judecătoreşti, ar trebui repuşi în funcţie, ci mai mult, lasă posibilitatea actualilor directori numiţi de Guvernul Boc din rândul clientelei sale politice să obţină prelungirea mandatului cu avizul Agenţiei Func­ţio­na­rilor Publici.

După o ceartă de cel puţin o oră în şedinţa conducerii Camerei, în urma căreia nu s-a luat nici o decizie, scandalul a fost reluat în plen, întrucât pedeliştii au revenit cu propunerea introducerii proiectului pe ordinea de zi. Cum Roberta Anastase a forţat un vot favo­rabil, PSD şi PNL au părăsit sala de şedinţă, nu fără câteva cuvinte grele.
"Asta o să se întoarcă împotriva voastră. Pentru cei 4.000 de oameni (numiţi la şefia deconcentratelor - n.r.) care v-au pupat în fund, v-aţi bătut joc de legile admi­nistraţiei", i-a strigat Zgonea Robertei Anastase. Proiectul a fost adoptat aseară pe articole de către deputaţi, ur­mând să dea azi votul final.

×
Subiecte în articol: politic