x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL a votat din greşeală binele dorit de români

PDL a votat din greşeală binele dorit de români

de Monica Iordache Apostol    |    20 Oct 2010   •   00:00
PDL a votat din greşeală binele dorit de români
Sursa foto: Sorin Lupşa/Agerpres

Deputaţii PDL au votat miercuri reducerea TVA pentru alimente la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Cele două proiecte legislative, adevărate bombe financiare pentru Guvernul Boc, s-au strecurat printre celelalte 72 de legi care au fost votate de deputaţi pe parcursul zilei de marţi.

Toate proiectele se aflau în stadiul votului final, deci fără dezbatere, astfel că nu au existat nici măcar discuţii în plen care să le poată da un indiciu despre subiectul legii pe care o au de votat. Pedeliştii s-au ghidat după indicaţiile liderului de grup, Mircea Toader, care de obicei le arată dacă trebuie să voteze pentru sau în favoarea unei legi. Toader a fost şi el păcălit de lunga listă de rapoarte pe care o aveau de aprobat şi de rapiditatea cu care s-a desfăşurat votul.

Ambele proiecte legislative au beneficiat şi de girul miniştrilor din Cabinetul Boc, Ioan Botiş, Gheorghe Ialomiţianu, Gabriel Oprea, Elena Udrea, Valerian Vreme, Valeriu Tabără şi Laszlo Borbely. Membrii Executivului care sunt şi deputaţi au fost convocaţi miercuri pentru a asigura numărul necesar de voturi ale Puterii la sesiunea de vot final. "E greşeala mea şi mi-o asum. Au fost multe rapoarte pe ordinea de zi. Grupul PDL depune o iniţiativă legislativă prin care să revină la forma Codului Fiscal anterioară adoptării acestor legi", a încercat Toader să repare greşeala PDL, care în final a fost pusă în cârca consilierilor parlamentari şi a şefului departamentului pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu.

Cele două iniţiative fuseseră deja respinse de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională, aşa că singura etapă pe care o mai au de parcurs este promulgarea de către preşedinte. Cum singura speranţă a pedeliştilor pentru a bloca rapid proiectele este retrimiterea de către şeful statului în Parlament, Mircea Toader a declarat că probabil asta se va şi întâmpla. "Este treaba preşedintelui. Probabil că le va retrimite", a declarat Toader miercuri-dimineaţă, când pedeliştii se tot perindau prin biroul Robertei Anastase încercând să găsească o soluţie de a drege busuiocul.

Proiectul legii de modificare a Codului Fiscal prin care se reduce TVA la 5% la anumite alimente a avut parte de un vot ca la Marea Adunare Naţională, după cum anunţa vesel pedelistul Ioan Oltean, preşedinte de şedinţă, care nici el n-a conştientizat ce votează colegii săi: 290 de voturi pentru, zero împotrivă, zero abţineri. Proiectul iniţiat de parlamentarii PSD, PC şi PNL avea raport favorabil de la Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, iar dezbaterile generale au avut loc pe 12 octombrie, şedinţă la care nu a fost prezent nici un iniţiator. Deputatul PDL Mircea Călian a spus atunci în plen că şi el a fi fost de acord cu asemenea iniţiativă în perioada 2007-2008. "Din nou, cei 53 de parlamentari din PSD+PC, respectiv PNL, care au iniţiat această iniţiativă legislativă nu sunt prezenţi în sală să-şi susţină proiectul, să meargă până la capăt şi să ne ofere soluţia financiară astfel încât să fim de acord şi să susţinem această iniţiativă", acuza Călian în plen pe 12 octombrie.

Celălalt proiect, de modificare a Codului Fiscal în sensul impozitării pensiilor doar peste suma de 2.000 de lei, este iniţiativa, culmea!, a unui deputat PDL, Mircea Giurgiu, care a depus-o în Parlament pe 14 decembrie 2009. Iniţiativa i-a fost adoptată cu 286 de voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri. Proiectul fusese respins de Senat pe 17 mai 2010, apoi în şedinţa din 12 octombrie a Camerei Deputaţilor însuşi iniţiatorul a cerut un vot negativ din partea colegilor săi. "Am depus acest proiect de lege la începutul anului trecut, când încă nu credeam că o să fie o criză atât de mare şi am sperat că va fi un proiect de lege bun. Din păcate, iată că în ziua de astăzi situaţia s-a schimbat şi avem destule probleme", s-a scuzat Giurgiu în plenul din 12 octombrie. Legea a vea raport de adoptare din partea Comisiei pentru buget-finanţe.

"Absenţa Opoziţiei din plenul acestei şedinţe este regretabilă (...) Nu au venit în plen să ne spună cum ar acoperi deficitul bugetar care ar fi creat, deficit care însumează nu mai puţin de 288.000 de lei noi, roni", acuza iarăşi deputatul PDL Petru Călian. Marţi, Călian a votat şi el în favoarea proiectului, fără să aibă habar ce votează.

După ce a avizat favorabil proiectul în comisia pe care o conduce, deputatul PSD Viorel Ştefan, şef al Comisiei de buget-finanţe, a declarat că, de fapt, "neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei nu se suţine". "Dacă vorbim de neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, sigur impactul este foarte mare şi nu cred că este suportabil, dar nu putem să contrazicem evaluările pe care le face Guvernul, în condiţiile în care miniştrii au fost în sală şi au votat pentru. În condiţiile în care ministrul Finanţelor a votat pentru, ministrul Muncii a fost în sală şi a votat, înclinăm să credem că s-a făcut o evaluare din punct de vedere a impactului şi poate fi preluată o astfel de reglementare", a declarat deputatul PSD.


Dan Voiculescu: "Un refuz echivalează cu o autosuspendare"
Iniţiatorul proiectului privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, senatorul PC Dan Voiculescu, consideră că decizia Camerei Deputaţilor de a adopta acest proiect este una absolut necesară. "Este o măsură pe care o susţin încă din 2006 şi este bine că, în sfârşit, am reuşit să o adoptăm. Măsura este, în mod evident, extrem de necesară şi pentru populaţie şi pentru reducerea evaziunii fiscale", a spus Voiculescu, potrivit căruia "retractarea unor parlamentari ai puterii dovedeşte că această guvernare doar din greşeală poate susţine un demers cu adevărat util". "Preşedintele Băsescu trebuie să promulge acest proiect. Un refuz echivalează cu o autosuspendare. Dacă totuşi nu o promulgă, înseamnă că domnul Băsescu s-a rătăcit definitiv, a pierdut orice legătură cu societatea şi economia românească. Dar sper că, măcar de frică, o va promulga", a mai spus Dan Voiculescu. Vinovaţi de adoptarea celor două proiecte, pedeliştii au încercat miercuri să o dreagă. "O eroare", a explicat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, votul la proiectul de lege privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază. "Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a susţinut că reprezentanţii puterii nu au ştiut ce votează, TVA neputând scădea pentru că s-ar încălca acordul cu FMI. La rândul său, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat că Executivul trebuie să aplice propunerea legislativă adoptată de Cameră privind neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.
● Carmen Vintilă


"Speranţa" stă în pixul lui Băsescu
Aplicarea sau nu a legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază va fi decisă în mod cert de către preşedintele Băsescu, în ciuda "replierii" de miercuri a pedeliştilor care au şi depus o iniţiativă legislativă de contracarare, menită să anuleze legea adoptată deja. Opţiunile constituţionale ale preşedintelui în această privinţă sunt clare: fie trimite legea la reexaminare pe un motiv sau altul, fie, în maximum 20 de zile, este obligat să o promulge. Băsescu ar putea încerca eventual să "repare" prostia de la vot a pedeliştilor printr-o cerere de reexaminare. După o eventuală promulgare a legii, potrivit vicepreşedintelui PC Bogdan Diaconu, pentru că actul normativ nu prevede o dată de intrare în vigoare şi fiind o măsură fiscală, reglementările se aplică din prima zi a viitorului an fiscal, adică 1 ianuarie 2011.
● Aniela Nine


Votul a ajuns şi în presa străină
"În luptă cu recesiunea, parlamentarii români reduc din greşeală o taxă" este titlul ştirii pe care Associated Press (AP) a transmis-o după votul de cascadorii râsului din Legislativul de la Bucureşti. "Votul în unanimitate de marţi va avea, cu siguranţă, succes în rândul cetăţenilor în această ţară afundată în recesiune. Dar Guvernul va încerca să o anuleze", mai scrie AP în ştirea preluată inclusiv de mass-media din Africa de Sud şi în care sunt prezentate şi văicărelile Puterii că a votat din greşeală. "Deputaţii votează pentru reducerea TVA din greşeală" este titlul ştirii transmise de Agenţia France Presse, în care se mai precizează că măsura contravine acordului cu FMI. Informaţia a ajuns şi în presa spaniolă. "Parlamentul român a aprobat din greşeală o propunere a opoziţiei de reducere la 5% a TVA pentru alimentele de bază", scrie agenţia spaniolă EFE, care citează presa din România.


PDL defectează şi la Senat
La numai o zi după "greşeala" de la Cameră, grupul PDL din Senat mai trânteşte o surpriză pe masa Guvernului pe care se presupune că îl susţine. Foarte vocali, câţiva pedelişti din Senat au votat miercuri împotriva unei OUG a Guvernului Boc care stabilea impozite suplimentare asupra celor care deţin în proprietate mai multe case sau maşini. Concret, OUG 59/2010, prin care Guvernul Boc le mărea impozitele bogaţilor, a fost respinsă miercuri la vot în Senat, ce-i drept, în calitate de primă Cameră sesizată, ceea ce dă posibilitatea puterii să rezolve problema în Camera Deputaţilor. OUG 59 a fost respinsă tocmai cu ajutorul voturilor, şi după criticile vehemente, ale senatorilor PDL Sorina Plăcintă şi Iulian Urban. Ei au susţinut că Guvernul încurajează nemunca taxându-i pe cei care muncesc şi investesc în case.
● Aniela Nine


 

×
Subiecte în articol: politic