x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Colegiul Director al PDL a optat pentru remaniere guvernamentală, respingând depunerea mandatului

Colegiul Director al PDL a optat pentru remaniere guvernamentală, respingând depunerea mandatului

de Aniela Nine    |    02 Sep 2010   •   00:00
Colegiul Director al PDL a optat pentru remaniere guvernamentală, respingând depunerea mandatului

Membrii Colegiului Director al PDL au ales remanierea guvernamentală, cu 40 de voturi "pentru", nouă dintre lideri optând pentru depunerea mandatului, fiind înregistrate de asemenea 10 abţineri.

Lista noilor miniştri a fost aprobată în unanimitate de Colegiul Director al PDL. Aceştia sunt:
Finanţe - Gheorghe Ialomiţianu
Economie - Ion Ariton
Munca -  Ioan Botiş
Comunicatii - Valerian Vreme
Transporturi - Anca Boagiu
● Agricultură - Valeriu Tabără 


Ultimele declaraţii de avere postate pe site-ul Parlamentului arată că:
Ion Ariton deţine o cotă de parte de 50% dintr-un apartament, o casă de vacanţă şi o casă de locuit în Sibiu, precum şi un autoturism Mercedes cumpărat în anul 2008. De asemenea, Ariton deţine 477.985 de acţiuni la S.C. Carpatica S.A., cu o valoare nominală de 0,9 lei pe acţiune. Ariton are datorii de 30.000 de euro la două persoane fizice, contractate în anul 2009 şi scadente în 2011. Ion Ariton a obţinut în ultimul an fiscal venituri de 74.473 lei în calitate de senator şi 3.022 lei în calitate de prefect. De asemenea, soţia sa a obţinut, în calitate de medic de familie, 55.969 de lei.

Anca Boagiu are un autoturism Seat. De asemenea, ea mai declară bijuterii de aur achiziţionate sau moştenite din 1968 până în prezent, tacâmuri, vase, vaze, rame de icoane moştenite în 1995, şi obiecte de artă şi cult din 1995. Boagiu are o casă în Bucureşti, achiziţionată în 2001 şi un apartament la Constanţa, achiziţionat în 2004.Vicepreşedintele Senatului are o datorie de 40.000 de euro contractată în 2007 şi scadentă în 2027 la o persoană fizică, precum şi o datorie la Alpha Bank, scadentă în 2038, în valoare de 288.660 lei.

Valeriu Tabără are două terenuri intravilane în judeţul Timiş, însumând 4.400 de metri pătraţi, potrivit declaraţiei de avere din iunie 2010. Deputatul are două case de locuit, în Rămetea Mare - Timiş şi în Timişoara, are un autoturism Renault Megane. Tabără are, de asemenea, două conturi, la două bănci, de 108.500 euro. Tabără are un credit la BRD, de 50.000 de euro, scadent în 2017.

Ioan Botiş are un teren intravilan de 1929 metri pătraţi în judeţul Cluj, o casă de 390 metri pătraţi şi un spaţiu comercial de 836 metri pătraţi, ambele în Bistriţa. Conform documentului, el are tablouri în valoare de 3000 de euro şi un împrumut bancar de 50.000 euro, contractat în 2006 şi scadent în 2020.
Valerian Vreme are trei terenuri în Oneşti precum şi două apartamente, două spaţii comerciale şi o casă de locuit în acelaşi oraş. Are, de asemenea, un apartament în Bacău. Are două credite bancare scadente anul acesta.

Gheorghe Ialomiţianu are 6 terenuri intravilane în Săcele, Sâmbăta de Sus, Bran, Braşov şi Prejmer, un apartament şi două case de locuit, patru taboluri în valoare de 37.700 lei şi un card BCR cu un sold de 19.169 lei. În ultimul an fiscal Ialomiţianu a realizat venituri de 90.000 lei din activitatea de deputat şi de conf. univ dr la Universitatea Transilvania din Braşov. Soţia sa, Liliana Ialomiţeanu, a realizat venituri anuale de 90.252 lei.

Citiţi lista declaraţiilor de avere ale noilor miniştri - format pdf

Citiţi CV-urile noilor miniştri - format pdf


După ce miercuri seară Emil Boc a mimat consultarea cu parlamentarii PDL timp de patru ore pe tema schimbării miniştrilor neperformanţi, lucrurile au fost lămurite joi-dimineaţă într-o întâlnire la Cotroceni cu Traian Băsescu, pentru ca după-amiază, în şedinţa Colegiului Director al PDL, schimbările de miniştri să fie bătute în cuie: Sebastian Vlădescu (Finanţe), Adriean Videanu (Economie), Mihail Dumitru (Agricultură), Mihai Şeitan (Muncă), Gabriel Sandu (Comunicaţii) şi Radu Berceanu (Transporturi) părăsesc Palatul Victoria.
Singurul care pare să fi plecat "de voie", cel puţin conform declaraţiei sale, este Adriean Videanu, care a cerut voie de la mai-marele Executivului să îşi concentreze întreaga atenţie către conducerea PDL.


PSD şi PNL despre remaniere: O răfuială între găşti, fără legătură cu interesele românilor
PNL susţine că remanierea guvernamentală anunţată de către premierul Emil Boc nu are nicio legătură cu interesele românilor, iar liberalii consideră că au obligaţia de a face toate demersurile pentru a determina demiterea Guvernului. "Partidul Naţional Liberal constată că remanierea guvernamentală operată de premierul Emil Boc nu are nicio legătură cu interesele românilor sau cu şansele României de a fi guvernată competent şi responsabil, ci doar cu stabilirea zonelor de influenţă politico-financiară de la vârful PD. Apreciem că abordarea acestei chestiuni este una de tip tribal, ori specifică unui clan mafiot", se arată într-un comunicat al PNL. În opinia liberalilor, în acest moment, românii se află în faţa unui joc politicianist purtat de Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc şi ceilalţi "lideri ai dezastrului naţional".

"În primul rând, e vorba doar de o răfuială între găştile din PDL, la care, bineînţeles, a participat şi şeful găştilor, preşedintele Traian Băsescu. Vestea proastă pentru români este că nu s-a gândit nimeni la ei când s-au făcut aceste schimbări, vestea bună este că cel puţin câţiva dintre marii corupţi nu mai sunt chiar direct la butoane, ci se retrag la partid", a comentat la rândul său liderul PSD Victor Ponta remanierea Guvernului anunţată de către premierul Emil Boc. El a precizat că planul de acţiuni politice al PSD rămâne neschimbat, chiar în condiţiile remanierii. "Nu s-au schimbat cu absolut nimic acţiunele noastre politice, pentru că schimbările de azi (joi - n.r.) nu au legătură cu politica şi cu guvernarea ţării, au legătură doar cu reaşezarea forţelor în interiroul PDL. Noi mergem mai departe exact pe planul nostru. Schimbările din Guvern nu au avut niciun fel de influenţă în afara PDL şi a luptelor lor interne pentru putere", a spus Ponta.


Jurnalul Naţional vă prezintă cronologia desfăşurării evenimentelor.

11:15 - Emil Boc are o întâlnire la sediul PDL cu ceilalţi lideri şi parlamentari

13:48 - Boc, cu lista în băţ acasă la Băsescu
Informaţia pe surse care a deschis bursa zvonurilor de remaniere ieri-dimineaţă a fost cea privind o întâlnire între şeful Executivului, Emil Boc, şi preşedintele Traian Băsescu, întâlnire desfăşurată la reşedinţa şefului statului din Cartierul Primăverii.
În acelaşi timp, pe o agenţie de ştiri apropiată PDL se lansa informaţia conform căreia preşedintele Băsescu nu ar fi fost de acord cu această remaniere "mică", căci ar fi dorit o remaniere extinsă, care să-i cuprindă inclusiv pe unii dintre greii partidului ¬ tripleta BVB: Berceanu, Blaga, Videanu. Sursele citate de agenţia respectivă mai relatau că Băsescu le-ar fi comunicat pediştilor că "îi lasă în pace şi îşi ia mâna de pe partid". După întâlnirea cu şeful statului, Emil Boc s-a întâlnit cu lideri ai partidului la sediul PDL.

14:11 - Discuţii la Guvern cu remaniabilii
Miniştrii Radu Berceanu, Sebastian Vlădescu, Mihai Şeitan şi Mihail Dumitru au avut discuţii separate la Palatul Victoria cu primul-ministru, Emil Boc, informează surse guvernamentale.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a sosit la sediul Guvernului dimineaţă, întâlnirea dintre Berceanu şi Boc durând în jur de o oră. După ora 13:00, au sosit la Palatul Victoria, pe rând, şi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. Fiecare a plecat de la sediul Guvernului după aproximativ un sfert de oră.

14:23 - Mihail Dumitru spune "la revedere"
Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat Mediafax că a fost invitat de premier la Palatul Victoria, Emil Boc informându-l că se află pe lista miniştrilor care vor fi remaniaţi şi mulţumindu-i pentru colaborare, el luându-şi cu această ocazie rămas bun de la şeful Guvernului. "Am fost invitat de premier la Palatul Victoria. Domnul Boc m-a informat că sunt pe lista miniştrilor care vor fi remaniaţi şi mi-a mulţumit pentru colaborare. Nu mi-am dat demisia, nu aveam o demisie scrisă. Mi-am luat la revedere şi i-am spus primului-ministru că experienţa mea ca membru al Cabinetului a fost interesantă şi am exprimat speranţa că ne vom întâlni şi vom colabora şi în viitor, evident, eu din altă postură", spune Dumitru.

14:47 - Berceanu pare să-şi fi salvat scaunul
Miniştrii Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan, care au avut discuţii separate la Guvern cu premierul Emil Boc, sunt pe lista celor care ar urma să fie remaniaţi, în timp ce Radu Berceanu, care s-a aflat şi el la Palatul Victoria, nu era pe această listă, anunţau surse pedeliste pentru Mediafax.
În acelaşi timp apărea informaţia conform căreia ministrul Berceanu semnase decizia de numire în funcţia de şef al CFR SA a lui Ioan Valeriu Trică, şeful sucursalei regionale CFR Timişoara.

14:58 - Sebastian Vlădescu, out
Sebastian Vlădescu este remaniat din funcţia de ministru al Finanţelor.

15:07 - Boc împarte aceeaşi maşină cu finul lui Băsescu, Gheorghe Falcă, şi cu Gheorghe Flutur în drum spre Palatul Parlamentului de la Palatul Victoria.

15:02 - Tabără se anunţă candidat la Agricultură
Valeriu Tabără anunţă pe posturile tv că i s-a propus postul de ministru al Agriculturii, dar că îşi rezervă un răgaz de gândire de o zi, pentru a cunoaşte opinia partidului. Pe lângă Tabără, se anunţă încă doi candidaţi la portofoliul Agriculturii, primul în persoana unui mai vechi candidat, Valeriu Steriu, iar celălalt, în persoana secretarului de stat din minister Adrian Rădulescu. Pentru un site de ştiri, Rădulescu face declaraţii clare, conform cărora este "în cărţi" pentru şefia ministerului.

15:40 - Valeriu Tabără îşi anunţă acceptul
Jumătate de oră mai târziu, Valeriu Tabără renunţă la răgazul cerut de gândire şi dă o declaraţie pentru agenţia Mediafax, în care reia informaţia că i-a fost propus postul de ministru, pe care o completează cu decizia sa de a accepta.

16:00 - Începe întâlnirea membrilor Colegiului Director al PDL

16:10 - Boc, fără declaraţii înainte de şedinţă
Premierul Boc părăseşte biroul Robertei Anastase, în care a stat timp de mai bine de o jumătate de oră, şi intră în sala de şedinţă, fără să facă declaraţii, dar flancat de aceiaşi Gheorghe Falcă şi Gheorghe Flutur, care l-au "adus" şi de la sediul Guvernului la cel al Parlamentului.

16:12 - Gabriel Sandu aşteaptă expulzarea
Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, declară că nu a avut o discuţie cu premierul Emil Boc privind remanierea, neputând preciza dacă va rămâne în funcţie sau nu. Întrebat dacă va fi remaniat, Sandu a spus: "Aflăm".

16:30 - Ameninţări PDL cu cererea demisiei lui Boc
Demisia lui Boc, acuzat că nu a fost în stare să facă o remaniere consistentă, aşa cum voise preşedintele, va fi cerută în şedinţa Colegiului Director, anunţă pentru Antena 3 surse pedeliste din spatele uşilor sălii în care se desfăşoară şedinţa conducerii PDL.

16:40 - Berceanu, din nou remaniabil
Salvat dimineaţă de la remaniere, Radu Berceanu este dat din nou de anumite surse pe lista remaniabililor. O decizie în privinţa sa ar urma să fie luată în şedinţa conducerii PDL.

16:50 - Videanu ar renunţa
Adriean Videanu nu mai vrea să fie ministru în Cabinetul Boc şi doreşte să se retragă, pentru a putea să se ocupe în mod special de partid, transpiră o informaţie din şedinţa pedeliştilor.

16:52 - Cursul euro-leu marchează o uşoară creştere, un euro ajungând la 4,27 lei

16:55 - OK pentru Videanu, Berceanu şi Sandu
Remanierea lui Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Gabriel Sandu (Ministerul Comunicaţiilor) ar fi fost acceptată de Emil Boc, salvându-şi astfel mandatul de permier, anunţă surse PDL citate de agenţia Hotnews.

17:02 - Şeitan, out
Mihail Şeitan părăseşte sediul Ministerului Muncii, anunţând că a fost informat de premier că este pe lista remaniaţilor. Şeitan spune că decizia urmează să fie luată în cursul zilei, el arătând că nu are ce să îşi reproşeze pentru perioada mandatului.

17:44 - Videanu confirmă că renunţă la minister
Adriean Videanu iese din sala de şedinţă pentru a face o scurtă confirmare: vrea să se ocupe de partid şi, ca atare, şi-a cerut ieşirea din jocul guvernării. Nu spune care a fost răspunsul lui Emil Boc.

18:14 - Berceanu alege să renunţe la minister

18:15 - Ioan Botiş confirmă că a primit portofoliul Muncii

19:20 - Udrea şi mai mulţi parlamentari forţează demisia lui Boc.

Posibilii înlocuitori, majoritatea, parlamentari necunoscuţi
În paralel cu şedinţa Colegiului Director al PDL, informaţiile pe surse privind înlocuitorii celor şase miniştri pentru care se luase deja decizia remanierii au curs în valuri. Cu mici excepţii, numele vehiculate sunt cele ale unor total necunoscuţi în high-life-ul politic. Astfel, pentru primul cel mai important minister care a rămas fără şef, Ministerul Finanţelor, s-a vehiculat pe surse numele unui senator PDL, Ion Ariton, considerat un apropiat al lui Vasile Blaga. Ulterior, Ariton a negat faptul că i s-ar fi propus portofoliul Finanţelor. În schimb, ministrul Videanu a anunţat că Ariton a fost propus pentru a-l înlocui pe el la Ministerul Economiei. La Ministerul Muncii, drept înlocuitor al lui Şeitan este vehiculat numele deputatului Ioan Botiş sau al deputatei Claudia Boghicevici. În timp ce la Finanţe locul lui Vlădescu ar putea fi luat de un alt deputat, Gheorghe Ialomiţeanu. La Ministerul Comunicaţiilor, portofoliul ar putea fi preluat de deputatul Valerian Vreme, parlamentar de Bacău, vicepreşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Cameră. Singurul nume cu rezonanţă vehiculat pentru şefia Ministerului Transporturilor era cel al senatorului Anca Boagiu.

×
Subiecte în articol: observator