x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum să urci degeaba Dealul Cotrocenilor

Cum să urci degeaba Dealul Cotrocenilor

de Adriana Duţulescu    |    11 Oct 2010   •   00:00
Cum să urci degeaba Dealul Cotrocenilor
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Consultările cu partidele sau monologul lui Zeus cu supuşii.



Preşedintele Băsescu a dat din nou strigare să se adune azi partidele la Cotroceni, să se "consulte". E vorba despre consultări, nu despre consultaţii, chiar dacă istoria consultărilor cotroceniste arată mai degrabă ca şedinţele de la psihiatru ale unui pacient plictisit şi nevorbit, care, măcar o dată pe lună, simte nevoia să împărtăşească unei adunări politice ilustre, preferabil formată din adulatorii templului, viziunea sa despre lume, viaţă şi reforma statului. Iar dacă în adunare se află şi reacţiunea de la PSD, PC şi PNL, care, vorba lui Caragiale, stă la pândă ascuţindu-şi ghearele şi aşteptând momentul oportun pentru poftele ei an­ti­na­ţi­o­nale, iată o foarte bună ocazie pentru plasarea unor ironii fine şi ascuţite şi bine ţintite către obrazul, desigur, gros, al Opoziţiei. Avem deci, din nou, consultări la Cotroceni, între şe­ful statului şi partidele parlamentare. Pe lista subiectelor de dis­cuţie, Legea pensiilor şi Legea edu­caţiei. Să recapitulăm - Legea edu­caţiei a fost subiect de discuţie la "consultările" din Deal şi acum doi ani şi jumătate. Şi tot degeaba. Aşa cum au fost pe agenda nenumăratelor sesiuni de umflare a muşchilor prezidenţiali, live, în faţa adversarilor, nenumărate alte subiecte, toate deosebit de importante şi esenţiale pentru bunul mers al treburilor ţării. Cum a fost, de exemplu, revizuirea Constituţiei, întru desfiinţarea Sena­tului şi întărirea atribuţiilor pre­zi­den­ţi­ale. Din fericire (probabil), inefi­cienţa şi inutilitatea mecanismului "consultărilor" au anulat şi finalitatea dorinţei prezidenţiale de a schimba Constituţia. Nici nu mai me­rită menţionat faptul că o "consul­tare" presupune un dialog, şi, obliga­toriu, ascultarea tuturor părţilor, şi nu comunicarea dorinţei pre­zi­den­ţi­a­le şi punerea tuturor celorlalţi în fa­ţa faptului împlinit.

Aşa cum nu mai me­rită menţionat faptul că până acum nici o "consultare" de la Co­troceni nu a avut pe agendă un su­bi­ect "derizoriu", desi­gur, ca de exemplu posibile soluţii pentru relansarea economiei, reforma fiscală sau măsuri anticriză. Şi asta, probabil, pentru că, aşa cum ne-a anunţat domnul preşedinte în repetate rânduri, am ieşit de mult din criză.



Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru astăzi la Cotroceni o nouă rundă de "consultări" cu partidele par­lamentare. Subiectele de discuţie: Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea educaţiei şi Legea pri­vind unele măsuri pentru accele­ra­rea soluţionării proceselor, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2011. O altă temă de discuţie sunt şi obiectivele asumate de România în urma adoptării Strategiei UE 2020. Liderul PNL Crin An­to­nescu a anunţat deja vineri că li-beralii nu vor participa la consultările iniţiate de şeful statului pe tema prio­rităţilor legislative, întrucât nu mai re­cunosc în Traian Băsescu un par­tener de dialog. "Nu mai re­cu­noaş­tem în Traian Băsescu un par­te­ner de dialog. Nu ne prezentăm, deci ca­te­­goric nu", a declarat preşedintele PNL la Antena 3.

Partidul Conservator a anunţat de asemenea că nu va participa la con­sultările de la Preşedinţie. Lide­rii PSD, în schimb, vor decide chiar as­tăzi, în şedinţa biroului de conduce­re al partidului. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că so­cial-democraţii vor analiza in­vi­ta­ţia şefului statului de a avea consultări cu şefii partidelor politice la Palatul Co­troceni. Liderul PSD a precizat, de asemenea, într-o intervenţie la An­tena 3 că este sceptic în privinţa uti­lităţii consultărilor de la Cotroceni. "N-avem nici un fel de încredere în Traian Băsescu. Nu am încredere în consultările astea. Dacă preşedintele are un punct de vedere faţă de fraudarea votului din Parlament pe Legea pensiilor putem discuta, dar altfel nu am speranţe", a spus liderul PSD. Vor răspunde chemării lui Traian Bă­ses­cu, evident, partidele sale, PDL şi UNPR, minorităţile lui Varujan Pambuccian şi UDMR.

Însă dacă facem un bilanţ al ne­nu­mă­ratelor "consultari" convocate la Co­troceni de şeful statului în ulti­mul an, se vede cu ochiul liber că nu au niciodată nici o finalitate, alta decât a ţine ocupate camerele de filmat ale te­leviziunilor de ştiri pentru o zi în­treagă. Temele "de interes naţional" propuse de preşedinte ca subiect pentru "consultări", conform Consti­tu­ţi­ei, nu au fost niciodată rezolvate, iar discuţiile propriu-zise au fost aproape de fiecare dată, în ultimul an, mai mult o confruntare verbală băş­că­lioa­să între Traian Băsescu şi adversarii din Opoziţie.

De exemplu, Legea Educaţiei, afla­tă pe agenda consultărilor de as­tăzi, a fost subiect al consultărilor de la Cotroceni încă din februarie 2008, când Traian Băsescu le-a transmis re­prezentanţilor partidelor veniţi la Co­troceni că "România va fi sacrificată dacă nu se schimbă actualul sistem educativ".

"Obiectivul meu este să depoliti­zăm subiectul. Nu avem nici o soluţie de creştere a competitivităţii fără să punem accent pe educaţie şi fără să găsim soluţii, să avem un sistem de educaţie eficient. Pratic, conştient sau inconştient, în cazul în care nu modificăm sistemul de educaţie, sacrificăm România", a precizat seful statului, în 27 februarie 2008. Cu alte cuvinte, după mai mult de doi ani, fix acelaşi subiect se află în continuare pe agenda consultărilor de la Co­tro­ceni, iar Legea Educaţiei este blocată în Senat de câteva luni. Asta în con­diţiile în care, în urmă cu doi ani, par­ti­dele din Opoziţie încă mai urcau Dea­lul Cotrocenilor, iar dialogul pre­şedinte-partide nu intrase în faza de dialog al surzilor, aşa cum s-a în­tâm­plat în noiembrie 2009, când, după demiterea Guvernului Boc prin mo­ţiu­ne de cenzură, partidele au fost che­mate la consultări din două în două zile, fără nici un rezultat, Bă­ses­cu impunându-şi de fiecare dată punctul de vedere şi pe cei trei premieri - Lucian Croitoru, Liviu Ne­goi­ţ­ă şi Emil Boc, fără să asculte argumentele majorităţii PNL-PSD-UDMR-minorităţi.

La 4 noiembrie 2009, Traian Bă­sescu a convocat partidele la consul­tări, în toiul crizei politice generate de refuzul majorităţii parlamentare de a accepta varianta de premier dorită de Cotroceni. Majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR-minorităţi îşi menţine susţinerea pentru Klaus Johannis. În schimb, reprezentanţii PD-L i-au spus şefului statului că, în baza Constituţiei, funcţia de premier trebuie să le revină. Traian Băsescu a subliniat că va analiza echitabil ambele soluţii şi că nu va lăsa România până la alegeri fără Guvern. Cum se ştie, alegerile au avut loc peste o lună, în decembrie, cu un guvern al cărui mandat nu mai era legitim de două luni de zile.

La 6 noiembrie 2009, Liviu Ne­goi­ţă a fost anunţat de Traian Bă­ses­cu, în urma unei noi runde de "con­sul­tări", ca premier desemnat, după eşecul Croitoru. Preşedintele Traian Bă­sescu trimisese o scrisoare pre­şe­din­ţilor partidelor parlamentare, lide­rului grupului minorităţilor naţionale şi liderului grupului independenţilor din Parlamentul României, prin care îi invita la Cotroceni, pentru a le pre­zen­ta concluziile consultărilor de acum două zile. Discuţiile s-au purtat cu uşile închise şi au reprezentat o punere a Opoziţiei în faţa faptului împlinit.

Peste fix o lună, la 4 decembrie 2009, la Cotroceni se juca aceeaşi piesă. Toată ziua de vineri, 4 decembrie, preşedintele Traian Băsescu s-a consultat cu partidele parlamentare în legătură cu formarea noului Gu­vern. La finalul discuţiilor, reprezentanţii partidelor au plecat cam cu aceleaşi idei cu care au venit.

La 17 decembrie 2009, şeful statu­lui a avut la Palatul Cotroceni consul­tări cu toate partidele parlamentare în vederea desemnării unui nou premier. Deşi Traian Băsescu a spus că şi-ar dori o majoritate de dreapta la guvernare nu a părut să facă nici un gest de amiciţie faţă de aceştia. Practic, formula guvernamentală ramânea cea stabilită prin voinţa şefului statului: PDL-UDMR-independenţi, cu sprijinul minorităţilor.

La 14 martie 2010, Traian Bă­ses­cu şi-a adus aminte că la prezidenţiale organizase şi un referendum pentru desfiinţarea unei camere a Parlamentului şi a convocat consultări la Cotroceni pe teme de reformă a statu­lui: revizuirea Constituţiei. La 15 mar­tie 2010, Băsescu a convocat din nou consultări pe tema revizuirii Constituţiei, pentru a demonstra că su­biectul îl preocupă în cea mai mare mă­sură. Preşedintele chiar s-a de­clarat de acord cu majoritatea propu­nerilor PSD de modificare a Constituţiei, inclusiv cu cea care ar interzi­ce migraţia parlamentarilor de la un par­tid la altul. De remarcat, că la şap­te luni de la aceste consultări, nu nu­mai că nu s-a adoptat vreo lege de com­­batere a migraţiei politice, dar chiar s-a legalizat traseismul politic prin modificarea Regulamentului Ca­m­e­rei Deputaţilor, astfel încât inde­pendenţii lui Gabriel Oprea - UNPR - să se poată constitui în grup par­lamen­tar şi să acceadă la funcţii deşi nu au participat alegeri ca partid. Cum liderul PNL, Crin Antonescu, a re­­fuzat să mai participe la "masca­ra­­dă", Băsescu a transformat "consul­t­­ă­rile" din 15 martie într-un meci de box verbal cu liderul PSD, Victor Pon­ta.

La 26 aprilie au fost convocate con­sultări la Palatul Cotroceni pentru ca Traian Băsescu să roage parti­de­le să voteze în Parlament Legea ANI, considerată o prioritate a Ro­mâ­­niei în faţa obligaţiilor faţă de UE. PNL nu a participat şi la această run­dă de discuţii, însă liderii PSD au avut neplăcuta surpriză să constate că în timp ce ei se aflau la Palatul Co­tro­ceni să dezbată propunerile pentru Le­gea ANI, Guvernul adopta un proiect propriu, fără consultare publi­că. Băsescu le-a mulţumit tuturor re­pre­zentanţilor structurilor parlamentare care au participat la consul­ta­rile de la Cotroceni pe tema modi­fi­carii Legii ANI şi i-a ironizat pe libe­ra­li pentru faptul că au ales să boi­co­teze discuţiile, spunând despre ei că "se surmenează foarte repede" şi că "probabil după-amiaza trebuie să se odihnească, să apară seara la televi­zor".

×
Subiecte în articol: politic