x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu îl presează pe Băsescu

Dan Voiculescu îl presează pe Băsescu

15 Iul 2010   •   00:00
Dan Voiculescu îl presează pe Băsescu
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, i-a trimis ieri o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu în care îi reaminteşte că i-a propus o soluţie eficientă pentru a compensa reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi că aşteaptă un răspuns la această propunere. Redăm integral conţinutul scrisorii.

"Domnule preşedinte,

V-am propus săptămâna trecută - direct, pentru a-l scuti pe premierul Boc de un drum lămuritor la Cotroceni - o soluţie eficientă şi echitabilă pentru a compensa reducerea salarială de 25% aplicată persoanelor care lucrează în sistemul bugetar. Bugetarii suportă în acest moment efectele crizei în mod disproporţionat, deoarece tăierilor salariale li se adaugă efectele creşterii TVA şi valurile succesive de concedieri din acest sector. Soluţia pe care eu v-am propus-o poate fi rezumată aşa:
Începând cu luna iulie, să se acorde bugetarilor titluri de stat. Fiecare salariat va primi titluri cu o valoare proporţională cu reducerea suferită, având posibilitatea fie de a păstra şi a răscumpăra la termen aceste titluri, fie de a le vinde pe piaţa secundară care se va crea. Randamentul acestor titluri va fi cel puţin egal cu rata inflaţiei. Maturitatea: între 3 şi 5 ani. Tranzacţionarea titlurilor va fi strict reglementată pentru a se evita orice abuz.
Această soluţie acoperă perioada estimată a crizei economice, oferind statului un interval de 3-5 ani în care să opereze o reformă reală, temeinică a sistemului bugetar, fără a afecta veniturile românilor. Această soluţie este eficientă, pentru că asigură o menţinere a cererii de consum, element determinant în viziunea mea pentru procesul de relansare economică. Această soluţie asigură echitatea, pentru că ridică povara cvasiexclusivă a crizei de pe umerii bugetarilor.
Sper, domnule preşedinte, că veţi avea de această dată minimă responsabilitate de a răspunde propunerii mele. Pentru că există lucruri aflate deasupra oricărei rivalităţi politice. Iar banii necesari românilor pentru un trai decent reprezintă unul din aceste lucruri pentru care eu consider moral să mă lupt.
Refuzul de a dialoga cu societatea, lipsa totală şi agresivă de interes pentru problemele de zi cu zi ale românilor, încălcarea constantă a prerogativelor preşedintelui prin impunerea de măsuri antisociale Guvernului - toate aceste lucruri nu fac, domnule Băsescu, decât să mărească numărul celor care consideră că suspendarea dvs. reprezintă singura soluţie pentru salvarea României.

Dan Voiculescu
14 iulie 2010"

×
Subiecte în articol: politic