x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea: demisia şi dosare penale

Udrea: demisia şi dosare penale

de Elena Stan    |    23 Sep 2009   •   00:00
Udrea: demisia şi dosare penale
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Comisia Udrea a dat ieri verdictul în ancheta începută în urmă cu două luni privind modul de cheltuire a banilor publici de Ministerul Turismului. Comisia cere revocarea din funcţie a ministrului Elena Udrea şi a preşedintelui ANRMAP, Cristina Trăilă. Ludovic Orban, preşedintele Comisiei, a prezentat ieri mai multe cazuri în care s-a încălcat legea şi s-a cerut începerea urmăririi penale a Elenei Udrea.

Comisia parlamentară propune sesizarea Curţii de Conturi a României pentru verificarea execuţiei bugetare a Ministerului Turismului; verificarea legalităţii cheltuirii banilor publici pentru toate contractele care au făcut obiectul cercetării din prezentul raport, precum şi legalitatea cofinanţării unor investiţii în infrastructura turistică, a declarat ieri Ludovic Orban, preşedintele Comisiei de Anchetă.

Comisia Udrea a dat ieri publicităţii raportul votat în unanimitate de cei 8 membri ai comisiei. Comisia cere sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru sancţionarea celor vinovaţi în derularea contractului încheiat între MT şi SC Eurofilm ART pentru concertul cu Goran Bregovic şi sesizarea BNR pentru cercetarea legalităţii rescadenţării creditului pe care Udrea l-a luat de la BRD Société Générale.

"Comisia solicită Camerei Deputaţilor să aprobe cererea de revocare din funcţia de ministru al Turismului a doamnei Udrea şi a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, a doamnei Cristina Trăilă", a mai spus Orban.

ANCHETE ŞI DOSARE PENALE
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi sesizat pentru anchetarea infracţiunii de "uzurpare de calităţi oficiale" de persoanele care au semnat în locul Elenei Udrea, pentru cercetarea infracţiunii de "deturnare de fonduri" săvârşită de angajaţi din minister cu ocazia realizării execuţiei bugetare la MT şi pentru cercetarea deturnării de fonduri şi abuzului în serviciu contra intereselor publice cu ocazia derulării procedurilor de achiziţii pentru Programul Paşte în Bucovina.

Comisia cere urmărirea penală a Elenei Udrea şi pentru instigare şi săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, conflict de interese, neglijenţă în serviciu.

ILEGALITĂŢI ÎN LINIE
Raportul Comisiei arată că "toate actele semnate în numele ministrului de secretarii de stat sau de secretarul general sunt lovite de nulitate". În absenţa unui ordin de delegare, persoanele care au semnat în numele ministrului se fac vinovate de uzurpare de calităţi oficiale. Deoarece angajaţii au semnat cu întârziere fişa postului, activităţile desfăşurate în cadrul Ministerului Turismului de persoanele angajate pe funcţii publice nu au avut bază legală din momentul angajării până în momentul semnării fişei postului.

Comisia consideră că o serie de cheltuieli făcute de Ministerul Turismului sunt ilegale. Efectuarea unor cheltuieli pentru care nu există sume alocate în bugetul aprobat încalcă Legea finanţelor publice. Comisia apreciază că ministrul Turismului a efectuat cheltuieli de publicitate şi reclamă în condiţiile în care, prin Legea bugetului de stat pe anul 2009, nu a avut prevăzute sumele cu această destinaţie.

Aproape toate procedurile de achiziţie efectuate de minister au încălcat prevederile legale în domeniul achiziţiilor publice, iar prin încălcarea flagrantă şi sistematică a acestor prevederi legale a fost împiedicată concurenţa în achiziţiile publice şi au fost cauzate prejudicii.

CONTRACTE CU PROBLEME
Cofinanţarea unor investiţii ale autorităţilor locale în infrastructura turistică, prin transferul unor sume de la bugetul MT către primării, s-a făcut fără a avea vreo fundamentare legală şi fără să se ţină cont de nevoile reale de dezvoltare a potenţialului turistic din diferitele zone ale ţării. Mai mult, distribuirea banilor s-a făcut în funcţie de apartenenţa politică, din suma totală de 249,7 milioane de lei autorităţile locale conduse de PD-L primind suma de 173,5 milioane de lei, adică circa 70% din suma totală.




Comisia consideră că alocarea fondurilor este discriminatorie şi propune grupurilor parlamentare ca la rectificarea bugetară sumele alocate de MT autorităţilor locale să fie redistribuite către alte ministere, care se confruntă cu probleme de subfinanţare.

Raportul Comisiei „Udrea" a fost depus la Biroul Permanent, urmând să fie trimis la Comisia juridică, pentru avizare. Indiferent care va fi avizul deputaţilor jurişti, ultimul cuvânt îl are plenul Camerei. Aici raportul poate fi confirmat - şi în acest caz se aprobă cererile de urmărire penală şi se sesizează toate instituţiile statului menţionate în document - sau poate fi respins prin vot. În acest caz, totul se clasează.

NU ÎŞI DĂ DEMISIA
Elena Udrea a ţinut ieri o conferinţă de presă la sediul Guvernului, în care a anunţat că nu îşi va da demisia în urma acuzaţiilor formulate în raportul comisiei de anchetă, arătând că documentul conţine doar "acuzaţii fabricate" şi că activitatea ministerului poate fi caracterizată drept una pozitivă. "Acuzaţiile formulate de comisia de anchetă denotă rea-credinţă şi un comportament abuziv şi ilegal al membrilor acesteia, care au avut ca unic scop compromiterea unui ministru PD-L în perspectiva alegerilor prezidenţiale, chiar şi prin nereguli inventate", a afirmat ministrul Turismului, Elena Udrea.

Ministrul a acuzat că ne aflăm într-o situaţie de derapaj de la principiile democraţiei, pentru că nici una dintre sesizările şi reclamaţiile făcute de PD-L nu a fost luată în considerare de PSD şi PNL, care au majoritatea în Parlament.

 

Informaţii ascunse pe site
Comisia atrage atenţia că în cazul programului "Paşte în Bucovina" MT a făcut publicitate unui eveniment organizat de Consiliul judeţean Suceava, fără a avea bază legală.

Comisia spune că în cazul concertului lui Goran Bregovic procedurile de achiziţii s-au desfăşurat cu o viteză neobişnuită. MT a încheiat un contract cu SC Eurofilm Art SRL, firmă care nu avea, la data încheierii contractului, în obiectul de activitate înscris la Registrul Comerţului activitatea care face obiectul contractului. MT nu menţionează în nici un document oficial transmis Comisiei faptul că a organizat evenimentele respective în colaborare cu Primăria Mangalia, Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.

Aproape toate datele şi informaţiile referitoare la achiziţii sunt postate pe site-ul instituţiei, www.turism.gov.ro, după momentul anunţului privind iniţierea Comisiei parlamentare. Datele de postare a documentelor de achiziţii publice nu corespund cu datele reale de descărcare pe site. Din analiza datelor rezultă că ministerul nu a îndeplinit obligaţiile legale privind achiziţiile. Nici chiar după începerea activităţii Comisiei ministerul nu a postat pe site toate documentele legale ale dosarului de achiziţii.

Comisia consideră că se impune sesizarea Parchetului General, deoarece există indicii că o mare parte din contracte au fost întocmite după data în care s-a produs acţiunea.


Citiţi Raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare a turismului şi a imaginii României - format pdf
sursa:
www.pesurse.ro
×