x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cozmăncă se intoarce

Cozmăncă se intoarce

de Victor Ciutacu    |    03 Dec 2007   •   00:00
Cozmăncă se intoarce
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

EXCLUSIV
După o mie de zile de tăcere, Octav Cozmăncă revine in prim-planul scenei politice printr-un interviu incendiar. El se declară profund ingrijorat de starea actuală din PSD, acuzănd conducerea partidului de incompetenţă şi de interese meschine, şi il asemuieşte pe Traian Băsescu cu Nicolae Ceauşescu.



"PSD se indreaptă spre dezastru"

EXCLUSIV
Retras intr-o tăcere autoimpusă după drama pierderii soţiei in aceeaşi zi in care Congresul PSD din aprilie 2005 il executa politic pe Ion Iliescu, Octav Cozmăncă, fosta mănă de fier din Kiseleff şi de la Palatul Victoria, s-a decis să coboare din nou in groapa cu lei a politicii. El izbeşte fără milă; atăt in cei pe care-i consideră parveniţii propriului partid, căt şi in şeful statului, pe care-l asemuieşte cu fostul dictator Ceauşescu. Octav Cozmăncă vrea să-şi scrie memoriile, o carte fluviu, care cuprinde două epoci ale istoriei romăneşti.


  • Jurnalul Naţional: Domnule Octav Cozmăncă, sunt primele alegeri postrevoluţionare in care nu sunteţi implicat. Nici ca organizator al lor, nici pe post de coordonator al organizaţiilor judeţene ale partidului. Cum stă PSD in acest tablou politic?
Octav Cozmăncă: Rezultatul PSD la europarlamentare este cel mai prost din istorie, de la divizarea fostului FSN, şi dă o notă extrem de defavorabilă electoratului nostru, cel care a votat constant pentru FDSN, PDSR şi respectiv PSD. Nu trebuie să ne luăm doar după procente, aşa cum vor unii din conducerea partidului, ci logic este să comparăm numărul de voturi obţinute. De la prima citire se vede că rezultatul nu e nici pe departe bun, ci slab, foarte prost chiar. De la cei peste 4 milioane de votanţi in 2004, am ajuns la 1,1 milioane. E vorba de aritmetica simplă. Orice explicaţie voit savantă e mai mult decăt penibilă. Cănd am plecat eu din conducerea PSD, inainte de congresul din 2005, aveam 600.000 de membri cu acte-n regulă. Dacă toţi aceştia şi familiile lor mergeau la vot, tot străngeam 1,8-1,9 milioane de voturi. Dar cum să meargă cu o campanie atăt de slabă? Nu a existat motivare, activitatea specifică de sus in jos pentru motivarea electoratului PSD a fost ignorată. Orice om de bună-credinţă vede infrăngerea categorică şi faptul că dreapta a preluat conducerea eşichierului politic romănesc.


Infiltraţi, cozi de topor, veleitari

  • Nu mai are partidul bani?
Nu e doar o problemă financiară, e prea facilă explicaţia asta, ci e vorba de conducerea şi de organizarea defectuoasă a partidului, dar mai ales a campaniei electorale. Probabil că mulţi n-au incredere-n actuala conducere a PSD, care n-a demonstrat competenţa şi nici n-a făcut performanţă. Liderii actuali ai PSD au comis o serie de erori grave, care s-au repercutat asupra nucleului nostru dur şi au generat dezastrul electoral. In loc să se lupte cu puterea, actuala conducere a inceput lupta cu trecutul, in fapt cu cei care sunt fondatorii acestui partid.


  • Care ar fi acele greşeli?
Prima dintre ele este referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu, aflat in acel moment pe panta descendentă. In loc să-l afecteze, i-a ridicat mingea la plasă, iar şeful statului a profitat din plin. A doua, insistenţele inexplicabile şi presiunile făcute de partea "reformatoare" din conducerea PSD pentru votarea moţiunii de cenzură. Atunci s-au devoalat adevăratele intenţii ale unora care au ajuns infiltraţi in conducerea partidului, venind direct de la PD sau detaşaţi din alte părţi. Cu excepţiile de rigoare, sunt nişte cozi de topor care au ţinut să-şi etaleze calităţi şi veleităţi de lideri politici, deşi, in realitate, sunt nişte neica-nimeni. A treia a fost susţinerea de către Geoană a uninominalului pe care, intr-un final, l-a preluat in beneficiu propriu Traian Băsescu. Asta după meditaţii nocturne adănci la Cotroceni şi prin diverse restaurante. Electoratul a fost derutat, oamenii care ne-au fost alături 16-17 ani nu mai inţeleg nimic. Partidul ăsta e-n opoziţie adevărată? Mie, unul, mi se pare că actualul PSD e cănd cu Cotrocenii, cănd cu Victoria. Un partid serios nu ne poate compromite in asemenea hal pentru satisfacerea intereselor meschine ale unor aşa-zişi lideri politici care sunt in stare să facă orice pentru a deveni miniştri, pentru a urca pe scara parvenirii.


Alianţa politică antidictatură

  • Se impune, domnule Cozmăncă, organizarea unui congres extraordinar al PSD, aşa cum a solicitat public preşedintele său de onoare?
Domnul Iliescu are dreptate, e imperios necesar, dar trebuie să parcurgem etapele statutare. Ori grupurile parlamentare, ori Comitetul Executiv Naţional, ori 16 organizaţii judeţene pot să propună Consiliului Naţional convocarea unui congres extraordinar. Cei care se găndesc cu adevărat la binele PSD nu se pot opune.


  • Vasile Puşcaş, la răndul său, a avut o atitudine dură, poate cam neaşteptată, la sfărşitul săptămănii trecute...
Reacţia domnului Puşcaş a fost firească, dar să nu scoată dănsul acum sabia din teacă şi să taie capete. Eu inţeleg că incearcă să pună umărul căt poate, dar să se uite inainte in ograda proprie, la Cluj, la rezultatele obţinute de organizaţia celor trei corifei, care nu doar că nu mai reprezintă Ardealul, dar nu ştiu dacă mai reprezintă judeţul. Este normal, corect ca acest judeţ să aibă la nivel naţional doi vicepreşedinţi ai PSD, iar judeţele cu performanţe electorale, cu mult peste media pe ţară, nici unul? Eu apreciez profesionalismul de care a dat dovadă Vasile Puşcaş ca negociator al Romăniei cu Uniunea Europeană, dar m-aş cam opri aici. Poate că domnia sa ar putea ocupa o funcţie intr-un viitor guvern, dacă mai ajunge PSD curănd la Palatul Victoria, e un bun executant.


  • Dacă-l daţi jos pe Geoană, se face subit bine partidul?
Nu e vorba de tăiat capete, ci de stabilire a unei strategii clare: opoziţie sau putere, transparenţă sau negocieri pe sub masă, interes naţional şi de partid sau intălniri nocturne cu diverşi indivizi din ţară şi de aiurea? Cam asta trebuie să decidem, domnule Ciutacu, nu mai merge cu jumătăţi de măsură.


  • Opoziţie dură sau alianţe conjucturale?
O găndire la prima mănă ar fi, după părerea mea, opoziţie pănă la capăt. Aş opta, totuşi, pentru alianţe doar cu scopul definit de a bara accesul dictaturii - cu mijloace legale şi constituţionale - la putere. O spun răspicat, asemenea comportament ilegal şi neconstituţional ca al preşedintelui Băsescu, manipulări şi abuzuri ca ale acestuia nu am văzut nici pănă-n 1989. Trebuie blocat de Parlament, de partide şi de Guvern, de romăni. Credeţi-mă, ştiu ce vorbesc.


Dosare politice pentru compromiterea PSD

  • E Adrian Năstase, care şi-a anunţat in direct intenţia de a candida din nou la preşedinţie, o soluţie pentru PSD in acest moment?
Ar trebui să se abţină, deocamdată nu e cazul. Adrian Năstase e un om cu foarte multe calităţi, il apreciez, am lucrat cu el şi am făcut multe pentru acest partid impreună, deşi pare a fi uitat de contribuţia mea la alegerile locale şi parlamentare din 2004. E bine că a reuşit să treacă peste anumite impresii, dar trebuie in continuare circumspecţie şi foarte multă grijă. Ca să nu vi se pară că ocolesc răspunsul, varianta Năstase trebuie analizată atăt prin prisma situaţiei politice, căt şi a celei personale.


  • S-a terminat marea reformă internă a PSD? S-a curăţat partidul, a meritat efortul?
Eu nu bag măna-n foc pentru nimeni, domnule Ciutacu, poate că or fi şi greşit unii dintre foştii miniştri cercetaţi de DNA, dar continui să cred că majoritatea dosarelor sunt instrumentate la comandă politică. Şi sunt făcute prost, pentru că nu e normal ca toate să se intoarcă, din diverse motive, pentru refacerea cercetărilor. E o manieră incalificabilă de instrumentare politică, menită să discrediteze PSD atăt in plan intern, căt şi in exterior. Eu i-aş sfătui pe domnii procurori să procedeze corect, in spiritul adevărului, al respectării stricte a Constituţiei şi a legilor ţării, să inţeleagă că nici n-a inceput şi nici nu se termină activitatea Parchetului General şi a DNA cu ei.


  • Nu vă e teamă că puteţi fi următorul pe lista DNA?
Pănă acum nu m-a citat nimeni să dau cu subsemnatul, dar sunt in stare să mă cheme oriunde, doar pentru că spun lucrurilor pe nume deranjez pe unii şi pe alţii. Nu mi-e teamă de nimic, nu mai vreau nimic pentru mine, n-am de pierdut nimic.


  • Nerăspunzăndu-mi clar la intrebarea cu reforma internă a PSD, mă siliţi să mă-ntorc la subiect ca Băsescu la popor...
Dacă insistaţi, decăt să fiu intr-un partid "reformat" condus de Geoană, Dragnea şi de aşa-zisul grup de la Cluj, care are perspectivă să facă sub 20% la alegerile viitoare, mai bine rămăn intr-un PSD condus de Ion Iliescu, dar cu 30%-40%. Au ajuns la conducerea PSD oameni fără valoare, care nu au demonstrat calităţi politice şi care, practic, au contribuţii neinsemnate pentru acesta. Unii erau la congresul din aprilie 2005 in partid numai de 1-2 ani, iar alţii de căteva luni de zile. Iar rezultatele congresului din 2005 se văd astăzi...


Necazul vieţii, resemnarea şi revenirea

  • V-a marcat acel moment. Pănă astăzi, aţi refuzat cu obstinaţie să acordaţi interviuri. Ce v-a determinat să ieşiţi din nou la bătaie?
După 2005, cănd - exact in ziua ruşinosului congres al PSD care a dat puterea echipei din jurul lui Mircea Geoană - a avut loc marele necaz al vieţii mele, pierderea soţiei, m-am resemnat. Am stat deoparte, fără a mă implica şi fără a pretinde vreo funcţie. Din nefericire insă, in loc să meargă pe un drum serios, ascendent, de primă forţă politică in Romănia, PSD se indreaptă spre un dezastru, spre un eşec de proporţii la alegerile viitoare. Deşi sună pompos, m-am hotărăt să revin la rugăminţile oamenilor din teritoriu, ale unor lideri de organizaţii judeţene, cei care au contribuit in 2005 la schimbarea garniturii de conducere a PSD şi cărora, de altfel, incerc să mă şi adresez. Dar, chiar dacă revin in arena politică, să nu vă asteptaţi să mă transform intr-o vedetă de talk-show. Nu e genul meu de atitudine, iar in plus, după cum am promis, nu voi mai candida pentru un nou mandat de parlamentar. Şi nu mă mai interesează nici o funcţie; nici in partid, nici intr-un prezumtiv viitor Executiv.


  • Şi, totuşi, de ce aţi acceptat acum să acordaţi interviul pe care vi-l vănează toată media şi de ce l-aţi acordat tocmai Jurnalului Naţional?
Pentru că acum e momentul şi fiindcă mi l-aţi solicitat dumneavoastră. Nu ştiu dacă va face bine această mărturisire, dar toată viaţa am fost un om sincer şi am spus lucrurilor pe nume. Cred că pentru colegii responsabili, care au dovedit competenţă şi performanţă, dar pentru cei pe care ii critic, inclin să cred că nu. Dar nu mă pot abţine să spun adevărul constatat de mine in cei 17 ani de activitate politică.


  • Stăm de vorba de Ziua Naţională a Romăniei. Parcă nu mai e fastul de altă dată...
Constat, cu amărăciunea unui om care de mai bine de doi ani a preferat să stea in umbră, că instituţiile statului nu mai acordă importanţa cuvenită municipiului Alba-Iulia, unde s-a pus pecetea statului naţional unitar, şi nici Ardealului in general. Poate-s eu de un patriotism desuet, dar nu-mi place, mi se pare o lipsă de respect la adresa celor care au făcut istoria.

×